Gość Motoryba Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Witam, w moim Terranie zaobserwowałem (chyba) dziwną zależność, pomiędzy używaniem klimy, a spadkiem (dużym) mocy silnika. Dodam, że mam motor 2,7 w dislu, a spadek mocy jest naprawdę odczuwalny. Dodatkowo w momencie załączenia sprężarki, czy czegoś tam od klimy, podczas dłuższego używania i szczególnie w gorące dni, słyszalny jest dźwięk jakby skrzypienie lub tarcie (przez ułamek sekundy). To normalne??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_a Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 hmmm nie wiem co nazywasz dużym spadkiem ale jak sie załacza klime to jest ( na wolnych obrotach ewidentne szarpniecie) załącza sie zawór z kompresora wiec to normalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drewniany Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 hmmm nie wiem co nazywasz dużym spadkiem ale jak sie załacza klime to jest ( na wolnych obrotach ewidentne szarpniecie) załącza sie zawór z kompresora wiec to normalne Witam A oprucz tego to jeszcze automatycznie obroty się zwiększają do około tysiaka (tak u mnie jest)i nie widzę a raczej nie czuję spadku mocy.Skoro u Ciebie jest tak wyraźnie wyczuwalny to musi być problem z pompom kliny (prawdopodobnie się zaciera) lecz moze poczekajmy aż się fachowcy wypowiedzą bo ja tylko przypuszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Motoryba Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Oczywiście po włączeniu klimy obroty zwiększają się, natomiast spadek mocy to ok 1/5 (tak na odczucie oczywiście). Zastanawiające jest natomiast ten dziwny dźwięk z pompy. U was też jest słyszalny? Bo to dźwięk jakby właśnie zacierania, ale może to normalne? A jeżeli się zaciera i się zatrze, to są jakieś skutki oprócz niedziałającej klimy? Pozdro i dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir-e Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 kolego albo ci za dużo czynnika chłodniczego nabili ma być 750 gram gazu + 30gram oleju albo ci się sprężarka zaciera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Motoryba Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Dzięki, sprawdzi się, Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.