zibiwaw Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Temat przerabiałem parę dni temu, przesmarowałem smarem do łańcucha i cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał1979 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Odświeżę temat, bo i mojego QQ dopadło piszczenie przy kręceniu kierownicą. Chciałem zgodnie z Waszymi radami wpuścić trochę środka smarującego pod osłonę gumową drążka kierowniczego ale nie mogę się tam dostać. To miejsce jest zasłonięte plastikową osłoną, której nie mogę zdemontować. Może ktoś już to robił i podpowie jak to zdjąć. QQ J10 2010 r. Edit: Poradziłem sobie. Są tam dwie osłony. Pierwsza jest na zaczepach i to wystarczy ją zdemontować, a ja przymierzałem się do tej większej . Środek smarujący wpuszczony, piszczenie zniknęło. Witam Jakiego środka używałeś do smarowania ? coś specjalnego czy wystarczy zwykły smar ?? a może WD 40 tylko czy WD nie uszkodzi uszczelki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 WD40 odpada.On raczej jest za suchy.To jest penetrant.Możesz spróbować zwykłego smaru,albo silikonowego w sprayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sllo71 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Cześć W którym to jest miejscu dokładnie? Chciałem prysnąć smarem od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Od spodu nie.Od środka,zdejmij dywanik i schyl się w miejsce gdzie kolumna wchodzi w podłogę,tam jest uszczelka która sobie piszczy jak się kręci kolumna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sllo71 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Tak! Dzięki faktycznie. Jest tam osłona plastikowa. Po jej ściągnięciu jest guma, wlałem do niej smar silikonowy, chyba z pół puszki - przestało piszczeć po 2-gim obrocie kierownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Od spodu nie.Od środka,zdejmij dywanik i schyl się w miejsce gdzie kolumna wchodzi w podłogę,tam jest uszczelka która sobie piszczy jak się kręci kolumna. Domyślam się że w X-Trail będzie podobnie? Pytam bo czasem zatrzeszczy-zapiszczy szczególnie teraz kiedy chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Może tak być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Może tak być tak się domyślam bo ponoć podwozia mają wiele wspólnego ze sobą słyszałem nawet że płyta podłogowa jest identyczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sllo71 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 marinero - szukaj przy pedałach zaślepki do której z góry idzie drążek kierowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taki_jeden Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam Dzięki za pomoc, smarowanie pomogło, a już chciałem rozmontować pół zawieszenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Witam! Może robię coś źle, ale zakładam, że smar trzeba wstrzyknąć w miejsce, które zaznaczyłem strzałką, tak? :-) W moim przypadku użyłem smaru CG-90, który sprawdzał się doskonale w przypadku np. piszczących sprężyn, jednak tym razem nie pomogło.. jak chrobotało, tak chrobocze.. Zatem pytanie brzmi: 1. Czy w dobrym miejscu aplikowałem smar? (przestrzeń zaznaczona grotem strzałki) 2. Czy smar CG-90 to odpowiedni wybór? Pozdrawiam! Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Trzeba od spodu auta przesmarowac już to u siebie przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 W dniu 31.10.2018 o 05:50, calypso83 napisał: Trzeba od spodu auta przesmarowac już to u siebie przerabiałem Z kanału ? rozumiem, że jak będę kręcić kierownicą, to zobaczę że 'coś' tam się rusza? Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 8 minut temu, bakman napisał: Z kanału ? rozumiem, że jak będę kręcić kierownicą, to zobaczę że 'coś' tam się rusza? Z góry dzięki za podpowiedzi. Kierownica przechodzi przez przelotkę gumowa i ta guma wydaje taki dźwięk poddczas tarcia. Wzmaga się to w okresie jesienno zimowym bo guma twardnieje. W lecie raczej to nie ma miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 1 minutę temu, Author53 napisał: Kierownica przechodzi przez przelotkę gumowa i ta guma wydaje taki dźwięk poddczas tarcia. Wzmaga się to w okresie jesienno zimowym bo guma twardnieje. W lecie raczej to nie ma miejsca To zdecydowanie by się pokrywało z moimi odczuciami. Samochód kupiłem latem i nic takiego nie miało miejsca.. teraz jest coraz gorzej Smarem psikałem z góry i nic to nie dało. Masz jakieś sugestie? Zły smar? Próbować z kanału znaleźć to miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 10 minut temu, bakman napisał: To zdecydowanie by się pokrywało z moimi odczuciami. Samochód kupiłem latem i nic takiego nie miało miejsca.. teraz jest coraz gorzej Smarem psikałem z góry i nic to nie dało. Masz jakieś sugestie? Zły smar? Próbować z kanału znaleźć to miejsce? Nie robiłem tego bo u mnie nie występował ten problem ale czytałem posty forumowiczów i wynika z nich że w miejscu przechodzenia kolumny kierowniczej przez podłogę jest przelotka gumowa i to miejsca trzeba przesmarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 1 minutę temu, Author53 napisał: Nie robiłem tego bo u mnie nie występował ten problem ale czytałem posty forumowiczów i wynika z nich że w miejscu przechodzenia kolumny kierowniczej przez podłogę jest przelotka gumowa i to miejsca trzeba przesmarować. Rozumiem, dzięki wielkie za pomoc. Może ktoś jeszcze doradzi z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Kanału nie potrzebujesz ja kładłem się pod auto, mi to pomogło na jakiś tydzień, z góry jak psikałem nie było efektu. Teraz jak będę miał chwilę spróbuję z wazelina tech., wcześniej jakiś wurthem psikałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 8 minut temu, calypso83 napisał: Kanału nie potrzebujesz ja kładłem się pod auto, mi to pomogło na jakiś tydzień, z góry jak psikałem nie było efektu. Teraz jak będę miał chwilę spróbuję z wazelina tech., wcześniej jakiś wurthem psikałem Ok, spróbuje! Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayzer Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 W dniu 4.11.2018 o 22:22, bakman napisał: Ok, spróbuje! Dzięki wielkie! Witam. I jak? Udało Co się to przesmarować? Mam ten sam problem psikalem od góry silikonem w sprayu ale nic nie dało a wręcz jest jeszcze gorzej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakman Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 9 godzin temu, mayzer napisał: Witam. I jak? Udało Co się to przesmarować? Mam ten sam problem psikalem od góry silikonem w sprayu ale nic nie dało a wręcz jest jeszcze gorzej. Pozdrawiam Witam. Nie miałem okazji sprawdzić, jak wilgotno zrobiło się na dworze to przestało piszczeć .. jak zacznie, to zastosuję się do porady smarowania od spodu auta... Daj znać czy u Ciebie zadziała. Mnie teraz dużo bardziej irytują odgłosy gdzieś z bagażnika... nie wiem co to auto mam od roku i poza dziwnymi odgłosami jest idealne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy82 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam, u mnie psikanie smarem silikonym w przelotce kolumny kierowniczej nie pomogło wogóle, piski przy kręceniu występowały dalej, dopiero przy okazji wymiany klocków mechanik przesmarował od spodu auta i od 1.5 miesiaca cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek25 Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Witam, jak zdjąć te osłonę pod kierownicą, wiem że są zaczepy i spinki. Wystarczy podważyć żeby zdjąć? Nie chcę nic połamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Tam nie ma spinek , tylko zaczepy. Tak wygląda osłona od drugiej strony . Osobiście delikatnie odciągami te zaczepy na tych łapkach ręką, jeszcze są sprawne . Ten dolny zaczep po odciągnięciu sam się wypina . Kolejność montażu odwrotna . Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi