Gość wojt_mk.. Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Witam szukałem na forum ale nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi. Mam problem mianowicie przy ruszaniu słychać stukanie z prawej strony tak samo przy zmianie na 2,3,4 kiedy puszczam sprzęgło na wstecznym to samo i kiedy hamuje silnikiem za każdym razem słychać pojedyńcze stuknięcie. Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem przegub z prawej strony.Od niedawna zaczęło stukać. Czy to może być przegub? Dziś zszedłem do kanału koega na zaciągniętym ręcznym ruszał ja złapałem ręką za przegub zew i czuć tam stukanie możliwe że to przegub zew ? czy może coś w skrzyni biegów ? Przegub jest firmy niemieckiej "GLO". Niechce wydać niepotrzebnie pieniędzy może ktoś miał podobny problem ? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojczer Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 witam!!! mialem podobne objawy i okazało się ze to poducha od skrzynii biegów...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 ....a mógłbyś napisać która to jest poducha??? To sprawdze czy to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojczer Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 wiesz...stukalo przy ruszaniu podjechałem do znajomego mechanika sprawdził,okazało sie że to poduszka od skrzyni wymienił i jest ok.... sprawdz a nóz to to...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waichwaich Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Ja mam to samo z tym ze w moim przypadku tylko przy ruszaniu i cofaniu przy zmianie biegów się nie zdarza czasami na dolku puknie i czuć to pod pedałami z tego co sie orientuje to moze to być też łożysko zwrotnicy ale czy na sto procent to nie powiem poszarp kołami moze coś wyczujesz. Jak sie uporasz daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jutro zejdę do kanału i bede szukał jak nic nie znajdę kupię drugi przegub wymienię i wtedy zobaczę bo widze że nie obejdzie się bez wydania kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciarek Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Mam tak samo, jak znajdziesz co to było to koniecznie napisz. Też miałem prawy przegub wymieniony, i półośkę. Może to luz na górnym wahaczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojczer Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Jutro zejdę do kanału i bede szukał jak nic nie znajdę kupię drugi przegub wymienię i wtedy zobaczę bo widze że nie obejdzie się bez wydania kasy widzę że kolega strasznie sie uparł że to przegub...jeśli to przegub to najbardziej go słychać podczas skręcania i zawracania wali niemiłosiernie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 No i znalazłem dziś Okazało się że to łożysko już pod koniec postaniwiłem sprawdzić i dociągnąć, trochę poszło. Pojechałem na jazdę próbną i nic nie słychać już Dużo jeżdżę jak coś się bedzie działo to napiszę jescze. Widocznie po wymianie przegubu i dokręceniu łożyska po jakimś czasie trzeba dociągnąć trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciarek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Możesz sprecyzować, które łożysko ? Zwrotnicy ? Czy piasta ? U mnie były wymieniane łożyska zwrotnicy, przegub i półośka i pewnie też trzeba dociągnąć tylko co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Łożysko piasty kolego dociągnąłem i narazie jest ok Pewnie się ułożyło troche i trzeba było dociągnąć. Dokręciłem do oporu napisz czy miałeś to samo co ja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciarek Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Witam ponownie, pomogło dociągnięcie śruby, na razie zrobiłem to z kołem, jak będzie cieplej to ściągnę koło i dociągnę bardziej. Patrzyłem z drugiej strony i widzę, że mam różne nakrętki, jedna jest z grzebieniem druga bez. I ta z grzebieniem pomimo, że ma zawleczkę to ta zawleczka nic nie daje bo śruba ma jakieś 5 mm na poluzowanie się, choć może ta zawleczka ma ochronić tylko przed całkowitym rozkręceniem się piasty ? W każdym razie jakieś kombinacje u mechaników zaszły (różne śruby) no i muszę mocniej dociągnąć jak znajdę nasadkę rozmiar 36 bodajże tak jest. Dzięki - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ja mam u siebie nakrętki bez zawleczek, mam nadzieje że już się nie odkręci, ciągle dociągać łożysko to też niedobrze. Mam jeszcze jedno pytanie wymieniałeś łożysko zwrotnicy po czym poznać że jest zużyte ? wyczuwałeś jakieś luzy ? jak sprawdzić luz na łożysku zwrotnicy? Myślę nad tym żeby je wymienić ale szarpie za koło i nie ma żadnych luzów i niewiem czy warto to ruszać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi