Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stukanie-przedni napęd

Gość gelek79

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomocy, w moim terrano mam nadal stukanie w przednim napędzie, wymieniłem półosie z przegubami wewnętrznymi

(używki) oraz nowe przeguby zewnętrzne, byłem u trzech mechaników dwóch stwierdziło, że to wina przegubu zewnętrznego a jest nowy, a trzeci, że jest za bardzo przód podniesiony- opuściłem go, stukot dochodzi z lewego koła przy ruszaniu na 4H, coś w rodzaju jakby pykał przegub, mam pytanie odnośnie sprzęgiełek, czy to one mogą stukać bo jak kręcę półosią to wyczuwalny jest luz w tym sprzęgiełku?

Koledzy pomocy, w moim terrano mam nadal stukanie w przednim napędzie, wymieniłem półosie z przegubami wewnętrznymi

(używki) oraz nowe przeguby zewnętrzne, byłem u trzech mechaników dwóch stwierdziło, że to wina przegubu zewnętrznego a jest nowy, a trzeci, że jest za bardzo przód podniesiony- opuściłem go, stukot dochodzi z lewego koła przy ruszaniu na 4H, coś w rodzaju jakby pykał przegub, mam pytanie odnośnie sprzęgiełek, czy to one mogą stukać bo jak kręcę półosią to wyczuwalny jest luz w tym sprzęgiełku?

Witam. Czy wspomniany stukot słychać tylko po włączeniu napędu na 4H? Jeśli tak to bym szukał właśnie w sprzęgiełkach, jak coś pomoże to załączam schemacik..

Sprzgieka przednich piast1.pdf

Doszedłem co mi pykało:

Nowe przeguby firmy jpn- przynajmniej taka nazwa była na pudełku, mają średnicę wieloklina niecałe 28mm, który wchodzi w sprzęgiełko, a stare przeguby 29mm.

Zrobiłem trochę przeróbek i wszystko jest ok, przerzuciłem nowe kulki z przegubów do starych, zrobiłem nowe tulejki na średnicę 29mm-które zastosowałem zamiast łożysk igiełkowych których nie mogłem dostać oczywiście, poskładałem, mój teranos zapiernicza na 4H, i co ważne nie ma żadnych stukań, pykań wszystko jest ok.

Wychodzi na to, że powodem pukania był luz pomiędzy przegubem a sprzęgiełkiem,

a co do tulejek to teflonowe zastąpiłem tulejkami z brążu.

Byłem w sklepie w którym zaopatruje się w graty i kolega ściągnął mi następny przegub na sprawdzenie innej firmy i też ma wymiar na wieloklinie 28mm, i zakładając takie przeguby będziemy mieli kłopoty.

Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...