Gość pink Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) witam, w związku z tym że w ciągu 2mc nałapałem 14 pt karnych rozglądam się za CB radiem do mojej almery model n16 listopad 2003 1.5 dCi fundusz jaki mam na ten cel to 300-400 pln chciałbym aby radyjko weszło w półkę pod CD wymiary tej półki to szerokość około 155 mm wysokość 50mm głębokość około 130mm czy ktoś może robił już coś takiego w tym modelu? wszelkie sugestie dotyczące radyjka oraz anteny mile widziane pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2010 przez pink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 CB nie służy do "omijania" radarów, nie zagwarantuje że zawsze ktoś wcześniej ostrzeże przed misiakami. Radyjko możesz zamontować gdzie chcesz, granicą jest tylko wielkość radia. Proponuje przedewszystkim wolniej a co za tym idzzie bezpieczniej jeździć. Sam dużo jeżdzę jako kierowca i nie zawsze korzystam z radia, chyba że się pogubię i mam zero punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pink Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) CB nie służy do "omijania" radarów, nie zagwarantuje że zawsze ktoś wcześniej ostrzeże przed misiakami. Radyjko możesz zamontować gdzie chcesz, granicą jest tylko wielkość radia. Proponuje przedewszystkim wolniej a co za tym idzzie bezpieczniej jeździć. Sam dużo jeżdzę jako kierowca i nie zawsze korzystam z radia, chyba że się pogubię i mam zero punktów. Twoja odpowiedź w niczym mi nie pomogła. Jeżeli chodzi o szybkie jeżdżenie to już wyluzowałem. Przyjąłem bezpieczną granicę ograniczenie +10. A CB nie potrzebuję tylko ze względu na misiaki. Nie potrzebnie pisałem o tych punktach Edytowane 13 Czerwca 2010 przez pink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 OK Proponuje w tej cenie radyjko Unident 520 XL jest małe, nie drogie i na podzespołach President-Johny, a antenkę na magnes Sirio ML 145. Taki zestaw ma kuzyn, zamontowany w kieszonce pod radiem w mondeo i nie szumi w mieście. Lub pod tą antenkę za większą kaskę polecam radyjko President-Johny2, mam je w aucie służbowy i łapie mobilki w Bolesławcu z autostradki przy Legnicy. Pamiętaj o dostrojeniu anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pink Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) OK Proponuje w tej cenie radyjko Unident 520 XL jest małe, nie drogie i na podzespołach President-Johny, a antenkę na magnes Sirio ML 145. Taki zestaw ma kuzyn, zamontowany w kieszonce pod radiem w mondeo i nie szumi w mieście. Lub pod tą antenkę za większą kaskę polecam radyjko President-Johny2, mam je w aucie służbowy i łapie mobilki w Bolesławcu z autostradki przy Legnicy. Pamiętaj o dostrojeniu anteny. Dzieki za pomoc! Jestem właśnie po intensywnym grzebaniu w necie. Trochę martwi mnie ten brak homologacji... no ale za ta kase nic lepszego chyba nie znajde. Będę brał dokładnie taki zestaw jak napisałeś Czyli unidenta + ml 145 Na dostrojenie podjadę sobie gdzieś. Nie wiem czy tak się da ale chciałbym żeby zasilanie nie było brane z gniazda zapalniczki tylko z "jakiejś kostki" Zapalniczka mi jest potrzebna do gps'a. Chyba ze kupie na allegro jakiś rozdzielacz na 2 Nie wiem tylko co na to żona.. nie chce pytać... ona ma uczulenie na kable :> Edytowane 13 Czerwca 2010 przez pink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Homologacją się nie przejmuj, misiaki nic nie zrobią. Co do podłączenia to możesz spokojnie się podpiąć pod kable od zapalniczki, przewody poprowadzić pod plastykami a przewód antenowy w tunelu, wszytko ładnie się ukryje i zapalniczka będzie wolna . Pamiętaj o bezpieczniku na kablu od CB i prawidłowym podłączeniu kabli, bo jak przypadkowo dasz napięcie na mase radyjka to strzeli. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pink Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Co do podłączenia to możesz spokojnie się podpiąć pod kable od zapalniczki, przewody poprowadzić pod plastykami a przewód antenowy w tunelu, wszytko ładnie się ukryje i zapalniczka będzie wolna . Pamiętaj o bezpieczniku na kablu od CB i prawidłowym podłączeniu kabli, bo jak przypadkowo dasz napięcie na mase radyjka to strzeli. Powodzenia Przewód antenowy pójdzie w tunelu koło progu. Wiem jak go tam wsadzić bo ostatnio wałczyłem z wyklejaniem podłogi taśma dekarską :> Co do bezpiecznika na kablu i podłączenia to będę się musiał z kimś skonsultować kto ma pojęcie i się nie pomyli. Mam nadzieje że ramką montażowa do tego radyjka zmieści się i ładnie wejdzie w tą półeczkę. Jak ogarnę to wszystko to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcome Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Kolego nie zapomnij o głośniku zewnętrznym, ba raczej nie wydaje mi się że będziesz dobrze słyszał jak w sadzisz w półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pink Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 no tak... o tym to zapomniałem dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambro Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) No to i ja może coś dorzucę od siebie Mam właśnie Unidena zamontowanego w miejscu tej półki ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cdde9dae689ae6d.html ) Jeżeli nie chcesz aby radyjko wystawało to musisz wymontować tą plastikową półkę i wyciąć tylną ściankę ewentualnie dorobić sobie nową półkę z blachy ( musisz zrobić korytko w kształcie ceownika ). Wtedy radyjko się zmieści i nie będzie tak widoczne dla złodzieja. Co do głośnika to ten w radyjku powinien wystarczyć - ja mam radyjko rozkręcone do połowy i wszystko dobrze słychać. Edytowane 15 Czerwca 2010 przez Ambro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pink Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) dzięki Ambro za fotke Myślałem ze radyjko jest troszkę większe... Jakoś tak mi się wydawało. Wczoraj kombinowałem jak zdemontować cały panel tak żeby dostać się do tej półki. Udało mi się złapać za tył obudowy komputera pokładowego i jak pociągnąłem do siebie to górna część wyskoczyła z zatrzasków, ale w dolnej części coś trzyma. Nie wiem za bardzo jak się dostać do tych śrub, bo podejrzewam, że tam są jakieś 2 śruby. Trzeba będzie schowek zdemontować? Pojęcia nie mam. Z instrukcji serwisowej mało się dowiedziałem :/ Mam w planie wyciąć tylną ściankę tej półki tak, aby radio na długość się zmieściło. Jeżeli chodzi o nową półkę w kształcie ceownika to pomyślę. Idealnie by było gdyby można było kupić w castoramie ceownik o tej szerokości. ================================= Dobra już wiem jak dostać się do tej półki! Trzeba złapać za dziurkę która jest przy uchwycie na zakupy i zdecydowanie pociągnąć do siebie. Wychodzi kawał plastiku i pojawiają się śruby pełny opis tutaj http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/66970-n16-po-fl-demontaz-przedniego-panelu-opis-i-fotki-jak-to-zrobic/ ------------- kolego Grimm dzieki za rady w sprawie radyjka i anteny zestawik juz zamontowany i przetestowany na trasie z warszawy do zakopca i z powrotem nie wyobrazam sobie teraz jak mozna wogole jedzic bez CB (!!) pomijajac informacje o misiakach juz mnie uratowalo cb przed wpakowaniem sie na zamkniety odcinek drogi na ktorym byl wypadek Edytowane 15 Lipca 2010 przez pink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi