Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K12] Czujnik deszczu

borda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ja walczyłem ostatnio z wycieraczkami automatycznymi w mojej Primerze P12. Jeśli masz ustawione pokrętło czułości czujnika w takiej pozycji jak na foto powyżej, to czujnik jest najbardziej czuły na wodę i przy byle kropli będzie załączał wycieraczki. Jak przekręcisz to wąskie pokrętło na ten największy "trójkąt", czułość spada i wycieraczki nie załączają się tak często.

Odsyłam tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/76471-wp12-automatyczne-wycieraczki/page__p__805374#entry805374

Opisałem dokładnie jak to działa u mnie.

• Upvote 1

• 1 rok później...

Nadeszła pora i na mnie.

Wycieraczki w trybie przerywanym nie działają, manetke mam taką jak mariolat tylko nie mam napisu AUTO ddlatego do tej pory myślałem że micrus nie ma automatyki ale ale, w lusterku wstecznym jest miejsce i wtyczka (z tego co pamiętam 3 pionowa) na czujnik deszczu. Szyba była wymieniana 2 lata po wyjechaniu z salonu i teraz nie wiem czu ktośwymieniał też manetke i ogólnie pojazdd powinien mieć automatyczne wycieraczki czy nie powinien i manetka lub jakiś przekaźnik nie chodzi. Może ktoś z was ma program do poznania wyposażenia auta z numeru VIN?

Według VINu ma sensor deszczu i automatyczne lampy, lampy działają idealnie tylko te wycieraczki . 

• 2 lata później...

Według "mojego" VIN też lampy powinny się automatycznie włączać i wyłączać.Niestety tak nie jest :-( Można to jakoś naprawić ?

Za to czujnik deszczu na "AUTO" działa super włacznie z jego regulacją (pokrętło) czułości :-)

Edytowane przez kinga1

Wieczorem dopiero będę mógł coś powiedzieć. (Jestem w pracy)

Choć jeśli masz pozycje auto na manetce swiatel ,to w tej pozycji światła włączają się automatycznie dopiero o zmierzchu i wyłączają o świcie, co baz zamontowanych dziennych czyni tę funkcję w PL BEZUZYTECZNĄ

Tak,wiem,ale mi chodziło o to,że zostawia się pokrętło w pozycji włączonych świateł mijania i po wyłaczeniu silnika światła gasną ( bez konieczności ich wyłączania pokrętłem ), i odwrotnie: po uruchomieniu samochodu światła mijania się włączają.Krótko mówiąc:nie trzeba pamiętać o ich właczaniu ręcznie,za kazdym razem.

Kinga ,myślałem że już Ci odpowiedziałem na priv. Po modernizacji w 2005 roku taka funkcja się pojawiła ,aczkolwiek też nie idealna ,bo światła zapalały się najpierw ,a dopiero silnik. gasły po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi. Po 2007 jest jeszcze lepiej, bo najpierw silnik, a dopiero świata odpalają

W związku z tym ,że masz pozycję AUTO ,rozwiązaniem jest dołożenie dziennych .Wtedy światła będą w tej pozycji (auto) działały tak jak sobie życzysz i nie będzie trzeba o nich pamiętać.

Kinga ,myślałem że już Ci odpowiedziałem na priv. Po modernizacji w 2005 roku taka funkcja się pojawiła ,aczkolwiek też nie idealna ,bo światła zapalały się najpierw a dopiero silnik gasły po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi. Po 2007 jest jeszcze lepiej bo najpierw silnik a dopiero świata odpalają

W związku z tym ,że masz pozycję AUTO ,rozwiązaniem jest dołożenie dziennych .Wtedy światła będą w tej pozycji (auto) działały tak jak sobie życzysz i nie będzie trzeba o nich pamiętać.

Tak, rzeczywiście.Dziekuję. Ale przy pokrętle właczania świateł nie ma pozycji AUTO.

Edytowane przez kinga1

• 1 rok później...

Witam, jestem nowym użytkownikiem. Mam dokładnie ten sam problem z wycieraczkami - brak trybu przerywanego. Szyba wymieniona, prawdopodobnie od kamienia bo śladów większej kolizji brak. Czujnik zlokalizowałem w okolicy lusterka lecz nie mam pewności czy jest wspomniany żel. Po świętach się tym zajmę  :) Czy jest problematyczny demontaż tego ustrojstwa? 

Przy okazji - czy ktoś jest w stanie zdekodować vin w kierunku wyposażenia (nie mogę znaleźć osobnego tematu)

Z góry dziękuję! 

Zdrowych i spokojnych Świąt!

Temat ogarniety - podkładki żelowej brakowało - po montażu wszystko gra ;)