sparky Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 Pytanie o tylez banalne o ile jednak trudne. Po czym poznac ze w aucie jest ABS? (odpowiedz 'po kontrolce' mnie nie zadowala ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 Same rozwinięcie skrótu ABS mówi o systemie niedopuszczajacym do zablokowania kól podczas hamowania. Sprawdzić mozna bardzo łatwo. Rozpędzasz się i hamujesz na maksa. Jeśli się zblokują kołą to ABSu brak lub jeśli byłeś pewien, ze go masz to coś jest z nim nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M.I.C.A Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 poszukaj kompa abs-u koło serwa hamulców, na skrzyneczce powinno być napisane - ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparky Opublikowano 12 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 spoko - wiem co to ABS. a pytam dlatego bo jak kupowalem to nawet nie sprzedawca nie wspomnial ze jest ABS. i dalej wydaje mi sie ze mala szansa bym mial ABS. a wlasnie wczoraj mialem ostrzejsze hamowanie i kola sie nie zablokowaly. potem w warunkach kontrolowanych powtorzylem hamowanie i tez nie udalo mi sie ich zblokowac. ale to jeszcze nie dowod (jest dobra przyczepnosc w taka pogode itp) apropos - slyszalem ze auta z abs musza miec 4 tarcze (plotka?). ja mam z tylu bebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredYYY Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 Dzialanie ABSu da sie latwo zauwazyc po zchowaniu sie pedalu hamulca. Kiedy tarcie miedzy opona a powierznia po ktorej sie poruszasz przechodzi ze statycznego w dynamiczne (czytaj zaczyna sie poslizg) pedal hamulca charakterystycznie odskakuje ("chrobocze"). Zauwazysz na 100%, czuc to po prostu pod noga. Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yayo Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 apropos - slyszalem ze auta z abs musza miec 4 tarcze (plotka?). ja mam z tylu bebny. plotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 W przypadku Almery jeśli masz z tyłu bębny to napewno nie masz ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgadzam sie z Piotrkiem i dodam ze (przynajmniej u mnie ) nie zalozysz mniejszych felg niz 14 cali na ABS bo zaciski sa wieksze wiec to tez wskazowka. Jesli masz zalozone np felgi 13' to nie masz ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pawel99 Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 spoko - wiem co to ABS. a wlasnie wczoraj mialem ostrzejsze hamowanie i kola sie nie zablokowaly. potem w warunkach kontrolowanych powtorzylem hamowanie i tez nie udalo mi sie ich zblokowac. ale to jeszcze nie dowod (jest dobra przyczepnosc w taka pogode itp) apropos - slyszalem ze auta z abs musza miec 4 tarcze (plotka?). ja mam z tylu bebny. z tego wynika, że po prostu masz niesprawne hamulce. ABS nie masz bo to byłoby słychać baaardzo wyraźnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jonek Opublikowano 12 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 Chcialem dodac, że każda Almera N15 GX ma na tylnej szybie u dołu na czarnym pasku biały napis ABS. Chyba że masz nie orginalną szybę. P.S. Proponuje Ci sprawdzić układ hamulcowy skoro nie możesz zblokować kół przy hamowaniu. Pozdro! :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparky Opublikowano 12 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2005 ok. sprawdze co i jak z tymi hamulcami. moze po prostu za delikatnie je potraktowalem chcac zblokowac kola dzieki za wszelkie uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Sobota Opublikowano 14 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2005 ok. sprawdze co i jak z tymi hamulcami. moze po prostu za delikatnie je potraktowalem chcac zblokowac kola dzieki za wszelkie uwagi! Przetestuj ostre hamowanie, jak usłyszysz charakterystyczne pierdzenie i lekkie podbijanie pedału hamulca to abs jest. Jeśli nie, to albo coś nie działa, albo go po prostu nie ma. U mnie po przekręceniu kluczyka na sekundę zapala się kontrolka na desce, to też jakaś wskazówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi