Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z czujnikiem spalania stukowego Sunny 2,0 GTI

Gość Mathoos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mathoos

Witam,

Mam problem z czujnikiem spalania stukowego w swoim Sunny, mianowicie auto stało jakieś 3 miesiące w garażu (mały remont).

Po pierwszym odpaleniu podłączyłem go do kompa i program pokazał błąd 34 czyli czujnik spalania stukowego (knock sensor). Ok to wykasowałem błąd ale zaraz pokazał się znowu. Zignorowałem i postanowiłem się przejechać. Podłączyłem jeszcze raz kompa na rozgrzanym silniku wykasowałem błąd i błędu nie ma. Co to może być że na zimnym silniku błąd jest a na rozgrzanym po wykasowaniu nie pokazuje się i jest wszystko OK.

• 2 tygodnie później...

może miałeś syfiaste rozłożone paliwo i dlatego faktycznie postukał ,,,

Też tak pomyślałem ale wypaliłem to stare paliwo i zatankowałem świeże i cały czas to samo po odpaleniu zimnego silnika wyskakuje błąd, po wykasowaniu wszystko jest ok.

Może silnik na zimno wpada w jakiś dziwne wibracje i dlatego jest coś takiego?

Nie wiem, czy nie pobłądzę, więc jakby co, to zignorujcie mego posta.

O ile dobrze kojarzę, to zimny silnik dostaje bogatszą mieszankę do spalenia, a rozgrzany uboższą - różnica jest, i pytanie, czy ma to i ewentualnie jaki wpływ na spalanie stukowe?!? Nie wiem czy to istotne, ale wydaje mi się "różnica mieszankowa" moze mieć tu znaczenie.

Jeśli zaśmieciłem temat waląc kulą w płot, to przepraszam.

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...