Dar1962 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) radzę z ciekawości popytać na stacjach szybkiej obsługi o bosch aerotwin - generalnie wycieraczki tej marki są nawet droższe niż valeo ale np 3 miesiące temu zmieniając z stacji Boscha gumy w polo młodej policzyli mi 55 PLN za dwie szt płaskich aero ??? Edytowane 4 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) DAR ile ci płacą za reklamę Bosch Service ? To żart dla jasności. A może b tak zacząć wspierać polski a nie zagraniczny przemysł co? Jeśli coś jest dobre i do tego Made in Poland to powinniśmy naszych wspierać. Edytowane 4 Lipca 2011 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie chciałem krakać ,ale przypuszczałem ze bosch będzie na tapecie.Ulek trafna uwaga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 A może b tak zacząć wspierać polski a nie zagraniczny przemysł co? nie mam tego rodzaju sentymentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 nie mam tego rodzaju sentymentów Szkoda, niedługo wszystko co dobre polskie będzie zagramaniczne. Polski kapitał sprzedamy a nam nic nie zostanie. Obca firma wykupi potem stwierdzi że się jej nie opłaca i zamknie a ludzie na bruk pójdą. A naszych trzeba wspierać dla samych siebie. Zawiłe ale prawdziwe. Taki Wedel tyle lat tradycji i od roku czy dwóch w rękach Japońców. Będzie sushi w czekoladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 A sedno sprawy jest takie, że produkty firmy MotGum są naprawdę dobre. Używałem w Matizie i były lepsze od wielu "zagranicznych". Mam nadzieję, że w przypadku "płaskich" też się nie zawiodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Używam zawsze tylko wycieraczek Mot-Gum i jestem baaaardzo zadowolony. Były to/są to różne auta...Oczywiście w Note też, ale o tym pisałem już wcześniej. Teraz mam bezramkowe, które wymieniłem praktycznie od razu za oryginalne nowe, które były na aucie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Mam pytanie bo przyszły dzis wycieraczki do auta MotGum czy potrzebne będą mi do montażu załączone adaptery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 po prostu zdemontuj ramkę jednej ze starych wycieraczek,przyjrzyj się jej mocowaniu i zakończeniu ramienia.Zorientujesz się wtedy łatwo, jaki adapter i czy w ogóle jest potrzebny. Montaż jest nieskomplikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Tak jak pisał Dar,montaż nieskomplikowany,a ja od siebie dorzucę że najprawdopodobniej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jeśli pojawi się problem z mocowaniem i dobraniem adapterów dołączonych w zestawie, zawsze można zastosować te,które siedzą w starych ramkach - one muszą pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ok za informacje dzięki. Wolałam wiedzieć bo auto dopiero jutro zobacze .A po raz pierwszy kupiłam wycieraczki z adapterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Adaptery nie konieczne do naszego modelu... Jeśli chcecie kupić owe produkty to są w każdym Auchan...Czasem i na promocję można trafić. A nawet jak jej nie ma to cenowo wychodzi chyba tak samo jak wysyłkowo od producenta (jak nawet nie taniej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 No panowie miałam okazję wykorzystać zakupione wycieraczki Motgumu w trakcie ostatnich, dość intensywnych burz do tego w nocy. Niestety nie jestem zadowolona z pracy wycieraczek - akurat na wysokości moich oczy pozostawiały smugę która dopiero po kilku sekundach znikała. Tak więc będę szukała innych -lepszych wycieraczek do mojego autka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Zanim kupisz następne, radziłbym najpierw dokładnie odtłuścić szybę i same gumki. W następnej kolejności należy sprawdzić, czy dokładnie przylegają do powierzchni szyby - można je w razie potrzeby potraktować (oczywiście z umiarem i wyczuciem) przemocą i odrobinkę dogiąć (lub wyprostować) do jej profilu Edytowane 15 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg70 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam.Ja ze swoich oryginalnych Valeo wyrzuciłem gumki i zapodałem te Mój odnośnik Dzisiaj testowane i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Dzisiaj kupiłem (po Waszych pozytywnych opiniach) wycieraczki MotGum w naszym Auchan. Cena 25 zł za długą (była promocja - normalna cena 28,99 zł) i 19,99 zł za krótką. Akurat wracając do domu rozpętała się burza. Wrażenia póki co bardzo pozytywne, jeżeli tak samo będzie z trwałością to chyba innych już nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxx Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Mniej więcej miesiąc temu kupiłem płaskie wycieraczki, długą Boscha a małą Motgum (nie było Boscha w sklepie a sprawa była pilna). Tak jak Bosch pracuje super to Motgum zostawia również ślad na środku przy pracy w jedną stronę przy powrocie powrocie co prawda dociska prawidłowo ale do ideału daleko. Oczyszczenie gumy ani szyby nie zmienia sytuacji. Brak przylegania gumy występuje na samym środku pod zamocowaniem i cie za bardzo można coś podgiąć. A przede wszystkim od dobrego produktu że jest on po prostu dobry, a ten wyraźnie nie jest najlepszy. Może mam pecha, ale jak widać nie tylko ja. Wycieraczka pójdzie do kosza, kupię nową ale już nie Motgum bo nie lubie grać w ruską ruletkę albo naprawiać (odginać itp.) nowo zakupionego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) No to nie trafiłeś,takie rzeczy się zdarzają. Ulek taką smugę zostawiały u mnie Valeo i oryginały i dokupione na zmianę.Motgum spisuje się rewelacyjnie od ponad pół roku. Edytowane 16 Lipca 2011 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Mniej więcej miesiąc temu kupiłem płaskie wycieraczki, długą Boscha a małą Motgum (nie było Boscha w sklepie a sprawa była pilna). Tak jak Bosch pracuje super to Motgum zostawia również ślad. gdybym to ja napisał - zaraz by krzyczeli, że robię reklamę tej firmie - ale, jak widać jest coś na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) Wiem wiem zdarza się. Fakt że cena dwa razy niższa niż valeo. Ale człowiek kupił sprawdził i ocenił.Czasem trafi sie felerny egzemplarz. Dar dokładnie czyściłam szybę i wycieraczki przez wyjechaniem 600km to nie jazda pod miastem. A że trafiłam jeszcze na te superanckie burze - tu faktem żadne wycieraczki by nie pomogły - prawie zerowa widoczność. Pierwsze jakie były założone były valeo płaskie i te były po prostu za***iste. A dodam jeszcze że średnia spalania wyszła mi 5,9 l/100 km tak więc luzik . Edytowane 16 Lipca 2011 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiam Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Również kupiłem wycieraczki motgum(zresztą na tej samej aukcji co @ulek) dzięki waszym rekomendacją i jak narazie sprawują sie b.dobrze, mam nadzieję ze trwałość jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 trafiłam jeszcze na te superanckie burze - tu faktem żadne wycieraczki by nie pomogły - prawie zerowa widoczność. z tym się w pełni zgadzam - w czasie takiej ulewy jak ostatnio mieliśmy (nie)przyjemność zaliczyć, lepiej czasem zjechać w jakieś bezpieczne miejsce i poczekać kilka-kilkanaście minut, niż ryzykować jazdę przy minimalnej widoczności z możliwością wylądowania na dachu jakiejś gałęzi i perspektywą zalania alternatora lub co gorzej zassania przez silnik wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Czy w wolnej chwili możecie mi opisać jak wymienić same gumki . W moich Valeo, poodrywały się końcówki gumek i martwiłam się, że czeka mnie wydatek ok. 150 pln, taniej byłoby wymienić same gumki. Jakieś kilka miesięcy temu kupiłam wycieraczki Motgumu płaskie, ale mała zbiera nienajlepiej i powracając podskakuje na szybie. Nie jestem z tego zadowolona więc chciałabym wrócić do ramkowych, a wymiana samych gumek zmniejszyłaby wydatek. Edytowane 23 Lipca 2011 przez Piteq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Popatrz na wycieraczkę,zobaczysz takie łapki z dwóch stron ramki.Te łapki trzymają gumkę i stelaż z dwóch blaszek.Należy delikatnie rozchylić te łapki tak aby gumka z tymi blaszkami wyszła z ramki,a później te blaszki włożyć w nową gumkę i gumkę w ramkę zaciskając łapki. Myślę że wyjaśniłem Tylko proszę bez podtekstów,o gumce i łapkach :whistle: Edytowane 24 Lipca 2011 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi