notek-a Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Ja mam wycieraczki Alca już równo rok - i nadal dobre. Kupiłem już drugą parę na zapas, ale nie ma jeszcze powodu zmieniać. Też wcześniej używałem Valeo compact revolution, ale jak rok temu przyszły śniegi nie dały rady i musiałem kupić coś na szybko - właśnie były to Alca, bo pomyślałem, że za tą cenę mogę zmieniać je częściej. A teraz doszedłem do wniosku, że nie warto inwestować w bezramkowe. To tylko kwestia estetyczna, zresztą trochę wątpliwa, bo mocowanie tych bezramkowych wycieraczek mocno wystaje do góry w naszych wozach. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez notek-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 A wycieraczkę kierowcy masz ze spojlerem, czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Bez spojlera, zwykłe Alca za 20zł komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) spojler poprawia opływ powietrza nad przednią szybą i zwiększa docisk wycieraczki zwiększając jej skuteczność - lecz od prędkości powyżej 140-150 km/h - kto podczas opadów atmosferycznych porusza się z tą prędkością, z pewnością korzysta z tego dobrodziejstwa - ergo? - w warunkach normalnego użytkowania jest to bajer podnoszący jedynie cenę ramki. Moim zdaniem można sobie spokojnie podarować ten gadżet. Ramkowe, pochodzące z budżetowej półki wycieraczki (chociażby wspomniana Alca) dają sobie doskonale radę a ich cena powoduje,że można sobie pozwolić na częstą (choćby 2 razy do roku) wymianę Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) W Matizie miałem wycieraczkę ze spojlerem :D . Edytowane 15 Grudnia 2011 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 A ja od około roku (a może ponad) używam wycieraczek Motgum i sprawują się nieźle-znaczy bez zarzutów. Zbierają jak należy nawet po takim czasie użytkowania są znacznie lepsze od oryginalnych, które praktycznie od razu wymieniłem na bezramkowe. W 206-tce mam także ten produkt i równie dobrze się sprawują, a nowe nie są. Tyle, że w 206-tce jest problem z nieco zaokrągloną szybą i nie było opcji założyć dwóch brzramkowych (słaby docisk). Mam od str kierowcy bezramkową, a od str pasażera std ale także firmy Motgum. Taki mix...ale co zrobić. Od str pasażera nie dochodziła w narożu do szyby na odcinku ok 5cm, a tak być nie może. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Kupiłem dziś wycieraczkę dla kierowcy firmy Alca i jest rewelacyjnie. Polecam - tani i dobry produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krosman Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Ja zamontowałem ALCA (obecna nazwa HAYNER - jeśli się nie pomyliłem w pisowni) na razie 4 miesiące hulają i jest dobrze. Dodatkowym atutem tych wycieraczek są dodatkowe gumki, które można wymienić po zużyciu się starych, ale na razie nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Hayner to nie jest nowa nazwa produktów firmy Alca. Hayner to taka podmarka należąca do Alca, którą są sygnowane produkty o lepszej jakości i takie bardziej "premium". Cieżko tu oczywiście mówić o klasie premium u takiego producenta jak Alca, nie zmienia to jednak faktu, że produkty z grupy Alca są całkiem przyzwoite z doskonałym stosunkiem ceny do oferowanej jakości. Sam mam założone wycieraczki Alca i sprawują się póki co lepiej niż fabryczne Valeo. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Porównywanie czegokolwiek do valeo z pierwszego montażu, jest grubym nadużyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 A to niby dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Bo zazwyczaj jest to taniocha z odrzutu produkcyjnego.Was ma rację ,moje zaraz po kupnie trafiły do kosza...tragedia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Fabryczne Valeo to jakas porażka...Ja swoje baaaardzo szybko wymieniłem na Motgum na których dalej hulam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Fabryczne Valeo to jakas porażka...Ja swoje baaaardzo szybko wymieniłem na Motgum na których dalej hulam i jest ok. Płaskie czy tradycyjne ramkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Std oryginalne miałem tradycyjne ramkowe Valeo (takie jak wszyscy), a teraz mam płaskie Motgum i jestem zadowolony, a mają już ok. 1,5 roku...więc nie są nowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hydros Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Bo zazwyczaj jest to taniocha z odrzutu produkcyjnego.Was ma rację ,moje zaraz po kupnie trafiły do kosza...tragedia! A ja ten post zrozumiałem,że niby takie dobre :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 A ja ten post zrozumiałem,że niby takie dobre :thumbsup: Ja też. A to badziew i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Aczkolwiek moje wytrzymały rok. I przez ten rok były nawet nawet, choć szału nie było od początku. Alca za kilkanaście złotych od początku zdawała się działać lepiej. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Std oryginalne miałem tradycyjne ramkowe Valeo (takie jak wszyscy), a teraz mam płaskie Motgum i jestem zadowolony, a mają już ok. 1,5 roku...więc nie są nowe. Pozdrawiam Miałem Motgum płaskie (ok 40 zł za komplet w Auchan) i były bardzo dobre. Niedawno kupiłem więc 2 komplet i ... Długa od kierowcy super, a ta krótka (choć nówka z pudełka) brudziła bardziej niż ta wymieniana. Jeżeli chodzi o MotGum to widać zależy jak trafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kules Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Ja mam od roku płaskie valeo z przodu i ta od kierowcy OK, ale krótka pasażera od początku lubiła głośno chodzić, tarkę robiła na szybie często, choć jak zbierała to czyściutko, ale myślałem że się z czasem ułoży. Tak mnie w końcu tydzień temu wkurzyło to hałasowanie zbyt częste, że kupiłem krótkiego boscha aerotwina płaskiego i od razu ulga :-). Nie kupię już tych valeo revolution badziewiastych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Właśnie w Auchan je zawsze kupuje...W innych autach miałem także Motgum (innych nigdy nie kupuje)...Po co zmieniać firmę jak człowiek zadowolony. Ja trafiam na dobre egzemplarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Miałem Motgum płaskie (ok 40 zł za komplet w Auchan) i były bardzo dobre. Niedawno kupiłem więc 2 komplet i ... Długa od kierowcy super, a ta krótka (choć nówka z pudełka) brudziła bardziej niż ta wymieniana. Jeżeli chodzi o MotGum to widać zależy jak trafisz. Zgadza się ,ja się pochwaliłem motgumami jakie to one dobre,a po krótkim czasie zaczęły się niemiłosiernie drzeć na szybie! I poszły do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 I poszły do kosza Całe szczęście nie są drogie. Ta długa trafiła się dobra więc u mnie jeszcze pracuje, ale gdy będę zmieniał wybiorę innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 A ja ten post zrozumiałem,że niby takie dobre :thumbsup: hehe, jakw większośc uważam, że to mega tandeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie zastanawiałem długo , gdy na targowisku podszedł do mnie człowiek i zaoferował wycieraczki. Zazwyczaj nie kupuję od obwoźnych handlarzy. Dałem się jednak namówić na wydatek 40 zł, ponieważ te wymienione w serwisie w czasie przeglądu już leżały na szybie(niecały rok używania). Na razie nie narzekam. Zbierają dobrze. Ja przelecą po szybie zostawiają małą mgiełkę , ale tylko na sekundę. Innych śladów nie ma. Nie zastanawiałem się nad tym co kupuję. Są to wycieraczki Unipoint grafitowe z małym spoilerem. Myślę, że rok pojeżdżę. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi