Piteq Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Popatrz na wycieraczkę,zobaczysz takie łapki z dwóch stron ramki.Te łapki trzymają gumkę i stelaż z dwóch blaszek.Należy delikatnie rozchylić te łapki tak aby gumka z tymi blaszkami wyszła z ramki,a później te blaszki włożyć w nową gumkę i gumkę w ramkę zaciskając łapki. Myślę że wyjaśniłem Tylko proszę bez podtekstów,o gumce i łapkach :whistle: Jacko, jak zwykla można na Ciebie liczyć, dzięki . Bez podtekstów............., jestem grzeczną dziewczynką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) można zaopatrzyć się tanio w całe ramki z gumkami - np niemiecka grafitowana alca (są ogólnie dostępne - choć lepiej kupować w sklepie moto niż na stacji paliw- tam wszystko jest sporo droższe), które z pewnością wystarczą na cały sezon - za komplet (dużą i małą) zapłacisz mniej więcej 20-25 zł i odejdzie problem rozginania i doginania prowadnic w starych ramkach, które jeśli były używane też pewnie nie są w najlepszej kondycji Edytowane 24 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dar,to przecież jest tak jakbyś kazał jej kupić gotowce z Mot-gumu,w/w alca,czy Bosch,czy o to jej chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) kupowanie gumek "z metra" się nie opłaca,bo są zwykle marnej jakości, trzeba je przycinać, dopasowywać, kombinować z wsunięciem do ramek itd.Nie wiem,czy można nabyć gumki pod potrzebny wymiar wzmocnione tymi stalowymi nierdzewnymi żeberkami (ostatecznie można je przełożyć ze starych) ale znowu trzeba bawić się w przezbrojenie. Całe ramki są niemal równie tanie a ich wymiana prozaicznie prosta. To rozwiązanie dla (pardon)kobiety jest zapewne bardziej optymalne, bo nie wszystkie panie lubią majsterkować Krótsza ramka kosztuje o ile pamiętam 8 zł a dłuższa ok 12. Tak robiłem w poprzednim pojeździe - kupowałem wiosną komplet, służyły mi do chwili kiedy uznałem,że słabo wycierają i nie szkoda było ich wyrzucić. Zresztą można przecież wymieniać je pojedynczo, w zależności od kondycji Edytowane 24 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 ten znowu swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) ten znowu swoje... Nie wybrzydzaj Jacko, nie wybrzydzaj . Dar sprzeda Note, kupi Dustera i będzie się udzielać na forum Daci. I kto wtedy będzie tak wnikliwie rozbierał na drobne każdy nawet najbardziej błachy problem? . Także dialektujmy się póki możemy :) . A tak poza tym, Dar ma rację. Alca to dość dobre wycieraczki, które można kupić w bardzo dobrych cenach np. w Tesco. Same gumki "z metra" są przeważnie słabej jakości - robią je firmy o raczej nic nie mówiących nazwach. W podobnej cenie mamy rozsądny jakościowo produkt. Edytowane 24 Lipca 2011 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Mea Culpa :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki za rady. Kupiłam same gumki Alca na Allegro i mam nadzieje, że uda mi się je wsunąć do ramek . Szczerze mówiąc nie ciesze się z faktu, że Dar planuje przenieść się na inne forum. Na życzliwość, wiedzę i doświadczenie Jacko i Dara zawsze można liczyć . Na szczęście na Dustera trzeba czekać kilka miesięcy więc jeszcze trochę pozostanie z nami. Edytowane 24 Lipca 2011 przez Piteq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 ma czas się rozmyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 A ja myślę, że nawet jak będzie już miał Dustera to i tak od czasu do czasu tu zajrzy i coś napisze . Dobrze myślę Dar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) wg mojej aktualnej wiedzy na dustera w Niemczech czeka się 4 miesiące, u nas do 6 miesięcy (ciekawe ile czeka się w Rumunii?) . Nie bardzo rozumiem - produkt rumuński i takie kolejki . Notka sprzedam z końcem wakacji więc będę miał pół też pół roku wakacji od samochodu i przesiądę się na rower który ostatnio trochę się zakurzył .Ale będę Was odwiedzał . Przecież lubicie moje wnikliwe analizy tematu Edytowane 24 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dareke Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Mój sąsiad z klatki od 2 tygodni jest szczęśliwym posiadaczem Dustera. Silnik 1,5 ON kolor czarny czekał 4 miesiące odebrał w Opolu. Mała podpowiedź, targować się jak najwięcej o wyposażenie , wiele dodają gdy się z nimi odpowiednio rozmawia. Nie wiem jaką wersję bierzesz , ale bankowo pamiętaj o chlapaczach i dywanikach z wysokimi brzegami.Auto oglądałem , czy mi się podoba? To indywidualna ocena każdego z osobna. Ja wierzę , że na tym forum pozostaniesz z nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) wybór mam sprecyzowany: benzynowy laureat 4x4,szary bazalt lub czarna perła plus dodatki: alufelgi 16, pakiet look,czujniki cofania tył,skórzana kierownica i dźwignia biegów, podłokietnik, osłony nadkoli,drzwi,chlapacze obu osi,osłona progu bagażnika,głębokie gumowe koryta i kuweta do wnętrza.Radia nie chcę jest gówniane i drogie, wolę wybrać coś lepszego za 1/3 ceny fabrycznego.Nie interesuje mnie elektryka szyb tylnych.Całość zamknie się poniżej 60 tys. Ale to temat na przyszły rok Edytowane 24 Lipca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 (edytowane) " To rozwiązanie dla (pardon)kobiety jest zapewne bardziej optymalne, bo nie wszystkie panie lubią majsterkować " Dar, nie wierzysz w zdolności manualne kobiet ? Kupiłam same gumki Alca na Allegro. Jak je wyjęłam z tuby i opakowania to się zdziwiłam bo one miały już te plastikowe usztywnienia i nie trzeba było przekładać metalowych paseczków wzmacniających. Bez probemu, zgodnie z opisem Jacko rozgiełam łapki, wyjęłam gumki, włożyłam nowe gumki z plastikowym wzmocnieniem i popchnęłam, aż w ramionka wskoczyła taka metalowa klinująca strzałeczka-tylko bez podtekstów koledzy . Tą mniejszę gumkę dociełam nożem do tapet. Zajęło mi to 5 minut. Sprawdziłam bo pada - jest super. Dzięki za pomoc . Edytowane 31 Lipca 2011 przez Piteq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Cała przyjemność(bez podtekstów )po naszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Chciałbym powrócić do tematu płaskich (bezramkowych) wycieraczek firmy MotGum. Czy Ci, którzy wtedy kupili dalej są zadowoleni? Tak się przymierzałem, przymierzałem i w końcu wtedy nie kupiłem. Ale teraz już raczej muszę, tak więc będę wdzięczny za podsumowanie tego produktu po pewnym czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Respi Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Chciałbym powrócić do tematu płaskich (bezramkowych) wycieraczek firmy MotGum. Czy Ci, którzy wtedy kupili dalej są zadowoleni? Tak się przymierzałem, przymierzałem i w końcu wtedy nie kupiłem. Ale teraz już raczej muszę, tak więc będę wdzięczny za podsumowanie tego produktu po pewnym czasie . Mam 2 miesiące i jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Chciałbym powrócić do tematu płaskich (bezramkowych) wycieraczek firmy MotGum. Czy Ci, którzy wtedy kupili dalej są zadowoleni? Tak się przymierzałem, przymierzałem i w końcu wtedy nie kupiłem. Ale teraz już raczej muszę, tak więc będę wdzięczny za podsumowanie tego produktu po pewnym czasie . Kupiłem i założyłem w połowie lipca. Pierwsze wrażenia były baaaardzo pozytywne (choć doświadczenia Ulek wskazują, że nie zawsze tak jest). Teraz już zaczynają troszkę brudzić szybę więc nie są jakieś super trwałe. Ale za taką cenę (płaciłem ok. 25 zł długa i 20 zł krótka).można częściej zmieniać. Ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Niestety po coś okolo roku nadawały się do wyrzucenia,darły się niemiłosiernie na szybie.Teraz mam jakieś polskie na licencji bosh,pracują idealnie,koszt 55złza obie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ja polecam valeo compact revolution. Zakupiłem niedawno, już chyba 3 albo 4 komplet, do obydwu aut - za te cenę super jakość. http://allegro.pl/wycieraczki-plaskie-valeo-mazda-2-nissan-note-i1936941998.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Teraz mam jakieś polskie na licencji bosh,pracują idealnie,koszt 55złza obie. Nie pamiętasz jaka to firma? Gdzie kupowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ja polecam valeo compact revolution. Zakupiłem niedawno, już chyba 3 albo 4 komplet, do obydwu aut - za te cenę super jakość. http://allegro.pl/wy...1936941998.html Dokładnie takie miałem zamiar kupić w lipcu (i nawet w tym samym sklepie). Tylko mam wrażenie, że wtedy cena była wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nie pamiętasz jaka to firma? Gdzie kupowałes? Nie pamietam,ale gdzieś miałem wizytówke przedstawiciela handlowego,jak znajdę lub dotrę do niego(być może jutro) to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Niestety po coś okolo roku nadawały się do wyrzucenia,darły się niemiłosiernie na szybie.Teraz mam jakieś polskie na licencji bosh,pracują idealnie,koszt 55złza obie. TO i tak super wynik.Mi zaczęły "drzeć"się na szybie po 2 michach i zmuszony byłem je wywalic.Kupiłem take taniochy w castoramie(alca)za 20zł komplet i narazie(3 miechy)dają radę,a są to najzwyklejsze wycieraczki,nawet bez spojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Olać spojlery. Nigdy nie widziałem różnicy pomiędzy wycieraczką ze spojlerem i bez - poza ceną oczywiście... Alca - do dość dobre produkty. Na nich pewnie się skończy. No chyba, że znajdę te co ma Jacko, to wtedy chętnie je sprawdzę. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi