romeosoul Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Opony do QQ to nie są opony do osobówki, osobówki nie mają rozmiaru 215/60/17 czy 215/65/16. To rozmiar zarezerwowany do SUV, dlatego też droższy. Oczywiscie że bieznik ten sam (wzór) co dla osobówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Dam przyklad: (to nie jest reklama, tylko przyklad) http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-winter-sport-4d-215-60-r17-96-h#70825618 http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-scorpion-winter-215-60-r17-100-v-xl#74366058 Pierwsza opisana jako osobowe druga jako 4x4, obydwie pasuja do QQ. Wiec to tak nie do konca ze do QQ tylko SUV/4x4 pasuja. Ktora sie bardziej nada -juz nie ze wzgledu na marke, cene itd- ktos z jakiegos powodu opisal je jako osobowe i jako 4x4. Kirujac sie tylko wygladem bieznika? Patrzac na podawana przez producenta glosnosc to czy osobowa czy 4x4 maja podoby zakres glosnosci. Stad pytanie co lepsze do QQ? Ale pewnie wybiore typ osobowe zgodnie z sugestiami z wczesniejszych postow. O widze ze Strider mnie juz ubiegl z przykladami Edytowane 5 Listopada 2014 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tez te Googyear widzialem - i tez sa u mnie wysoko w rankingu. Ale mysallem tez o Dunlop winter sport 4D. I pewnie z tych dwoch opon cos wybiore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja jeźdżę na Vredesteinach Wintrac4Extreme - zeszłej zimy ich używałem,i w poprzednim aucie też, mogę polecić jeżeli koszt to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ftw Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A ma ktoś może doświadczenia z Pirelli Sottozero II, kupilem je i jutro jadę zakładać. na róznych www generalnie ma dobrą i bardzo dobrą opinię, a może ktoś na nich jeździ/jeździł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Mam 'poprzednika" - Pirelli Scorpion . Dobrze się zbierają w śniegu no i jak to zimówki są trochę głośniejsze na suchej nawierzchni. Chwalę je sobie ! Edytowane 5 Listopada 2014 przez nowy 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeosoul Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Strider, wymień mi lepiej do jakiego samochodu osobowego przychodzi opona 215/60/17 bo ja takiej w osobówce nie widziałem, a nie wymieniaj mi cudotwórców z allegro coś na stronie producenta nie widzę oponek jakie ma QQ w dziale ososbowe http://www.bridgestone.pl/osobowe-4x4-i-dostawcze/znajd%C5%BA-opony-do-samochod%C3%B3w-4x4-i-suv/ Edytowane 5 Listopada 2014 przez romeosoul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Jeśli się nie mylę to BMW serii 3 i 5 ,chyba...są na 17" poza tym wszystko co jest trochę "garbate" BMW X 1,3,5, Mocca,Kuga,Qashqai,Kaptur wychodzą na 17" Dla tego też może jest to chwyt marketingowy z takim oznaczeniem,a gumy jak gumy ,czy osobówka ,czy SUV są takie same.Nie znalazłem,żeby gdzieś ktoś się rozpisywał o wzmocnionej konstrukcji,czy innym rodzaju bieżnika. Zadam Wam jeden temat pod dyskusję. Jakie byście opony wybrali Czy :DUNLOP SP SPORT 3D czy FALKEN HS 449 Cenowo wyglądają prawie identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Z tych - Dunlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Jeździłeś na tych gumach?Czy po prostu marka coś znaczy(Dunlop) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ja tez bym wzial Dunlopa. Dlaczego? Bo jak patrze na ta opone to jakas taka fajniejsza jest, i rowki ma fajne, a i sama nazwa lepiej brzmi. No wogole sie wydaje lepsza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Za tą samą cenę co te Dunlopy możesz dostać Vredesteiny Snowtrac 3 - czy są lepsze Dunlopów? Nie mam pojęcia. Ale miałem w firmie 2 Peugeoty Partnery, jeden jeździł na tych właśnie Vredesteinach, a drugi na zimowych polskich Kormoranach. Różnica w jeździe zimą była zasadnicza,więc wiem na co te opony stać. A sam mam wszędzie założone też Vredesteiny(tylko Wintrac4Extreme,ale to już zupełnie inna półka cenowa) i wiem,że na pewno tą firmę można polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Jeździłeś na tych gumach?Czy po prostu marka coś znaczy(Dunlop) na tym konkretnym nie,ale dunlopy miałem letnie i zimowe.W obu wypadkach były B.D.B. Osobiście kupiłem 850-taki Continentala i 5-tki Vredsteina (zupełnie nowy model)Niestety ,dopadła mnie wymiana jednocześnie w obu autach.Na wiosnę zresztą ten sam "problem" . Edytowane 7 Listopada 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Dzięki.Nie ujeżdżałem jeszcze żadnych Dunlopów,więc nie zaszkodziło zapytać Robię przymiarkę na 17" Zrzucić letnie ,włożyć zimowe i letnie GoodYery 17" będą do opchnięcia łącznie z kołami i oponami zimowymi 16" A w zimę kupić koła 18" letnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jano2d Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 A co sądzicie o Uniroyal ms77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Miałem Uniroyale w Notku,ale letnie Rainexperty,były super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Świetne opony ale głośne, tak określił je mój kolega po jednym sezonie użytkowania. Myślałem o nich przy zakupie do micry , ale w końcu postawiłem na Holendrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryskow Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Założyłem dzisiaj opony zimowe Goodyear UG 8 Performance 215/60 R17. Pierwsze wrażenie to takie, że są bardzo ciche. Wydaje się, że nawet cichsze niż goodyeary letnie. Zobaczymy co będzie jak śnieg spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bino Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Za niedługo odbieram samochód i przymierzam się już do zakupu opon zimowych plus fele alu/stalówki. iiiii o to pytanie.... Powiedziano mi że do QQ TEKNY 4x4 muszę kupić alusy plus gumy 17. Czy naprawdę potrzeba te alusy czy można brać stalówkę 17 jak tak jest:P. A jak tak to ktoś doradzi jakiś komplecik z oponami może już się rozglądał?? aha i czy zaprzątać sobie głowę tymi czujnikami ciśnienia czy nie ? proszę o pomoc. Edytowane 8 Listopada 2014 przez bino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monsinior Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja dziś dzwoniłem do salonu do Opola i powiedział mi 4500 za 4 sztuki kompletne wybór jest między Barum i Nokian oczywiście Nokiany lepsze. Ale w czwartek będę we Wrocławiu więc zapytam i tam, bo w sumie tam auto będę odbierał No i na zimę 17 są chyba super wiem że letnie na których przyjedzie to 19" . Ale że ponoć będzie zima to muszą być zimówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deny9 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja od 3 sezonów jeżdżę na zimówkach FULDA Kristall Control HP 215/65 R16 i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeosoul Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 ja mam założone alu Dezent 16 i opony 215/60/16 Kleber HP Control 2. Komfort lepszy niz na 17 letnich, bo wiadomo guma jest bardziej miekka i profil wiekszy. Brask czujników wogóle mi nie przeszkadza, taj jak nie przeszkadzał przez ostatnie 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot505 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 W ostatnich numerach tygodnika "Motor" były testy opon zimowych. Wygrał Continental a drugie miejsce przypadło dla Nokian. Oczywiście jest tam jeszcze wiele innych znanych firm. Ja zamówiłem Nokian na 16 tkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeosoul Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 fajne testy są na ADAC.. tam oprócz wszystkich wyników podają tzw Verschleiss czyli "ścieralność" opony. Dzięki temu wiadomo na ile opona starczy 20.000 km czy 50.000km. Nokian bardzo dobre , ale mają jeden z najwyższych wskaźników ścieralności. Moje letnie Nokiany i3 starczyły na niecałe 20.000km więc jeden sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bino Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Za niedługo odbieram samochód i przymierzam się już do zakupu opon zimowych plus fele alu/stalówki. iiiii o to pytanie.... Powiedziano mi że do QQ TEKNY 4x4 muszę kupić alusy plus gumy 17. Czy naprawdę potrzeba te alusy czy można brać stalówkę 17 jak tak jest:P. A jak tak to ktoś doradzi jakiś komplecik z oponami może już się rozglądał?? aha i czy zaprzątać sobie głowę tymi czujnikami ciśnienia czy nie ? proszę o pomoc. ponownie proszę o pomoc nawet częściową pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi