Pomidorowa Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 A nie lepiej samego gumowca http://allegro.pl/guma-do-wycieraczek-700mm-1szt-wycieraczka-alca-i3667332422.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Ja wymieniałem miesiąc temu i kupiłem coś takiego http://allegro.pl/wycieraczka-plaska-aero-tyl-nissan-note-06-i3672685643.html. Pasuje jak należy, a porównawczo z tą co mi wymienili na pierwszym przeglądzie w ASO za 100 zet. to nawet lepsza. Edytowane 27 Listopada 2013 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomidorowa Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Rozumiem, że ramie pasuje pod tylne mocowanie na klik? Przy okazji, bo nie orientuje się, czy były jakies zmiany w rozwiazaniu technicznym mocowania tylnej wycieraczki na przestrzeni kilku lat produkcji? / mam model z roku 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Rozumiem, że ramie pasuje pod tylne mocowanie na klik? Przy okazji, bo nie orientuje się, czy były jakies zmiany w rozwiazaniu technicznym mocowania tylnej wycieraczki na przestrzeni kilku lat produkcji? / mam model z roku 2012. Nie odpowiem na to pytanie bo nie miałem możliwości dokładnie przyjrzeć się modelom. Ale przy zakupie wycieraczki czy innej części jest info, że np. dla modelu po 2006 roku. To znaczy, że 2012 też. A jeśli chodzi osame gumy to trzeba zakupić taki sam typ wycięcia bo inaczej będzie problem z wsunięciem. Na ten temat było pisane w iinym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quark-t Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Z kronikarskiego obowiązku: Note E12 wycieraczki fabryczne: - wycieraczka kierowcy - długość 650mm - wycieraczka pasażera - długość 300mm - wycieraczka tylna - długość 300mm I tu pytanie - o ile jeszcze 650mm można dostać, o tyle 300 są najczęściej tylne (Na allegro w sumie 1 oferta - Vertex...). Zamieniać na 600 +350 raczej bym nie chciał. Macie jakiś namiar gdzie taką 300mm wycieraczkę na przód można dostać? Edytowane 14 Marca 2016 przez Quark-t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 To faktycznie ciężki do dostania rozmiar. Nie jest łatwy do kupienia. Możliwości się dwie. Pierwsza - dobry sklep motoryzacyjny sprowadzi Ci taki rozmiar bez problemu, bo producenci go robią - np. Valeo. Druga - kupujesz wycieraczkę 35 cm, wyciągasz z niej piórko, przycinasz na wymiar i umieszczasz w ramce tej wycieraczki co masz. No i pozostaje jeszcze ASO. Tam też bez problemu kupisz właściwą wycieraczkę dobrej jakości. Nissan na pierwszy montaż daje wspomniane Valeo. Ta opcja wiąże się jednak z wydatkiem rzędu 70 PLN. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Np. tu są 300mm http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3117311331171-DM_030-pioro-wycieraczki-szkieletowe.htmlpoza tym np. Alca (Heyner) mają wycieraczki 330mm, które sądzę że by pasowały (chyba że jest faktycznie "ciasno") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 U wiem jak to wygląda w E12 "na szybie" ale może faktycznie warto przyjrzeć się sprawie pod katem przejścia na taki zestaw jaki jest w E11? Pióra 600 i 350 są łatwo dostępne i nie ma z nimi żadnego problemu, nawet na stacjach benzynowych. Pole widzenia bardzo dobre. Na oko wydaje się, że w E12 można śmiało zastosować taki zestaw. Co do tych 330 to myślę, że 30 mm to dość dużo. Mogą kolidować z 650`tką od strony kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 kupujesz wycieraczkę 35 cm, wyciągasz z niej piórko, przycinasz na wymiar i umieszczasz w ramce tej wycieraczki co masz. to dobry przepis na wycieraczkę tylną, bo nie ma sensu kupowania regularnie całej plastikowej i nie tak taniej ramki - i nie 35 a 40 cm - trzeba obcinać z obu stron końcówki do właściwego wymiaru, bo gumki wycieraczki ramkowej mają w końcówkach najczęściej zgrubienia tuż za szczeliną na stalowe żeberka. Jeśli się ich nie odetnie, gumki nie da się przesunąć przez prowadnice ramki. A czemu na tylną? Bo ona pracuje w bardziej komfortowych warunkach - z mniejszą częstotliwością i o wiele rzadziej. Produkcja w ten sposób przedniej zalatuje nieco druciarstwem. W sklepach wielkopowierzchniowych typu Tesco, Lildl , Carrefour itd (czasem na stacjach Lotosu) można często kupić niemieckie Alca między innymi w tym kłopotliwym rozmiarze. Są tanie - kilka zet, ja kupuję zawsze kilka i odkładam na czarną godzinę (pasują do tylnych szyb Jazz, Polo, Colt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A co myślicie o czymś takim.... http://allegro.pl/przycinarka-regenerator-wycieraczek-samochodowych-i5998902789.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Guma na piórkach, prócz "wypracowania", lubi także pękać. Regeneratora moim zdaniem da się użyć raz na pióro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@V Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Witam. Z wycieraczkami do Note E12 też miałem problem w zeszłym roku. Producent faktycznie stosuje w tym modelu wycieraczki hybrydowe 650/300. Ja nie znalazłem zamienników hybrydowych 300mm, a producenci wycieraczek dla tego modelu podają w katalogach zestaw 600/350. I takowy znalazłem w wykonaniu hybrydowym polskiej produkcji Oximo - WUH600 i WUH350. Wycieraczki kosztują w komplecie ok. 40 zł, a sprawdzają się wyśmienicie. Na tył też mają dedykowaną wycieraczkę do tego modelu. Na ten i przyszły rok również zamówię te wycieraczki. Różnica prawego ramienia z 300 na 350 i lewego z 650 na 600 nie robi różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Wyglądają nieźle . Mają sklep internetowy: http://oximo.com.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quark-t Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Cóż, kupić komplet czy na sztuki 600/350 nie jest problemem, nawet zdarzają się wyprzedaże w dyskontach wycieraczek Boscha (co prawda ramkowe ale skoro dobrze wycierają...) w niezłych cenach. O Oximo zapomniałem, choć nie tak dano widziałem ich reklamę w TV... cena za komplet jest kusząca. Pozostaje polegać na słowie kolegi R@V, że są dobre. Bo bawienie się w docinanie i inne tego typu historie mija się z celem. Jestem wysoki, lubię siedzieć "prosto" i patrzeć z góry, stąd każdy cm wytartej szyby jest mi miły, ale o te 2,5cm kruszyć kopii nie będę. Swoją drogą, czyżby Nissan wykupywał całą produkcję Valeo 300mm do Notesów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Sprawdzałem rzetelność tej stronki jeśli chodzi o rozmiary i jest to następna firma która powiela błędy.N.p. do tiidy oryginalne mają 600/380 a u nich 600/350. Podobnie zresztą inne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 W takich firmach zestawy do konkretnych samochód dobierają sami i stąd błędy i powielanie. 600 i 350 to zestaw min. do NOTE. Może stąd błąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@V Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Dodam tylko, że Oximo WUH to konstrukcja hybrydowa (producent w tym roku nie wyświetla już tego typu w swojej wyszukiwarce), a pióra zabezpieczone są dodatkowo plastikową osłonką. Stąd wykonanie takich wycieraczek wydaje mi się bardzo porządne. We wcześniejszych autach używałem Boscha i wycieraczek "dyskontowych", nie pracowały one jednak tak dobrze, jak odkryte w zeszłym roku Oximo. A przy tym cena, która zachęca do zakupu. Edytowane 15 Marca 2016 przez R@V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quark-t Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 I okazuje się, że najciemniej pod latarnią. Wspomniane Oximo występują w rozmiarze 300mm na przód: http://allegro.pl/wycieraczka-plaska-oximo-300mm-u-wu300-aero-olkusz-i5955736601.html Jakim cudem dotarłem do krańców internetu, a tego szukajka i allegrowa i Wujek Google nie wypluły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@V Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 No to okazuje się, że można zamówić Oximo w oryginalnych długościach 650/300 z ramionami typu flat (model WU650/WU300) lub zastosowane przez producenta ramiona hybrydowe, ale o długościach 600/350 (WUH600/WUH350). Ja póki co pozostanę przy tych drugich (wizualnie hybrydy bardziej mi się podobają, a i technologicznie są masywniejsze od flatów) - 2 komplety już do mnie jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quark-t Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Dotarły do mnie dzisiaj Oximo WU w rozmiarach 650 i 300, z aukcji podanej powyżej (zamówione w czwartek wieczorem via paczkomat, wysłane w piątek, zatem czas realizacji u tego sprzedawcy na +). Jeszcze nie zamontowałem, ale już jest ciekawie - wycieraczka jest zapakowana w zewnętrzny kolorowy kartonik, w środku jest taka dodatkowa kartonowa kieszonka, żeby wycieraczka nie "latała" po pudełku a do tego jeszcze samo pióro jest zabezpieczone taką plastikową osłonką (!). No takiego czegoś, to jeszcze nie grali. Cyknę fotki to podrzucę. Jeżeli trwałość okaże się prawdą, to za tę cenę nie ma chyba lepszej alternatywy dla Valeo z ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Double-W Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Co oznacza uwaga, że wycieraczka jest przeznaczona dla pojazdów bez czujnika deszczu ? Czym się różni od innych ? Przecież jej długość to tylko 34cm. Obecnie w NISSAN NOTE E11 z czujnikiem deszczu mam wycieraczkę 35cm od strony pasażera. Podobnie te uwagi można spotkać przy niektórych wycieraczkach od strony kierowcy 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazgulXL Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 różnić się może tylko długością. kiedyś to rozkminić próbowałem (na przykładzie nota E11) ale mi się nie udało bo były rozbieżne dane u sprzedawców. jak masz czujnik to kup takie wycieraczki jak masz. a jak czujnika nie masz wydaje mi się że im wycieraczki dłuższe tym lepsze (tak żeby się nie połamały nawzajem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Double-W Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Nissan Note E11 2006 Accenta z czujnikiem deszczu sprowadzony 1,5 roku temu z Niemiec ma wycieraczki Valeo 60 cm + 35 cm. Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w pracy czujnika deszczu. Obecnie naddarło się pióro dużej wycieraczki i to już kwestia jednego deszczu aby się całkiem rozleciało. Czy powinienem jednak kupić 55cm + 30cm ? Czy zamiast wycieraczek szkieletowych założenie płaskich 55cm + 30cm wymaga wyszukiwania według marki i rocznika samochodu ? Czy są jeszcze inne różnice konstrukcyjne (wygięcie do profilu szyby, kąt mocowania względem ramienia) ? Oceny co do producentów są często rozbieżne, ale jakich na pewno nie kupować ? Jakie długości zakładane były fabrycznie w Notkach E11 z czujnikiem deszczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Fabryczna przednia kierowcy ma 65 cm a pasażera 35 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 U mnie 60 i 35cm, 2013r. Na bank oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi