Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kontrolka AirBagu w Almerze 2005 problem

Gość sagios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem z ową kontrolką polega na tym że raz na jakis czas zaczyna się ona świecić, jadę wtedy do mechanika i kasuje błąd. Ale to chyba nie jest normalne że to się dzieje regularnie. Więc takie kasowanie tylko tego błędu mija się z celem i przyczyna musi chyba leżeć gdzie indziej? Tak mi się wydaje. Macie może jakieś pomysły. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

a co Ci mechanik kasuje?? tak z ciekawości a odnośnie kontroli było na forum, przynajmniej w primerze pomaga

a co Ci mechanik kasuje?? tak z ciekawości a odnośnie kontroli było na forum, przynajmniej w primerze pomaga

Szczerze mowiac troche laikiem jestem w tych tematach. Wydaje mi się że jak się świeci kontrolka i nie gaśnie to jest to oznaka jakiegoś błędu i mechanik ten błąd kasuje. A jakbyś mógł wrzucić linka do tego postu z kontrolką to byłbym bardzo wdzięczny bo niebardzo sobie radzę z szukaniem;/

Szczerze mowiac troche laikiem jestem w tych tematach. Wydaje mi się że jak się świeci kontrolka i nie gaśnie to jest to oznaka jakiegoś błędu i mechanik ten błąd kasuje. A jakbyś mógł wrzucić linka do tego postu z kontrolką to byłbym bardzo wdzięczny bo niebardzo sobie radzę z szukaniem;/

Nie podam linka boooo........ wredulec okropny jestem, i coraz wiekszy sie robię, a to na skutek lenistwa prezentowanego przez sporą część/ilość forumowiczów :P:D Ale, że bezproduktywnie odzywać się tyż nie mam w zwyczaju, to abyś zobaczył jak "CIĘŻKO" cokolwiek znaleźć tu na forum, to podam Ci ścieżkę: Forum Nissan Klub Polska > Samochody > Almera znajduje się tu (bodajże 3-ci lub 4-ty od góry) wątek Sprawdzanie i kasowanie kodów usterek Almera Primera w tym wątku, już na pierwszej stronie, w ostatnich na niej postach jest instrukcja, jak "bawiąc się" kluczykiem w stacyjce wykasować błąd AIRBAG'a (przy założeniu że błędu juz nie ma, i tylko trzeba go z pamięci usunąć).

I to by było na tyle w temacie "zaoszczędzę parę groszy sobie, sam zrobię" ;)

Upsss...... trochę sie rozpisałem, to już się streszczam. Jeśli chodzi o Twoje "wycieczki" do mechanika, to aż dziw bierze, że nie wydusiłes z niego co za błąd jest sygnalizowany, bo jak meches ma sprzęt do kasowania błędów, to ten sprzet powinien mu powiedzieć o jaki błąd chodzi. Pominę kwestię usunięcia przez mechesa źródła błędu, natomiast biorąc pod uwagę to, że błąd pojawia Ci sie co jakis czas to, wydaje mi się , że chyba obrałeś zły kierunek, bo myślę sobie że prędzej powinieneś udać sie na "wycieczkę" do elektryka, aby sprawdził Ci obwody od poduch. Bo raczej watpię abyś notorycznie popadał w jakieś kraksy mogące aktywować "poduchową" kontrolkę?! Dopiero po sprawdzeniu obwodów/złączy poduch, i wykluczeniu ich sprawstwa w aktywacji "poduchowej" kontrolki, przyjrzałbym się temu co to za usterka, i w jakim miejscu jest sygnalizowana (błąd, jego nr i opis)- bo chyba jednak przydałoby się usunąć/naprawić źródło sygnalizujące błąd (no chyba że lubisz odwiedzać swego mechanika ;) )?!

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...