Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Serena] Plusy i minusy

Gość czopochrup
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czopochrup

- za slaba klima (za duze szyby momentalnie sie nagrzewa)

- 1.6 za slaby do tego auta:D

- brak uchwytow na napoje (sam musialem kupic takie co sie wklada na nawiew)

- za twarde zawieszenie z przodu

- laczniki padaja xD

- naped na tyl O_o po cholere... moglbybyc na przod [w zimie masakra]

- malo miejsca na ostatniej kanapie moze dzici tam maja duzo miejsca ja sie tam ledwie mieszcze O_o a mam jakies 170 cm wzrostu... O_O

- brak miejsca na gasnice, apteczke, trojkat :<

reszta w sumie mi pasuje :>

Brak schowków i kieszeni,prymitywne zawieszenie tyłu,silnik w kabinie,kłopotliwa wymiana żarówek.

popieram czopochrupa 1.6 to za słaby silnik na to auto ,ale doświadczyłem tego po zakupie .

ciężko o niektóre części do silnika (przeważnie kupujesz cały bo brak np. głowicy na rynku)

teraz walczę z zaworami nikt nie chce ustawić a znalazłem mechanika to stukały z przodu a po ustawieniu teraz grają wszystkie po przejechaniu 500km.

no i podstawowa wada trzeba podnosić siedzenie aby dostać się do miarki od oleju.

Gość czopochrup
  Hieronim napisał:
prymitywne zawieszenie tyłu
masz 1 resor przez cala dlugosc ;) ? ja mam normalne zawieszenie jak w kazdym aucie i tyl jest imo bardzo wygodny...
  jaca2206 napisał:
ciężko o niektóre części do silnika
ogolnie ciezko o czesci wiekszosc sprzedawcow na pytanie o czesci do sereny pyta sie co to za auto xD
  jaca2206 napisał:
teraz walczę z zaworami nikt nie chce ustawić a znalazłem mechanika to stukały z przodu a po ustawieniu teraz grają wszystkie
moze masz pokrzywione zawory ? mojemu bratu stukaly w uno wszytkie xD ale mial robiona glowice bo mu strzeli pasek rozrzadu ;p
  jaca2206 napisał:
no i podstawowa wada trzeba podnosić siedzenie aby dostać się do miarki od oleju.
o tym zapomnialem a to wielka wada zeby sie dostac to trza demontowac pol auta... w mazdzie styklo podniesc siedzenie... :D

Gość czopochrup
  bonzo napisał:
to dziwne bo u mnie w serenie jest kontrolka poziomu i nie musze wykonywać takich czynności
chodzi ci o kontrolke cisnienia oleju ? tez mam ale jak ona sie juz swieci to juz jest zle czasmi dobrze wsadzic glowe pod siedzenie i na miarce zobaczyc... jedyny + to taki ze mi nawet gram nie łyka oleju od wymiany do wymiany... ;) [juz rodzicom powiedzialem ze chce te auto w spadku jak beda wymieniac:D] np. mazda mi zarla olej ;p o trzabylo dolewac wiec tam musielismy sprawdzac:D
  bonzo napisał:
popieram w 100%
jak sie ma jedna lage przez cale auto to si nie dziwie ;P

czopochrup napisał:
- za slaba klima (za duze szyby momentalnie sie nagrzewa)

zgadzam się

czopochrup napisał:
- - 1.6 za slaby do tego auta

powinni produkować od 2.0

czopochrup napisał:
- brak uchwytow na napoje (sam musialem kupic takie co sie wklada na nawiew)

jak najbardziej wszelakich schowków brak

czopochrup napisał:
- za twarde zawieszenie z przodu

nie jest jeszcze tak źle

czopochrup napisał:
- laczniki padaja

jeszcze nie miałem takowego przypadku, wymieniałem do tej pory tylko krzyżak wału i amorki z przodu oprócz filtrów i oleju oczywiście

czopochrup napisał:
- naped na tyl po cholere... moglbybyc na przod [w zimie masakra]
cóż taka konstrukcja, chyba nie byłoby to wykonalne inaczej
  czopochrup napisał:
- malo miejsca na ostatniej kanapie moze dzieci tam maja duzo miejsca ja sie tam ledwie mieszcze a mam jakies 170 cm wzrostu..
może nie chodzi tyle o wzrost, bo na pozostałych siedzeniach wysocy też nie mają za wiele nad głową, ale o miejscu na nogi (można zmniejszyć miejsce w drugim rzędzie wycinając dodatkowe miejsce w prowadnicy na przesunięcie ich)
  czopochrup napisał:
- brak miejsca na gasnice, apteczke, trojkat

zgadzam się, a dlatego że nie ma schowków

Hieronim napisał:
- silnik w kabinie,kłopotliwa wymiana żarówek.

nie jest tak źle z tym silnikiem, chociaż mogli wymyślić patent podnoszenia jedną dźwignią bądź włącznikiem reszta w sumie mi pasuje

bonzo napisał:
- u mnie w serenie jest kontrolka poziomu:

jaka kontrolka poziomu, jestem w szoku

Z mojej strony co mi się nie podoba:

- brak przeciwmgielnych przednich (u mnie)

- tak wielka różnica w wyposażeniu tej samej wersji z tym samym silnikiem (chodzi o drobne rzeczy, ale ważne np. (elektryczne lusterka, ale tylko w niektórych podgrzewane; deska rozdzielcza z obrotomierzem i bez; głośniki tylko na przodzie 2 w niektórych 4 a jeszcze w niektórych 6; półka z tyłu za ostatnim rzędem siedzeń, jest w niektórych a w niektórych brak; tapicerka i obicia w niektórych jest jej więcej; webasto jest w jednych a w drugich brak; podwójna klima itp. ) Ale nie wiem czy zauważyliście, że w żadnej nie ma tego wszystkiego. Chyba że wychodziła jakaś wersja exclusive.

Tyle co mi się nasunęło. :)

Gość czopochrup
  Andrzej330 napisał:
półka z tyłu za ostatnim rzędem siedzeń, jest w niektórych a w niektórych brak
u mnie byla tzn byly uhwyty ale polki niet bo niemiec zapomnial jej dac :< ale uchwyty na nia gdzies mamy xD
  Andrzej330 napisał:
powinni produkować od 2.0
1.8 juz bylby oki ale wiemy jak olejozerne sa stare 1.8 nissanowskie wiec wole moja 1.6 ;>
  Andrzej330 napisał:
- brak przeciwmgielnych przednich (u mnie)
to powien zaliczyc do roznych wrsji z roznym wyposazeniem odziwo sarny nie szlo kupic jak pandy wersji standard, lux, ice itp xD te auto mogles sobie zrobic od 0 jak chciales mowiels co mialo byc a co nie... a potem w zaslezoci od tego jak naszpikowales auto miales z tylu naklejke SX SGX LX ;) u mnie po dzielnicy jezdzi (stara bo ma juz kilkanascie lat!) sarne SGX full wypas ma wszytko lacznie ze schowkami 4 glosniki klima 2 strefowa lusterkap odgrzewane itp [jak zoabczylem jaka ma deske rozbudowana i wszytkie miejsca na przelaczniki zajete to az szok u mnie taka pustka z porzdu] nawet ma lampy z przecimgielnymi z przodu ale co z tego skoro jest dosc podniszczona:/ i nie ma poduchy bo wtedy nie montowali... :P

chciałem jeszcze w tym temacie poruszyć temat tylniej półki jak ona jest zamocowana bo widziałem na allegro taką półkę.

dcd017cfac33f7dem.jpg

prosze o nie wyrzucanie tego postu bo przecież dla półki nie będę tworzył nowego tematu.

Gość czopochrup
  bonzo napisał:
wychodziła wersja SGX w full opcji podwójna klima dwa szyberdachy i takie tam pierdoły

ale dziwne jest że miałem poprzednią SGX i klimy nie było nawet z przodu o szyberdachu nie wspomne ,także rozbieżność w jest wielka

jak mowie sarne kombinowales od samego 0 ! :) dobierales elementy jak chciales:> i w zaleznosci ile tego dobrales kleili ci LX SLX SGX :> + zalezne od silnika:>

//mowiac o silnikach chcialbym miec 3.5L sarne twinturbo xD omg aleby byl czad :X pewnie laczniki itp to bym co dziennie wymenial ;P

Gość czopochrup
  Bombel napisał:
czopochrup weź sie ogarnij. NIe mozesz uzywac standarodwych emotów??
lol ? uzywam standardowych emotow ?:D ocb ... xD

bonzo napisał:
wersja SGX z 6 fotelami ma jedne tylne drzwi od strony pasażera
i o ile sien ie myle kazda ktora ma 2 strefowa klime bo sterowniae nawiewem tylu jest wlasnie tam gdzie powinny byc drzwi :>

Bombel napisał:
to dziwne jest to, że część ma drzwi z dwoch stron a czesc tylko z jednej i to chyba od strony kierowcy

W miejscu lewych drzwi jest nagrzewnica tylna, czyli albo drzwi, albo dogrzewanie pasażerów. Co do drugiego rzędu siedzeń - jak są dwa oddzielne (6 osóB), to są obrotowe i z podłokietniczkami, przednie wtedy też - i tym się chyba charakteryzuje SGX, szyberdachów nie musi mieć. Taką wersję widziałem z SR20.

Z tym się nie zgadzam B12. A co powiesz na drzwi z dwóch stron i ogrzewanie na tył (występuje także z klimą). Gdzie wtedy ogrzewanie jest zamocowane. Czy ktos coś takiego widział?

Andrzej330 napisał:
A co powiesz na drzwi z dwóch stron i ogrzewanie na tył (występuje także z klimą). Gdzie wtedy ogrzewanie jest zamocowane. Czy ktos coś takiego widział?

No gdzie? Też jestem ciekaw. Było coś takiego w C22. Wersja podłogowa. I chyba niewielką część C23 też tak puszczono.

Ja widziałem na szrocie serene która miała nawiewy umieszczone w uskoku podsufitki zaraz za głowami kierowcy i pasażera. ale drzwi suwane miała tylko jedne

Sam jestem ciekaw jak to wygląda. W podłodze za bardzo nie ma gdzie. Chodzić po tym. A skąd to wiem. Widziałem kiedyś ogłoszenie sprzedaży Serenki z drzwiami otwieranymi z dwóch stron i podwójnym ogrzewaniem (chyba też z klimą podwójną). Zapytałem się gościa, gdzie to jest zamontowane. Odpowiedział mi, że w drzwiach tylko że nie działa przy otwartych. W takim razie musieli zgrać to jakoś, aby był przepływ powietrza (łączenie przy zamykaniu drzwi). Chyba że mnie oszukał.

Gość czopochrup
  B12 napisał:
No gdzie? Też jestem ciekaw. Było coś takiego w C22. Wersja podłogowa. I chyba niewielką część C23 też tak puszczono
ogrzewanie na tyl... chodzi ci o dodatkowa nagrzewinice z tylu czy jeszcze sa jakies cuda w serenach ful wypas ? O_o
  B12 napisał:
(6 osóB), to są obrotowe i z podłokietniczkami, przednie wtedy też - i tym się chyba charakteryzuje SGX
ja widzalem SGX z 8 miejcami ale mialy te fole lepsze obicia bylo widac ze lepsze... nie jakis tam zwkly material...

co do mocowania polki znalazlem je w garazu lezy w takiej skrzyni :> moge z bliska strzelic fotke :P szkoda tylk ze polki nie ma :/

Bonzo nie złość się nagrzewnica nie musi być umieszczona w drzwiach przez drzwi przechodzą tylko kanały powietrzne od nagrzewnicy umieszczonej z przodu auta/widziałem taki patent w amerykańskim dużym wanie/.A czy wiesz może gdzie w serenach montowali dewasto?

Gość czopochrup
  bonzo napisał:
za bardzo mi sie to nie podoba, skutecznie ogranicza przestrzeń ładunkową
dokladnie:]
  Hieronim napisał:
Bonzo nie złość się nagrzewnica nie musi być umieszczona w drzwiach przez drzwi przechodzą tylko kanały powietrzne od nagrzewnicy umieszczonej z przodu auta/widziałem taki patent w amerykańskim dużym wanie/
serena to nie jest duzy amerykansi van tylko malutki japonski MPV :P i do srodkowej idzie przewod z plynem/woda :P wiec nie ma bata zeby to w drzwi przesuwane wsadzic ;)

bonzo napisał:
i za bardzo mi sie to nie podoba, skutecznie ogranicza przestrzeń ładunkową

Powiem szczerze do bani z takim rozwiązaniem. Cieszę się, że mam drzwi rozsuwane z jednej strony.

• 4 miesiące temu...

Taki egzemplarz ma nasz nowy forumowicz Dudzers

Jeszcze wiele razy będziemy zdziwieni mozliwościami wyposażenia naszych samochodów.

Tak tak , ja też takie coś mam w moim aucie ale to mało poręczne jest , kubek termiczny z tego wylatuje. Puszki nigdy nie próbowałem tam umieścić , poza tym jak się tą pokrywe uniesie to łokieć w czasie zmiany biegów w nią uderza. Mam też pod drugim rzędem foteli nagrzewnice z ręcznym przełącznikem OPEN - CLOSE , raz przełożyłem na otwarte , ale dzieciaki krzyczały że za gorące powietrze leci i zamknełem jak było.