misiekztg Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Witam serdecznie, po zakupie nowego samochodu - nissana almery postanowiłem oczyścić klimatyzację. Proszę o informację czy jest sens wymieniać tylko filtr kabinowy (bardzo zabrudzony) ...czy należy wymienić coś jeszcze? ...czy należy nabić klimatyzację jeśli chłodzi i czy należy ją odgrzybić - i czy można to zrobić samemu? W garażu? Wczoraj wymieniłem filtr kabinowy. Prosta sprawa, należy zdemontować schowek (wyciągnąć dwa bolce po bokach) a następnie zdjąć pokrywę filtra wyciągnąć zabrudzony filtr i wstawić nowy zgodnie z przepływem powietrza. Postanowiłem że klimatyzacji nie nabijam bo sobie pyka i w ciepłe dni jeszcze chłodzi ...ale odgrzybić myślę że było by warto, pytanie tylko gdzie jest parownik - wczoraj go szukałem i nie mogłem zlokalizować ...ktoś pomoże ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 w tym pionie co radio, na samym dole, jak chcesz go spryskać to musisz mieć spray z sondą, którą wkładasz po zdemontowaniu filtra kabinowego między żeberka wentylatora i naprowadzasz (siedząc na siedzeniu pasażera) na lewo tam jest kanał który prowadzi do parownika. Najlepiej jest spryskać od góry parownika po powietrze jest zasysane w ten sposób, jak spryskasz od dołu to cała pianka odpłynie wężykiem pod samochód. Poczytaj książkę serwisową i posty na forum, jest tego sporo np tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Wczoraj wymieniłem filtr kabinowy. Prosta sprawa, należy zdemontować schowek (wyciągnąć dwa bolce po bokach) a następnie zdjąć pokrywę filtra wyciągnąć zabrudzony filtr i wstawić nowy zgodnie z przepływem powietrza. Tutaj już masz opisane jak to zrobić Postanowiłem że klimatyzacji nie nabijam bo sobie pyka i w ciepłe dni jeszcze chłodzi ...ale odgrzybić myślę że było by warto, pytanie tylko gdzie jest parownik - wczoraj go szukałem i nie mogłem zlokalizować ...ktoś pomoże ??? Odgrzybianie bym sobie zostawił na później i wtedy filtr wymienił. Najpierw sprawdził szczelność klimy i ewentualnie uzupełnienie czynnika. Możliwe że poprzedniemu właścicielowi się już nie chciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Pamiętaj żeby zabezpieczyć radio (żeby nic nie pociekło z tych kanałów za górnym schowkiem), bo kilka osób na forum już zalało sobie radia. Ja osobiście wyciągam schowek i kładę jakieś szmaty na radiu, a później dozuję pianę do wylotów powietrza + dodatkowo do parownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Temat wałkowany już jakiś czas.Zadam wam pytanie,gdzie jest najbardziej wilgotno?.Tam się właśnie tworzą grzyby i to jest dół parownika,więc jak się wpuści piankę przez rurkę odpływu, to raczej załatwi sprawę.Ewentualnie zostaje Ozonowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.