and_pec Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 lift liftu (białe tarcze w zegarach) po 2001 nie ma żarówek na kontrolkach Są jedynie 3 szt w2w na oświetlenie tarcz i 3 bax 8,4d do podświetlenia LCD i 2 na kierunki i 2 na kontrolki od świateł przeciwmgłowych przód i drogowych Przynajmniej tak jest u mnie w "traktorze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 and_pec to w jaki sposób zapalają się kontrolki jak nie ma tam żarówek? Jak już temat wraca to napiszę: normalnie są żółte żarówki, które sprawiają że podświetlenie zegarów jest białe. Ja wstawiłem białe, takie mega jasne diody, dzięki czemu podświetlenie jest niebieskie. Jak w Pasku B4 po lifcie :-) jak ktoś chce to zapodam foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) nie ma żarówek lecz diody zlutowane O to chyba chodziło and_pec'owi NRB Wrzuć zdjęcie Bo mnie też czeka wymiana i rozważam opcje kolorystyczne Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Mateusz_P11_144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 nie ma żarówek lecz diody zlutowane Dokładnie tak W tych moich zegarach podświetlenie tarcz zamiennikami diodowymi to porażka światło nie rozchodzi się na boki i zegarki są niedoświetlone P11,144 miała 2 rodzaje zegarów Do wersji QG16 i QG18 oraz do SR20 i CD20T różnią się one układem wtyk i ilością żarówek Modele QG mają ich 21 a SR i CD tylko 10 Mamy też inne wyświetlacze LCD (liczba rzędów) i sposób ich podświetlenia Zapraszam do przejrzenia manuala plik el 139-140 poświęcony zegarom [METER] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 U mnie wymiana na diodowe dała bardzo dobry rezultat, światło ładnie się rozchodzi. Diody czysto białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Diody czysto białe. To dlaczego czyferki są niebieskie Jakie dałeś dokładnie te diody (kształt) PS połączyłem tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 To dlaczego czyferki są niebieskie ? No włąsnie NRB Powiedz jak to jest że biała dioda daje blue colour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pomimo że cyferki blue to wskazówki są ledwo widoczne i dlatego jeszcze raz powiem że do zegarków w P11.144 trzeba stosować żarówki a nie diody Druga sprawa to to że na SMD czy LED nie działa regulacja jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Rzeczywiście na zdjęciu wskazówki są słabo widocznie, albo wyszło po prostu takie zdjęcie, albo mi to nie przeszkadza i nie zwróciłem nigdy uwagi. W każdym razie na żywo dla mnie jest ok. A wstawiłem takie: http://allegro.pl/zarowka-r5-t5-w2w-z-cokolem-opel-vw-led-12v-poznan-i2799468826.html Z kolorem tak się dzieje bo tarcze nie są przezroczyste w tych miejscach gdzie przechodzi światło, tylko to tworzywo ma jakiś kolor (pewnie błękitny). Musi tak być skoro żółte żarówki dają białe podświetlenie :-) a ja regulacji jasności i tak fabrycznie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 A wskazówka jest podświetlana ta samą zarówką co tarcze czy jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tak, te same żarówki. Jest to tak zrobione że światło rozchodzi się w przezroczystym plastiku równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kolego nasz diody SMD czy walcowe bo w tej aukcji są i te i te Z tego co się orientuję to walcowe dają światło punktowo a SMD (ale nie wszystkie) 180* i jęśli już to te bym polecał Ja próbowałem z walcowymi i to była porażka Swieciło po pół tarczy od góry a wskazówka wcale. W samych zegarkach jest coś na zasadzie "światłowodu " Ten plastik wokół tarcz i na wskazówce Musi być oświetlony z boku aby światło rozeszło się po całości równomiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeRuSco Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A ja dalej poszukuję tej żaróweczki/diody do podświetlenia wyświetlacza zegarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A ja dalej poszukuję tej żaróweczki/diody do podświetlenia wyświetlacza zegarów Ja dostałem w ASO, bo mi się już nie chciało tracić czasu, 16zł/szt. Minął miesiąc i nadal nie wymienione... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeRuSco Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 dzięki no to kolejna rzecz do kupienia tylko w ASO ale ja raczej dopiero na wiosnę wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kolego nasz diody SMD czy walcowe bo w tej aukcji są i te i te Z tego co się orientuję to walcowe dają światło punktowo a SMD (ale nie wszystkie) 180* i jęśli już to te bym polecał Ja próbowałem z walcowymi i to była porażka Swieciło po pół tarczy od góry a wskazówka wcale. W samych zegarkach jest coś na zasadzie "światłowodu " Ten plastik wokół tarcz i na wskazówce Musi być oświetlony z boku aby światło rozeszło się po całości równomiernie Na tej aukcji są tylko LED walcowe i takie właśnie mam. Nie konkretnie te, bo gość od którego kupiłem już ich nie ma, ale z wyglądu takie same. W miarę dobrze rozchodzi się światło na wszystkie strony, nie jest punktowe. Ale zapewne na allegro można trafić różnej jakości. Próbowałem też użyć zwykłych diód, takich o standardowym kształcie, kupionych w LP Elektronik. Wlutowałem je w stare oprawki. Świeciło ładnie, światło dobrze się rozchodziło i kolor był fajniejszy, taki fioletowy (mimo że diody też białe) ale co chwila się paliły. Odkąd kupiłem w oprawkach mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Maius za te 16 zyla to byś kupił ich 10 w normalnym sklepie Już o tym pisałem wcześniej Te żarówki do LCD to trzeba wyjąć z oprawki, zdjąć kapturek i dokupić taką do podświetlenia klawiszy Wkładasz zaginasz druciki na oprawce, obcinasz nadmiar, zakładasz kapturek i cieszysz się podświetleniem. Trochę inicjatywy panowie a nie wszystko na gotowca, a jeśli już inaczej nie potraficie jak tylko podane na tacy to jedzcie do ASO i niech tam wam je wymienią Tylko pamiętajcie że w ASO do wszystkiego robią diagnostykę komputerową za 120 zeta. Nawet do wymiany elementów zawieszenia :D Jak już chcecie całą to są tutaj Tylko że przesyłka wyjdzie drożej i do tego najniższy koszt zamówienia to 20 zeta + przesyłka http://www.lightmark...AWKACH-103.html Pozdrawiam leni and_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeRuSco Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ja nie mogę wyjąć żaróweczki z oprawki bo mi się nie poprzepalały tylko powypadały i znalazłem tylko jedną, po wstawieniu nowych chyba je przykleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Nic nie trzeba kleić Jak zagniesz drut dookoła oprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeRuSco Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 ale mi powypadały żaróweczki razem z oprawkami z zegarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marpop Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja mam takie pytanko, bo w mojej primerce p11 wskazówki zegarów się nie świecą, albo jak kto woli nie mają podświetlenia to tak jest?? czy może jakaś żarówka mi padła w zegarach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Garfild83 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Jak kolega jest z Łodzi to zapraszam na dąbrowe. Modę pokazać jak jest u mnie bo mam ten sam model i niedawno wymieniałem żarowki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Mi się przepaliła biała dioda na liczniku km i wstawiłem zwykłe małe żarówki i teraz pojeżdżę sobie z pomarańczowym podświetleniem licznika km i zegara z temp Bo taką musi mieć jakąś taśmę że daje taki kolor. Na zegarach jak włożyłem zwykła żarówkę to jest biały kolor. Chociaż słaba ta biel. I przełożyłem na niebieskie diody w dużych zegarach a podświetlenie km i zegara są teraz pomarańczowe . Może jak się przepali to założę jak miałem białe diody zimne też mi się podobało w km i zegar. Chociaż w n15 też są zwykłe żarówki to tam jest bardziej ładniejsze i rozświetlone zegary niż p11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marpop Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jak kolega jest z Łodzi to zapraszam na dąbrowe. Modę pokazać jak jest u mnie bo mam ten sam model i niedawno wymieniałem żarowki. Pozdrawiam A możesz kolego podesłać na forum zdjęcia tego jak to wygląda i jakie diody/żarówki tam powkładałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOOKEE Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 wczoraj naprawiłem wskazówkę paliwa + wymiana spalonych żarówek podświetlenia, więc tak na świeżo w P11.144 (po FL) do podświetlenia zegarów fabrycznie idą 4 żarówki: 2szt. 1.3W w oprawce BX8.4d i 2 szt w takiej samej oprawce tylko 2W (ja polecam wszystkie 4szt dać 2W wtedy lepiej zegary świecą. dodatkowo do podświetlenia LCD 2szt. 1.3W w oprawce BX8.4d kapturków fabrycznie na żadnej z żarówek nie ma. żarówki najlepiej kupić w oprawkach (kosz do 4 zł za te mocniejsze) ponieważ wymiana samych żarówek jest kłopotliwa jednak wykonalna. same żarówki R5 (t5) różnią się troszkę od tych w oprawkach długością i wąsikami, które są płaskie i zagięte w inną stronę. dodatkowo wąsiki żarówek w oprawkach fabrycznych są ZGRZANE z blaszkami w oprawce i nie da się ich przelutować bo są stalowe i cyna się tego nie trzyma. poza tym oprawki lubią pękać przy wyjmowaniu żarówek z blaszkami które mocno siedzą w oprawce. podsumowując kupujemy 6 żarówek w oprawce BX8.4d (moc wedle uznania) inne żarówki są takie same ale są to żarówki kontrolek. ja założyłem niebieskie kapturki na zegary i zielone na LCD i efekt jest super, jak zrobię zdjęcie to wrzucę. Co do przycisków po lewej stronie kierownicy, podświetlenie jest w regulacji podświetlenia zegarów i w spryskiwaczach świateł (tutaj jest żarówka mniejsza niż ta: http://www.aphelektra.com/p/pl/1748/zarowka+mini+3x7mm+1-5v.html z niebieskim kapturkiem jednak mniejszej nie znalazłem ale ta tez się mieści). otwieranie drzwi/klapy i regulacja lusterek jest bez podświetlenia. ps. po poprawieniu lutów wskaźnik paliwa działa, kontrolka rezerwy działa prawidłowo, naprawiła się kontrolka AIRBAG, naprawiło się pokrętło regulacji podświetlenia zegarów które wcześniej świrowało jakby robiło gdzieś zwarcie gasząc czasami całkowicie oświetlenie zegarów. ale mi powypadały żaróweczki razem z oprawkami z zegarów może ktoś wymieniał już żarówki i wstawił złe oprawki lub kupił złe i nie wsadził żarówek wcale. odpowiednie oprawki nie mają prawa wypaść ponieważ są tak jakby wkręcane i łapią się zaczepami od wewnętrznej strony płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi