Gość pejo66 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Witam kolegów, zabrałem się za wymianę łożyska przedniego w swojej almerce (N16 2,2DI-2001) wszystko szło sprawnie do momentu próby wyciągnięcia czujnika ABS z piasty,bez tego nie wybiję starego łożyska.Niestety korozja,zapieczenie czujnika skutecznie zablokowały moje dalsze prace.Zmuszony byłem złożyć wszystko do kupy i powrócić do "tematu" jak będę mądrzejszy-dzięki,jak mam nadzieję waszym radom i pomocy.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 czujnik na straty, WD40 i nic na siłę, wszystko młotkiem odłącz go, nie pamiętam czy tam jest złączka, ale powinna być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pejo66 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 czujnik na straty, WD40 i nic na siłę, wszystko młotkiem odłącz go, nie pamiętam czy tam jest złączka, ale powinna być. A co jak nie ma? Jak w tedy odłączyć przewód ABS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goago Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A co jak nie ma? Jak w tedy odłączyć przewód ABS... jest złączka. jeśli chodzi o lewą stronę znajdziesz ją pod obudową filtra powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajdek419 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Jestem równiez po wymianie łożyska w przednim lewym kole i nie bylo potrzeby wyjmowania czujnika ABSu. Trzeba się zaopatrzyć w specjalną tulejkę rozpręzną i wyciągnać je za wewnętrzny pierscień. W zasadzie to i tak tzreba wyciagnąc zwrotnicę to mozna wypchnąc lozysko od tylu na prasie. Wyciąganie czujnika ABS to szansa pól na pół że nie uszkodzisz go przy demontazu. (Kiedyś miałem problem z ABS - podejrzany był czujnik; i mechanicy mowili ze trzeba sie liczyc z wymiana calej zwrotnicy z czujnikiem - uzywki oczywiscie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pejo66 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 jest złączka. jeśli chodzi o lewą stronę znajdziesz ją pod obudową filtra powietrza. No tak, zapomniałem dodać że chodzi o prawą stronę.Przy demontażu nie zauważyłem tam żadnej złączki...i co wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gooral Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 panowie wymienialem kiedys lozyska w przyczepie do lodzi - bylo tam kilka uszczelek i stozkowe lozyska waleczkowe - czy w aucie bedzie duzo trudniej jak w przyczepie? (w przyczepie zajelo mi to jakies 2h na kolo, ale nie mialem sciagacza) brac sie za to samemu? n16 oczywiscie 1.8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Witam, Z prawej strony również jest kostka na przewodzie od ABS. Znajduje się pod maską na przeciwko rozrządu. Wystarczy ja wypiąć i wyciągnąć przewud idący do czujnika, rozkręcić pozostałe części i masz pełną swobodę bo całość wychodzi razem z czujnikiem. Jestem właśnie po wymianie łożyska przedniego z prawej strony u mechanika i on tak to zrobił, żeby nie uszkodzić czujnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 pawello,ma rację, sam wymieniałem z prawej i tak właśnie zrobiłem,czujnik odłączyłem na kostce i gicior,tyle,że na prasie było trochę problemu,ale wyszło.Potem tylko dobrze wyczyścić i wcisnąć nowe.Oczywiście na czujnik trzeba uważać aby nie uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.