Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozmiary piór wycieraczek

krosman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

używam bezramkowych valeo od niemal roku, przetrwały mrozy i śniegi w dobrej kondycji, nie zostawiają na szkle żadnych smug, co oznacza, że nie są pocięte czy porwane i moim zdaniem nadal nie wymagają wymiany. Nie obrażając więc tu nikogo - w myśl przysłowia "Jak dbam, tak mam"

-nie używam ich do odśnieżenia zamarzniętej przedniej szyby (zjawisko dość nagminne)

-dokładnie oczyszczam szybę z lodu i śniegu przed ich pierwszym uruchomieniem

-nie odrywam na siłę przymarzniętych do szkła

-co jakiś czas ( np przy okazji wizyty na stacji paliw)myję gumowe części robocze wodą z jakimś detergentem (w celu odtłuszczenia i usunięcia kurzu w którym są drobinki kwarcu)

-w miarę możliwości przy dłuższym postoju pojazdu pod chmurą na mrozie unoszę je z powierzchni szyby (pokładam pod ramiona dwa małe styropianowe klocki)

-pamiętam o uzupełnianiu zbiornika spryskiwaczy przyzwoitym i odpowiednim do pory roku płynem

-w czasie opadów staram się dostosować tempo ich pracy do ilości opadów (gumy nie lubią pracować na sucho)

-wreszcie dbam o przednią szybę w miarę często ją myjąc i usuwając z niej brud, błoto, kurz, ptasie odchody czy owady

o czymś zapomniałem? :whistle:

No chyba o tym że jak stoisz dłużej niż dwa dni to auto stawiasz na klockach bo się opony zniekształcają :D

zapewniam panów, że te czynności nie są aż tak pracochłonne i nie zajmują więcej niż 2-3 minuty. Nie da się i nie ma zresztą sensu stosować wszystkich na raz. Zapomniałem dodać,że podczas sporych mrozów najpierw traktuję szybę i wycieraczki skutecznym odmrażaczem(np Sonax) który skraca i ułatwia odlodzenie szyby i wycieraczek. Nie stawiam ich - jak oto określił jeden z przedmówców "na baczność" bo ktoś może się nimi łatwo zainteresować a lekko unoszę tak by nie stykały się z powierzchnią szyby :rolleyes:

A myć gumy warto - nawet gdy jest sucho i wietrznie. Auto stoi i spokojnie pokrywa się kurzem - mnóstwo drobnego piasku siada wzdłuż powierzchni gum na styku z szybą. Kiedy popada mamy pastę ścierną ze sporą ilością kwarcu idealną do rysowania szyby.Znam temat z autopsji i żywota poprzedniego auta. Nic tak nie wkurza jak piękne półkoliste krechy przed oczami

Edytowane przez Dar1962

Kiedyś też pisałeś że nie załączasz szyby ogrzewanej,bo akumulator cierpi...

Zakończ Dar,bo to wygląda tak jakbyś miał na makatce wyhaftowane te wszystkie czynności,a nikt nigdy samochodu nie miał tylko ty i teraz udzielasz jak profesor instruktażu niedouczonym...

Bez przesady...Nie można być niewolnikiem auta. :) Ja też staram się dbać o wóz, ale "z głową". No może po zimie skusze się na mycie podwozia, ale silnika nigdy w życiu! ;) A jak auto nowe to pewno wszyscy troszkę chuchają i dmuchają, a jak się pojawi pierwsza wgniotka/ryska to są nerwy (u mnie owszem)...Potem to już 1 w lewo/w prawo-nie ma znaczenia. :) Ale zboczyliśmy nieco z tematu "rozmiary piór wycieraczek" :) Proponuję powrót...

A czy ktoś z szanownych kolegów używał lub używa bezramkowych (bezprzegubowych) wycieraczek Bosch - model Aerotwin? Kolega ma w Megane i bardzo sobie chwali. Tanie nie są - ale podobno warte swojej ceny.

Bosch - model Aerotwin

Gdzieś czytałem że są bardzo dobre. Nawet jakiś test porównawczy wygrały (oczywiście niemiecki więc nie wiem jak z obiektywnością). Kolega kupił natomiast coś co się nazwa Valeo Silencio XTRM i chwali pod niebiosa. Tylko jak zwykle. Cena ...

takich właśnie używam (już drugiego kompletu)i jak wspomniałem wcześniej - wytrzymały rok praktycznie bez śladów zużycia. Bardo dobry stosunek ceny do jakości

Edytowane przez Dar1962

takich właśnie używam (już drugiego kompletu)i jak wspomniałem wcześniej - wytrzymały rok praktycznie bez śladów zużycia. Bardo dobry stosunek ceny do jakości

Po tym opisie jak o nie dbasz, powiedziałbym, że rok to niezbyt długo. ;)

Ale wycieraczki rzeczywiście dobre.

Edytowane przez arek_sosnowiec

• 2 miesiące temu...

Akurat takich (tego producenta) nie mam,ale używam innej firmy płaskich już drugi rok i są OK!Cena była podobna do tej z Allegro.

dokładnie miesiąc temu zlecałem drobną naprawę (szczotkotrzymacz :dribble: - nie mylić z facetem, który trzyma w ręku szczotkę) ) w polo mojej córki i przy okazji (w moim sąsiedzkim Bosch Service) zarządziłem wymianę piór obu wycieraczek. Zapłaciłem 65 zł (sądzę,że to bardzo tanio)za bezramkowe Bosch Aero Twin (co prawda, wycieraczki tam są stosunkowo nieduże). Nie pytałem o cenę wycieraczek do notka, ale jeśli cena jest zbliżona to twoje znalezisko plus koszt przesyłki wychodzi tak sobie. Nie wiem nic o tym producencie i jakości wyrobu.Przypuszczam, że jest to (jak 90% rzeczy na tym świecie) wyrób chiński, co oczywiście nie musi od razu świadczyć o jego złej jakości

Edytowane przez Dar1962

dokładnie miesiąc temu zlecałem drobną naprawę (szczotkotrzymacz :dribble: - nie mylić z facetem, który trzyma w ręku szczotkę) ) w polo mojej córki i przy okazji (w moim sąsiedzkim Bosch Service) zarządziłem wymianę piór obu wycieraczek. Zapłaciłem 65 zł (sądzę,że to bardzo tanio)za bezramkowe Bosch Aero Twin (co prawda, wycieraczki tam są stosunkowo nieduże). Nie pytałem o cenę wycieraczek do notka, ale jeśli cena jest zbliżona to twoje znalezisko plus koszt przesyłki wychodzi tak sobie. Nie wiem nic o tym producencie i jakości wyrobu.Przypuszczam, że jest to (jak 90% rzeczy na tym świecie) wyrób chiński, co oczywiście nie musi od razu świadczyć o jego złej jakości

Tyle że na aukcji są 3 szt. ale 3 aero twin wychodzi ok.100zł (te same wymiary ma tiida) 3 x aerotwin multi klip=130zł

Nie jest to jakiś wschodnioazjatycki wyrób czasem? Hmmm...Nie eksperymentujcie może i kupcie za te same pieniądze polskie i wypróbowane (m.in. przez mnie) http://www.motgum.com/ Używam ich od jakiegoś czasu i złego słowa nie mogę powiedzieć. Pisałem o nich już wcześniej, a z tą firmą jestem "związany" już dobre parę lat (różne auta)-wczesniej uzywałem std ramkowych i też były OK. Z Chińszczyzną to bym raczej nie ryzykował...Ale może te Aero to nie Made in China-nie mam pojęcia! ;) Rodzime produkty azjatyckie luksusowe raczej nie będą. :) No chyba, że to Valeo czy jakiś inny Bosch np produkowany w Chinach-to co innego :) Pozdrawiam :)

wszystko pięknie, cena przyzwoita, ale po dodaniu kosztów przesyłki już nie jest tak wesoło - do notka wychodzi ponad 50 zł, podejrzewam,że w sklepie cena będzie podobna

DAR ale z racji braku możliwości nie mam kiedy jeździć po sklepach lub serwisach i szukać wycieraczek tylko dlatego ze parę złotych taniej będą - wszak benzyna i tak podskoczyła. Dlatego dałam zapytanie na forum żeby sie nie namęczyć a dokonać słusznego zakupu i tyle.A cena i tak jest mniejsza niż ASO. I nie wiem czy lepiej wziąć komplet na przód czy te 3 w jednym z uwagi na tył. Bo na tył to trzeba już kombinować żeby dopasowały Właśnie wysłałam emila z zapytaniem czyjej produkcji są te wycieraczki.

Tylną chyba sobie lepiej odpuścić. Nie wydaje mi się, żeby cokolwiek pasowało do Note. Sprzedawcy nie patrzą co tam u nas jest, tylko dobierają szerokość i tyle. Szkada kasy na rozczarowanie. Dużo lepiej pójść za wcześniejszą radą Dara i kupić jakąś przyzwoitą ramkową wycieraczkę o odpwiedniej szerokości - np. ALCA i podmienić samą "gumkę".

z tylną wycieraczką problem polega na tym,że plastikowy kołek-ośka, na której zamocowana jest ramka w naszym pojeździe jest dość gruby - grubszy np niż w hondzie jazz, miśku colt itp. Już raz kupiłem wycieraczkę dedykowaną na tył note na alledrogo i oczywiście okazało się, że nie da się jej założyć. Patent z wymianą gumki jest sprawdzony, czynność prosta i nie ma obawy,że wydamy zbędne pieniądze. Możesz oczywiście zaryzykować i kupić ten komplet. Może akurat dziwnym trafem ta tylna ramka będzie pasować?

A czy ktoś z szanownych kolegów używał lub używa bezramkowych (bezprzegubowych) wycieraczek Bosch - model Aerotwin? Kolega ma w Megane i bardzo sobie chwali. Tanie nie są - ale podobno warte swojej ceny.

w polo córki jeździ już drugi zestaw - moim zdaniem są warte wydanych na nie pieniędzy a ostatnio jakby staniały

pooglądałem dokładnie tą fotkę trzeciej plastikowej na tył i muszę przyznać, że na oko wygląda tak samo jak oryginalna - gruba ośka :rolleyes: tylko stawiam na to,że to produkt made in china

Edytowane przez Dar1962

No i d*pa za przeproszeniem z wycieraczek chcąc dziś pojechać do lekarza zaliczyłam zonka. Zapaliła sie kontrolka silnika auto rzęzi rozrusznik chodzi a auto nie jedzie :(. Mega porażka.

Edytowane przez ulek

Tzn,silnik odpala ale nie ma mocy? czy wogóle nie odpala?

No i d*pa za przeproszeniem z wycieraczek chcąc dziś pojechać do lekarza zaliczyłam zonka. Zapaliła sie kontrolka silnika auto rzęzi rozrusznik chodzi a auto nie jedzie :(. Mega porażka.

napisz no po kolei bo nic nie czaję :shiftyninja: rozumiem,że zgasł ci silnik i nie możesz odpalić mimo kręcenia rozrusznikiem? czy też silnik chodzi tylko nierównomiernie albo wydaje jakoś dziwne dźwięki? Jaka kontrolka się pali?

Edytowane przez Dar1962

Ah,te kobiety :D

One zawsze chyba chcą żebyśmy się wszystkiego domyślali :D

poczekajmy - może wieczorem podzieli się z nami tym problemem :whistle: , wysłuchamy, pocieszymy a może i coś wymyślimy wspólnie :rolleyes:

Edytowane przez Dar1962

wszystko pięknie, cena przyzwoita, ale po dodaniu kosztów przesyłki już nie jest tak wesoło - do notka wychodzi ponad 50 zł, podejrzewam,że w sklepie cena będzie podobna

Pisałem wcześniej...W kazdym Auchan są od ręki i za cenę kapkę niższą nawet niż tutaj z przesyłką. :) Polecam