Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

PŁYWAJĄCE OBROTY NOTE 1,6

adamo130
 Share

Recommended Posts

Mam problem z wolnym obrotami czasami wszystko jest ok a czasami obroty wolne wzrastają do 1000 potem po chwili wracają na 800 czy miał ktoś taki problem i czym może być spowodowany

nie krzyczymy !!!edit tofu

Edited by Tofu
Duze literki

Możesz mieć zabrudzoną przepływkę lub silniczek krokowy,...chyba że nie zauważasz jak się klima załącza, a ona podnosi obroty w podanym zakresie.

Możesz mieć zabrudzoną przepływkę lub silniczek krokowy,...chyba że nie zauważasz jak się klima załącza, a ona podnosi obroty w podanym zakresie.

dzięki za odpowiedz objawy te sa bez włączonej klimy dzisiaj wyjezdzam na wczasy czy da sie z tym przez 7 dni wytrzynac

a nie podbija Ci czasem wentylator obrotów?

a nie podbija Ci czasem wentylator obrotów?

nie bo wychodziłem na zewnatrz zeby posluchac

ta sytuacja tez mi sie powtarza w czasie jazdy jak wrzuce na luz

Edited by adamo130

jak wykluczyłeś klimę/wentylator - to jedynie słuszna wydaje się sugestia Jacko.

Pozostaje wizyta w warsztacie, w sumie przeczyszczenie to jest chwila roboty,a będziesz miał spokojną głowę na wyjeździe

EDIT:

po wrzuceniu na luz tak się dzieje, w 1.4 też, czasami podbija obroty, ale na postoju to tylko klima/wentylator

Edited by was79

jak wykluczyłeś klimę/wentylator - to jedynie słuszna wydaje się sugestia Jacko.

Pozostaje wizyta w warsztacie, w sumie przeczyszczenie to jest chwila roboty,a będziesz miał spokojną głowę na wyjeździe

DZIĘKI ZA POMOC

Daj znać na forum, co i jak, żeby info zostało dla potomnych :-)

po wrzuceniu na luz tak się dzieje, w 1.4 też, czasami podbija obroty, ale na postoju to tylko klima/wentylator

Dokładnie, w trakcie zmiany biegu, jak znajdujemy się w pozycji bieg jałowy, sterownik silnika podbija na chwilkę obroty. Myślę, że to coś na wzór stosowanego kiedyś przez kierowców "między gazu", w celu wspomożenia pracy synchronizatorów w skrzyni biegów. Swoją drogą przy redukcji biegu, warto stosować mały "między gaz". Zobaczycie różnicę :).

Jeżeli obroty pływają na postoju, bez wentylatora i klimy, to faktycznie coś jest. Albo to co mówi Jacko albo modulator EGR - choć nie jestem pewien, czy w silnikach nissanowskich zawór EGR wystepuje. Jeszcze tego nie sprawdziłem - zawsze gdzieś to jest "ukryte" w silniku ;).

Edited by ranger

EGR

Guest Tofu

jest czujnik położenia neutralnego i on podbija na 1200 czy więcej miedzy zmianami biegów ponad to zapchanie spalinami czyli gorącym powietrzem na pewno nie podbije obrotów ..