Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] - padała.. :(

moraw2008
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Micrę K11 1.0 96/97 od roku, przeżyła największe mrozy, nigdy mnie nie zawiodła.. w wakacje przejechaliśmy pół Europy razem do wczoraj..

W piątek zostawiłem ją pod pracą, dwa dni ostro padało, w sobotę wracając chciałem zabrać samochód - nie odpalił.. Tzn. zapalił na ułamek sekundy i zgasł.. próby dalszego odpalenia nie przyniosły rezultatu. Ostro padało, byłem zmęczony więc odpuściłem do dziś.Przed chwilą znów pojechałem z kolegą pod pracę..

Przy pierwszym przekręceniu kluczyka tak jakby chciała załapać na sekundkę i znów zgasła..

Rozrusznik kręci a ale silnik nie odpala. Sprawdziłem akumulator jest ok 12.43V, czuć na oko że rozrusznik dobrze kręci.. sprawdziłem bezpieczniki, pod maską, w kabinie - w tym 10A bezpiecznik układu paliwowego, wszystko ok. Słychać że pompka pracuje..

Nie wiem co robić. Jak kupowałem micrę wszystko było w idealnym stanie, sprawdzone w ASO - tylko aparat zapłonowy był po wymianie, wsadzony używany jakiś.

Czy to możliwe że padł..? Co jeszcze mogę sam zrobić, sprawdzić przed odholowaniem autka do warsztatu?

Nigdy wcześniej nie miałem najmniejszego problemu z tym samochodem...

Kolego. Mialem identyczny problem;/ nie wiem co mi sie stalo. wiem ze odkrecilem pompe paliwowa i posprawdzalem przewody czy nic sie nie stalo. na kable tez probowalem ale nie lapala;/ i w tedy wpadlem na genialny pomysl zeby kumpel mnie wzia na linke rozpedzil sie i ja wtedy wrzucilem drugi bieg, przejechalem jakies 200 m na cholu, stanelismy i ja do odpalania i normalnie bez problemu zalapala. nie wiem co sie stalo czego to byla wina wiem ze poskutkowalo:) i do tej pory odpala bez problemu :)

Witam !!

U mnie podobne objawy, tyle że nie chciała też "gadać" przez consulta. Okazało się, że padł tranzystor w bloku zasilania modułu sterowania silnikiem.

Opisałem to tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/69924-k11-padla/page__p__755747#entry755747

Pozdro.

Edytowane przez walti

dzięki Panowie, sam chyba więcej nie zrobie.. jutro autko jedzie do warsztatu.. z tego co wiem, często pada też czujnik optyczny położenia wału w aparacie zapłonowym.. może to to.. tak czy siak poinformuje. Ciekawi mnie czemu po całej nocy przy pierwszym ruchu kluczyka autko na ułamek sekundy jakby łapie.. a potem nic..

Zdemontuj obudowę aparatu zapłonowego (jedna ze śrub jest w wrednym miejscu!) i sprawdź stan styków kabli świec zapłonowych oraz palca rozdzielacza. Przetrzyj z nagarów i osusz wnętrze kopułki. Prawdopodobnie wilgoć gromadzi się wewnątrz i zakłóca proces odpalania. Ponadto sprawdź styk kabli W/N do świec i osusz zagłębienia w głowicy tam gdzie są świece bo jak jest tam wilgoć to też zapłon będzie zakłócony. Powodzenia!

dziękuje Wam za pomoc..

Autko odstawione do warsztatu, podobno aparat zapłonowy działa, pompa paliwa też, wszystko ok...

Zdiagnozowali brak kompresji na dwóch cylindrach, świece zalane paliwem, paliwo w oleju itp. - silnik do wymiany.

Co o tym sądzicie? on ma dopiero 89tyś przebiegu.. co mogło się stać? nie katowałem micry aż tak..:(

Moja propozycja przejdz sie do warsztatu, spytaj sie w jakiej cenie naprawa sie zamknie, a jak bedzie to np. 3 tys to lepiej kup uzywana:) albo pojedz na szrot posprawdzaj moze motor kupis w odpowiedzniej cenie i wymienisz go tylko:) trzeba kombinowac:)