Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Note Visia Funkcja automatycznego zablokowania drzwi

daro971
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,Od niedawna jestem właścicielem Nissana Note Visia 1,4.Czy model ten wyposażony jest w funkcje automatycznego zamykania drzwi samochodu po jego opuszczeniu.

W instrukcji wyczytałem że drzwi powinny się zamknąć po ok 2 minutach.U mnie jakoś to nie działa.

Proszę Kolegów o wyjaśnienie.

A nie chodzi Ci przypadkiem o funkcję automatycznego zamknięcia samochodu, gdy w ciągu dwóch minut od otwarcia pilotem nikt nie otworzył drzwi?

jest tak jak napisał mój przedmówca - jeśli otworzysz pilotem centralny zamek ale z jakichś przyczyn nie otworzysz żadnego z otworów (drzwi lub bagażnik), zagadasz się z kumplem albo wrócisz do domu po zapomniany bagaż- centralny zamek ponownie zabezpieczy auto - być może po 2 minutach - nigdy nie mierzyłem czasu :rolleyes: Innej automatyki nie ma

Edytowane przez Dar1962

W dniu 25.03.2010 o 11:37, gawel napisał:

a mam pytanko, a mianowicie funkcje ta trzeba aktywować ???, bo u mnie nie działa!!

Nie trzeba, a przynajmniej ja nie musiałem. U mnie też tak to działa i dowiedziałem się o tym empirycznie i przypadkowo.

Poprostu otwórz zamek ale nie otwieraj bagażnika ani drzwi a po 2 minutach zamknie się.

Działa,tylko poczekaj spokojnie ,bez nerwów,dwie minuty baaaardzo sie dłuza jak się czeka :D

• 4 miesiące temu...

A mam pytanko odnośnie zamykania drzwi podczas jazdy. Nie chodzi mi o zamykanie drzwi bocznych, a tylnej klapy bagażnika. Czy ona nie powinna zamykać się automatycznie po ruszeniu samochodem...pomimo nie zamykania zamka centralnego wewnątrz? Przyznam, że miałem kilka samochodów i automatycznie zamykała się tylna klapa podczas ruszenia...a tutaj to nie działa. Klapa "popuszczała" w momencie otwarcia jakichkolwiek drzwi w samochodzie...W Note to nie działa? Byłoby to bezpieczniejsze na podróż...na pewno. :) Pozdrawiam

Klapa się chyba sama nie zamyka - chociaż nie miałem okazji jeszcze sprawdzić, bo zawsze przed tym muszę otworzyć chociażby swoje drzwi. Ja zawsze zamykam się od środka i wtedy jest jeszcze bezpieczniej.

A co do klapy, taka ciekawostka - jak masz zamknięty zamek centralny i siedzisz w środku, to jak ktoś dobiera się do klapy, to słychać sygnał dźwiękowy - piknięcie.

W dniu 16.08.2010 o 16:59, red napisał:

A mam pytanko odnośnie zamykania drzwi podczas jazdy. Nie chodzi mi o zamykanie drzwi bocznych, a tylnej klapy bagażnika. Czy ona nie powinna zamykać się automatycznie po ruszeniu samochodem...pomimo nie zamykania zamka centralnego wewnątrz? Przyznam, że miałem kilka samochodów i automatycznie zamykała się tylna klapa podczas ruszenia...a tutaj to nie działa. Klapa "popuszczała" w momencie otwarcia jakichkolwiek drzwi w samochodzie...W Note to nie działa? Byłoby to bezpieczniejsze na podróż...na pewno. :) Pozdrawiam

Raczej nie,bo wtedy może wyjść problem z zamkiem.Przecież możesz przewozić coś dłuższego z otwartą klapą i co wtedy?Musiałoby to być rozwiązanie indywidualne z odblokowaniem-zablokowaniem zamka.

No tak pytam z ciekawości. :) Bo wiem, że niektóre auta tak mają. :)

Ale...z tym centralnym zamkiem coś tez jest nie tak!

Przykład...tez tak nie powinno być-a u mnie w Note tak jest.

Wychodzę z auta, zamykam pilotem auto...1 drzwi nie domknięte (całkowicie otwarte) i auto się zamyka! Hmmm...Oczywiście jedne drzwi zostają otwarte...jest to nie do pomyślenia w innych samochodach-wtedy centralny zamek odbija (słyszymy to/nie zamyka) i przez to wiemy, że coś nie tak i jakieś drzwi są niedomknięte. A tutaj zero odzewu-zamykają się cichutko te drzwi co domknięte, a reszta co nie domknięta/otwarta "nie daje odzewu". Już 2 razy miałem taki przypadek...drzwi "na pół gwizdka" miałem zostawione otwarte-a sprawdzać klamki i szarpać jak jest CZ nie widzi mi się. ;) Powinien być jakiś sygnał jak coś jest w 100% nie domknięte/za lekko zamknięte. Pozdrawiam

Edytowane przez red

W dniu 16.08.2010 o 19:23, red napisał:

Wychodzę z auta, zamykam pilotem auto...1 drzwi nie domknięte (całkowicie otwarte) i auto się zamyka! Hmmm...Oczywiście jedne drzwi zostają otwarte...jest to nie do pomyślenia w innych samochodach-wtedy centralny zamek odbija (słyszymy to/nie zamyka) i przez to wiemy, że coś nie tak i jakieś drzwi są niedomknięte. A tutaj zero odzewu-zamykają się cichutko te drzwi co domknięte, a reszta co nie domknięta/otwarta "nie daje odzewu". Już 2 razy miałem taki przypadek...drzwi "na pół gwizdka" miałem zostawione otwarte-a sprawdzać klamki i szarpać jak jest CZ nie widzi mi się. ;) Powinien być jakiś sygnał jak coś jest w 100% nie domknięte/za lekko zamknięte. Pozdrawiam

Coś jest nie tak. Jeżeli masz zamontowany alarm, przypuszczalnie coś z nim nie tak. Mój kolega tak miał i zostało to skorygowane w ASO. Jeżeli ja mam niedomknięte któreś drzwi i zamknę samochód, po pewnym czasie słyszę "pikanie" ostrzegawcze.

Nie mam takowego zabezpieczenia-polecili mi inne...Ale w drugim samochodzie także nie mam i centralny zamek "odbija" gdy któreś drzwi są niedomknięte. Hmmm...A tutaj zamyka drzwi jedynie zamknięte-sprawdzałem klamki! No dziwne...

Jeśli nie masz alarmu, to rzeczywiście może nic nie sygnalizować. U mnie jest alarm i w takim przypadku po kilku sekundach słychać kilka piknięć.

A z tym odbijaniem w innych samochodach, to w note jest to inaczej rozwiązane. Szczerze mówiąc bardziej mi się to podoba (biorąc pod uwagę, że alarm mi wtedy pika). W ten sposób można np. zostawić jedne drzwi otwarte, zamknąć pozostałe pilotem, zabrać coś dużego z samochodu i mając zajęte ręce, zamknąć otwarte drzwi nogą - zamek sam się zamknie. To samo jest z tylną klapą - można coś ciężkiego zabrać z bagażnika i nie szukając kluczyka zamknąć tylko klapę i samochód mamy cały zamknięty. Z tym, że w przypadku otwartej klapy po zamknięciu centralnego pilotem pikania nie słychać.

Trochę to zawiłe, ale mam nadzieje, że opisałem zrozumiale.

W dniu 17.08.2010 o 17:25, notek-a napisał:

Jeśli nie masz alarmu, to rzeczywiście może nic nie sygnalizować. U mnie jest alarm i w takim przypadku po kilku sekundach słychać kilka piknięć.

A z tym odbijaniem w innych samochodach, to w note jest to inaczej rozwiązane. Szczerze mówiąc bardziej mi się to podoba (biorąc pod uwagę, że alarm mi wtedy pika). W ten sposób można np. zostawić jedne drzwi otwarte, zamknąć pozostałe pilotem, zabrać coś dużego z samochodu i mając zajęte ręce, zamknąć otwarte drzwi nogą - zamek sam się zamknie. To samo jest z tylną klapą - można coś ciężkiego zabrać z bagażnika i nie szukając kluczyka zamknąć tylko klapę i samochód mamy cały zamknięty. Z tym, że w przypadku otwartej klapy po zamknięciu centralnego pilotem pikania nie słychać.

Trochę to zawiłe, ale mam nadzieje, że opisałem zrozumiale.

Owszem ,ale i niebezpieczne bo można sobie przez przypadek w ten sposób kluczyki zatrzasnąć...

A i oto spytam jutro w ASO...bo mnie nurtuje ten brak informacji o niedomkniętych drzwiach. :) Dziękuję za info.

No i o to spytałem w ASO...Tak ma być! Zamyka jedynie drzwi domknięte centralny zamek, a reszta zostaje otwarta...więc trzeba się pilnować. Nie ma żadnych ostrzeżeń. Natomiast jak się zamknie te 1 drzwi, które wcześniej były nie domknięte automatycznie zatrzaskują się one...tak jak kolega wyżej pisał. :) Więc już wszystko dla mnie jasne...trzeba się przyzwyczaić i mocno "trzaskać". :) Pozdrawiam

Edytowane przez red

• 12 lat później...