Gość keikan Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam. Stało się to nagle. Podjechałem pod supermarket.. wróciłem po 30 minutach i ...zonk. 1/ nie działają kierunkowskazy (nic nie tyka, żadna żarówka kierunku nie miga,nie migają lampki sygnalizacyjne na desce rozdzielczej) 2/ jednocześnie przestało działać podgrzewanie tylnej szyby (wciśnięcie przycisku na środkowej konsoli nie daje efektu) i teraz najlepsze: 3/ po wciśnięciu na środkowej konsoli włącznika awaryjnych - awaryjne nie działają.... ale za to tylko wtedy działają kierunkowskazy !!! (tzn można jechać i wajchą włączać odpowiednie kierunkowskazy...po wyłączeniu przycisku awaryjnych - przełączanie wajchą przy kierownicy nie powoduje migania kierunków) bezpiecznik sprawdziłem, rozkręciłem konsole i podociskałem kostki przewodów (te w zasięgu ręki) innych pomysłów nie mam. ktoś już to przerabiał? jakieś sugestie? może zwarcie gdzieś...tylko gdzie... pozdrawiam i proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 ale kierunki działają tylko na boki czy przez przypadek nie miga wszystko ??? i wsumie to Ciekawe wszystkie żarówki ok ? a przełącznik nie ma jakiegoś zwarcia albo może przejaralo kable przy przełącznikach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość keikan Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 ale kierunki działają tylko na boki czy przez przypadek nie miga wszystko ??? i wsumie to Ciekawe wszystkie żarówki ok ? a przełącznik nie ma jakiegoś zwarcia albo może przejaralo kable przy przełącznikach ? Jak wcisnę przycisk awaryjnych (co nie powoduje żadnej reakcji w postaci migania wszystkich kierunkowskazów) to wtedy i tylko wtedy mogę używać normalnie kierunkowskazów - tzn. tak jak powinny działać - każda strona osobno wtedy kiedy użyję manetki migaczy. Wszystkie żarówki OK. Dziś rozkręciłem konsolę środkową..dociskałem kostki , kable itp.. żadnego efektu. Za to jak odpiąłem wyłączniki od awaryjnych, przeciwmgielnego tylnego i ogrzewania szyby - wyglądały jakby były ...hmmm.. mokre (!) czy to możliwe, że podczas czyszczenia układu klimatyzacji piana się do nich dostała i powoduje zwarcie? Jak rozepnę z kostek te przyciski to migacze dalej nie działają.. czy ktoś mi podpowie, które piny w zewrzeć w kostce awaryjnych żeby sprawdzić, czy dobrze dochodzi tam prąd? tzn. o ile pamiętam w tej białej kostce jest chyba 6 wtyków na odpowiednie piny z włącznika awaryjnych i zwarcie odpowiednich z nich powinno dać efekt migania awaryjnych lub migaczy kierunków. z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binladen Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 może tak być ja sie piana dostała do środka do włącznika , a swoją drogą to ciekawy przypadek pierwszy raz sie z tym spotykam . rozbierz włączniki i wysusz może złapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość keikan Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 może tak być ja sie piana dostała do środka do włącznika , a swoją drogą to ciekawy przypadek pierwszy raz sie z tym spotykam . rozbierz włączniki i wysusz może złapie tak zrobię.. zajmę się tym jutro bo w pracy teraz siedze... Wymontuję, rozbiore, wystawie na słońce ... a potem zobaczę.. zdam relację, czy pomogło... na razie jeżdzę z wciśnietym włącznikiem awaryjnych.. w sumie ok, ale wkurza.. no i przeglądu technicznego nie przejde :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binladen Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 nie wiem czy samo wystawienie na słońce pomoże , może trzeba będzie bebechy po wyciągać bo inaczej nie odparuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość keikan Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 ZWYCIĘSTWO!! zdjąłem środkową konsolę, odpiąłem przełączniki od kostek (awaryjne, przeciwmgielne i ogrzewanie szyby)... "przedmuchałem" i wysuszyłem... założyłem wszystko z powrotem... i zadziałało! Już wszystko działa jak należy.. więc jednak winna była pianka do czyszczenia klimy... gdzieś musiała się cofnąć w środkowych otworach nawiewu i z biegiem czasu zamoczyła przełączniki.. dzięki za wszelkie sugestie i porady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 no to spoko wiesz u mnie jest dookoła taka piankowa uszczelka i pewnie tak samo u Ciebie przelazło ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binladen Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 no to super że już śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.