Gość gelek79 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Koledzy pomocy, w moim terrano mam nadal stukanie w przednim napędzie, wymieniłem półosie z przegubami wewnętrznymi (używki) oraz nowe przeguby zewnętrzne, byłem u trzech mechaników dwóch stwierdziło, że to wina przegubu zewnętrznego a jest nowy, a trzeci, że jest za bardzo przód podniesiony- opuściłem go, stukot dochodzi z lewego koła przy ruszaniu na 4H, coś w rodzaju jakby pykał przegub, mam pytanie odnośnie sprzęgiełek, czy to one mogą stukać bo jak kręcę półosią to wyczuwalny jest luz w tym sprzęgiełku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erp. Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Koledzy pomocy, w moim terrano mam nadal stukanie w przednim napędzie, wymieniłem półosie z przegubami wewnętrznymi (używki) oraz nowe przeguby zewnętrzne, byłem u trzech mechaników dwóch stwierdziło, że to wina przegubu zewnętrznego a jest nowy, a trzeci, że jest za bardzo przód podniesiony- opuściłem go, stukot dochodzi z lewego koła przy ruszaniu na 4H, coś w rodzaju jakby pykał przegub, mam pytanie odnośnie sprzęgiełek, czy to one mogą stukać bo jak kręcę półosią to wyczuwalny jest luz w tym sprzęgiełku? Witam. Czy wspomniany stukot słychać tylko po włączeniu napędu na 4H? Jeśli tak to bym szukał właśnie w sprzęgiełkach, jak coś pomoże to załączam schemacik.. Sprzgieka przednich piast1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzdzik Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zerknij na temat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/68799-sprzegialka-piast-manualne-czy-automatyczne/page__st__20 może mamy podobny problem, pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gelek79 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Doszedłem co mi pykało: Nowe przeguby firmy jpn- przynajmniej taka nazwa była na pudełku, mają średnicę wieloklina niecałe 28mm, który wchodzi w sprzęgiełko, a stare przeguby 29mm. Zrobiłem trochę przeróbek i wszystko jest ok, przerzuciłem nowe kulki z przegubów do starych, zrobiłem nowe tulejki na średnicę 29mm-które zastosowałem zamiast łożysk igiełkowych których nie mogłem dostać oczywiście, poskładałem, mój teranos zapiernicza na 4H, i co ważne nie ma żadnych stukań, pykań wszystko jest ok. Wychodzi na to, że powodem pukania był luz pomiędzy przegubem a sprzęgiełkiem, a co do tulejek to teflonowe zastąpiłem tulejkami z brążu. Byłem w sklepie w którym zaopatruje się w graty i kolega ściągnął mi następny przegub na sprawdzenie innej firmy i też ma wymiar na wieloklinie 28mm, i zakładając takie przeguby będziemy mieli kłopoty. Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.