Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] almera N16

Gość piobar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

od niedawna posiadam almerę N16 15 dci i chciałbym zadać komuś kto jest posiadaczem od dłuższego czasu takiego auta,albo komuś kto się na nich zna zadać kilka pytań-będzie ktoś życzliwy ? :)

Chciałbym zapytać , czy to normalne że moje auto ( almera 1.5 dci ) kopci na jasno jak jest zimny-podczas jazdy kopcenie zanika.Byłem u gościa , który zajmuje się dieslami i powiedział mi , że w tych silnikach to normalne-a jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Chciałbym zapytać , czy to normalne że moje auto ( almera 1.5 dci ) kopci na jasno jak jest zimny-podczas jazdy kopcenie zanika.Byłem u gościa , który zajmuje się dieslami i powiedział mi , że w tych silnikach to normalne-a jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

płyn chłodniczy nie ginie w zagadkowych okolicznościach?

odpalanie nie przebiega z trudnosciami?

moc i spalanie w normie?

To się nie przejmuj :rolleyes2:

co do kopcenia to też będę się przymierzał do tematu 1,5 dci koci ale na czarno ale zawsze kopciła tylko teraz chyba więcej

kiedyś wywaliło błąd egr ale po przeczyszczeniu na razie jest spokój. Podejrzenia również padają na turbosprężarkę

słyszałem,że z dwojga złego to lepiej jak kopci na jasno-bo jeśli czarno to może być przepał oleju i niestety wtryski mogą być uszkodzone :(

Właśnie to zwykle olej daje niebieskie spaliny.

Czarne to nieprzepalone paliwo (więc wtryski / pompa / przepływomierz / brak sprężania.

Białe to zwyke para wodna albo niewaściwy kat wtrysku, ewentualnie coś nie tak z dawką paliwa

Edytowane przez nunu85

ten mechanik powiedział mi , że zimą może kopcić a martwić się trzeba jeśli będzie dymił latem

Jeśli dym jest ewidentnie biały, to bym się zgodził z twoim mechanikiem B)

mam jednak jeszcze mały problemik z mechanizmem wycieraczek,który po spryskaniu szyb nie zawsze załącza wycieraczki i muszę to zrobić samemu-on to robi co drugi raz

no i parują mi reflektory po wymianie :(

mam jednak jeszcze mały problemik z mechanizmem wycieraczek,który po spryskaniu szyb nie zawsze załącza wycieraczki i muszę to zrobić samemu-on to robi co drugi raz

bo musisz psikać minimum 3 sekundy. robisz tak?

jak krócej to nie zadziała

i mam dziwne uczucie,że przy redukcji biegów na niższy lekko pociąga mnie w lewą stronę-tak jakby łapało tylko prawe koło

nie wiedzialem otych trzech sekundach-spróbuję

jeździłem wcześniej przez kilka lat VW Caddy i tam działały od razu

a Ty jeździsz benzyną ?