balaam Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 (edited) Witam. Jest to moj pierwszy wpis na forum. Prosze o pomoc w sprawie hamulca recznego (Terrano II p 20 rocznik 99) a dokladniej kontrolki. Caly czas sie swieci kontrolka czy hamulec jest zaciagniety lub spuszczony. Myslalem ze czujnik nie laczy wiec go odlaczylem kontrolka ciagle sie swiecila, wyczyscilem sprezynke a ona ciagle sie swieci. Gdzie szukac przyczyny. pozdrawiam Edited March 15, 2010 by balaam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeGt Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Witam. Jest to moj pierwszy wpis na forum. Prosze o pomoc w sprawie hamulca recznego (Terrano II p 20 rocznik 99) a dokladniej kontrolki. Caly czas sie swieci kontrolka czy hamulec jest zaciagniety lub spuszczony. Myslalem ze czujnik nie laczy wiec go odlaczylem kontrolka ciagle sie swiecila, wyczyscilem sprezynke a ona ciagle sie swieci. Gdzie szukac przyczyny. pozdrawiam chociaż mam primerę ale nissan klub to nissan klub sprawdź płyn hamulcowy i dolej bo jak za mało płynu to kontrolka się świeci pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balaam Posted March 15, 2010 Author Share Posted March 15, 2010 chociaż mam primerę ale nissan klub to nissan klub sprawdź płyn hamulcowy i dolej bo jak za mało płynu to kontrolka się świeci pozdrawiam Dzieki za podpowiedz pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bigi Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 dokladnie najpierw plyn a pozniej podcisnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PiterM Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 u mnie płyn jest a kontrolka i tak swieci ale świeci odkąd go mam i nie wybuchł he he Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bigi Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 a jak z hamowaniem ? a sprawdz podcisnienie z vacu czy idzie bez lewych dolotow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PiterM Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 u mnie hamowanie całkiem ok nie ma waq bo to V6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bigi Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 a czujnik recznego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PiterM Posted March 23, 2010 Share Posted March 23, 2010 czujnik jest ok:) kontrolka zgasła wczioraj sama he he niewiem co było przyczyną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balaam Posted March 24, 2010 Author Share Posted March 24, 2010 PiterM Pewnie plywak w zbiorniczku sie zawiesil. Mialem to samo nawet po dolaniu plynu. Madry Polak... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PiterM Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 pływak był ok bo patrzyłem i nawet wtyczkę dla pewności odpinałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bigi Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 a wiesz co ja kiedys jezdzilem jakims koreancem w ktorym palaca sie kontrolka recznego oznaczala tez konczace sie klocki hamulcowe - ale w terano to nie wiem czy jest taka mozliwosc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PiterM Posted March 26, 2010 Share Posted March 26, 2010 wiem wiem jest tak w autach ale terrano tego nie ma jak to jest w aucie to wtedy klocki hamulcowe mają kable Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wladdy Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 witam, U mnie w nissanie kontrolka hamulca recznego swieci sie juz od kilku tygodni. Dolalem plynu hamulcowego - nie pomoglo, wymienilem klocki hamulcowe - tez nic. Co to moze byc? Dzieki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyziu Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Nie wiem jak jest w Terrano ja mam brata blizniaka Maverica i mam dwie kontrolki obok siebie jedna hamulca recznego (literka P w koleczku)droga sygnaliz ująca awarie hamulcow(wykrzyknik w koleczku)odpowiada ona za plyn i podcisnienie(na poczatku jak kupilem samochod swiecila sie kontrolka awari hamolcow okazalo sie ze przewody podcisnienia do czujnika byly sparciale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erp. Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 Wymontować żarówkę w kontrolce na pewno pomoże... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bigi Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 witam, U mnie w nissanie kontrolka hamulca recznego swieci sie juz od kilku tygodni. Dolalem plynu hamulcowego - nie pomoglo, wymienilem klocki hamulcowe - tez nic. Co to moze byc? Dzieki za pomoc. coz to za auto, jak diesel to moze byc problem z podcisnieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wladdy Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 coz to za auto, jak diesel to moze byc problem z podcisnieniem. [/quote to jest Nissan Primera 2.0 TD a wiec musze sprawdzic podcisnienie. dzieki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Whitie Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Odświeżę trochę temat. Raz na jakiś czas zapala mi się omawiana kontrolka z wykrzyknikiem (kontrolka awarii hamulców). Auto to 2,7 TD. Zapala się tylko po odpaleniu auta i gaśnie po puszczeniu hamulca. W czasie jazdy jej się nie zdarza. Płyn hamulcowy jest ok. Co mam sprawdzić? Słowo podciśnienia nic mi nie mówi. Może ktoś tak łopatologicznie prostemu chłopakowi powiedzieć gdzie szukać przyczyny? Z góry dzięki. Maciek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugh_h Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 podciśnienie jest potrzebne aby łatwiej ci się hamowało bo podciśnienie naciska z tobą ono na membranę serwa jak ty na pedał, to tak łopatologicznie:P w tym celu w bloku silnika albo na pasku za alternatorem siedzi pompa podciśnienia jest podłączona do serwa hamulcowego (duża okrągła puszka za pompą hamulcową) wężem gumowym tak z 15mm średnicy z zewnątrz, pod drodze do serwa jest zaworek zwrotny, oprócz tego gdzieś po drodze od pompy do serwa odchodzi mały wężyk z Φ6mm idący do czujnika podciśnienia, może być walnięty każdy element ... sprawdzaj od najłatwiejszych czy wężyki nie są popękane, czy opaski są dokręcone, czy zaworek działa (kierunek od serwa do pompy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Whitie Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 (edited) Podziękował. Podniosłem maskę na tym wietrze i mi ją prawie wyrwało z rąk. Ten grubszy wężyk jest ok. Jutro wjadę do garażu i sprawdzę ten drugi. I dalej tak łopatplogicznie. Jak ten zaworek sprawdzić? Pojeździłem właśnie kilka km i ani na chwilę się nie zapaliła.. No nic jutro w ciepłym posprawdzam więcej. Niemniej hamulce działają normalnie... Edited January 5, 2012 by Whitie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugh_h Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 może się pompa kończy .. u mnie sie kończy od dłuższego czasu i trudno, no i u mnie czasami zajmuje trochę czasu aż się napompuje układ a w zasadzie odpompuje, zaworek no jak to zaworek ... albo ssać albo dmuchać czymś hmm może pompką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Whitie Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 NIe wiesz czy pompa od 2.4 Pb bedzie taka sama jak w 2,7 TD ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugh_h Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 a w benzynie w ogolę będzie taka pompa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Whitie Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Hamulcowa z Allegro od 2.4 Pb wygląda identycznie (na fotce) jak ta moja. Na wszelki wypadek poszukałem ile to to kosztuje, ale żadna nie była od 2.7 TD. Tylko wszędzie TDi i PB... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts