wyszy Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam wszystkich użytkowników , mam problem z moja navara dotyczący ABS , PO WIZYCIE W SERVISIE , BYŁA TO JUZ OSTATECZNOŚC STWIERDZONO BŁĄD C 1115 ABS SENSOR ( ABNORMAL SIGNAL ) I DIAGNOZA USZKODZONY STEROWNIK POMPY ABSU CAŁA POMPA DO WYMIANY KOSZ 9 TYS , OCZYWIŚCIE ZABRAłem , auto i po zakupie uzywki i wymiany pompy jest dalej to samo , moze miał któs taki przypadek lub wie gdzie szukac przeszukałem cały internet i nic ciekawego nie znalazłem ,interesuje mnie głównie ten kod c1115 czy to oznacza na pewno uszkodzony sterownik , a mozne zna któś jakiegos magika od absu jestem z ślaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Nie jestem mechanikiem, ale na chłopski rozum komunikat "ABS SENSOR ( ABNORMAL SIGNAL )" oznacza nie mniej i nie więcej niż to, że któryś z czujników ABSu wysyła bzdury (najczęściej zwarcie na linii sygnałowej). Jak można to zdiagnozować jako uszkodzoną pompę??? Tym bardziej, że życie potwierdziło ci że to była zła diagnoza. Czy sprawdzali/wymieniali czujniki ABSu? Sprawdzali przy kołach i połączenia? Przecież to trzeba wyeliminować na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uchwyt Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam wszystkich użytkowników , mam problem z moja navara dotyczący ABS , PO WIZYCIE W SERVISIE , BYŁA TO JUZ OSTATECZNOŚC STWIERDZONO BŁĄD C 1115 ABS SENSOR ( ABNORMAL SIGNAL ) I DIAGNOZA USZKODZONY STEROWNIK POMPY ABSU CAŁA POMPA DO WYMIANY KOSZ 9 TYS , OCZYWIŚCIE ZABRAłem , auto i po zakupie uzywki i wymiany pompy jest dalej to samo , moze miał któs taki przypadek lub wie gdzie szukac przeszukałem cały internet i nic ciekawego nie znalazłem ,interesuje mnie głównie ten kod c1115 czy to oznacza na pewno uszkodzony sterownik , a mozne zna któś jakiegos magika od absu jestem z ślaska Hej czy test pokazal konkretnie ktory sensor ma blad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jedz do dobrego elektronika i nich ci sprawdzi po kolei czujniki ABS.Jeżeli wszystkie sa ok. trzeba szukać zwarcia ,uszkodzenia wiązki el.abs-u.Często uszkodzeniu ulega wiązka idąca pod prawym nadkolem na tł pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszy Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 taka diagznoza w servisie ze najpierw trzeba wymienic pompe , zrobilem to w własnym zakresie i nic dalej to samo , jest jeszcze jedno ja podpinał go pod kompa to wszystkie czujniki pokazywały prawidłowo , jesli chodzi o uszkodzenie wiązki powiedzcie gdzie szukac , za prawym przednim kołem na ramie tą kostke sprawdzałem jest dobra , gdzie jeszcze moze byc wiązka uszkodzna taka diagznoza w servisie ze najpierw trzeba wymienic pompe , zrobilem to w własnym zakresie i nic dalej to samo , jest jeszcze jedno ja podpinał go pod kompa to wszystkie czujniki pokazywały prawidłowo , jesli chodzi o uszkodzenie wiązki powiedzcie gdzie szukac , za prawym przednim kołem na ramie tą kostke sprawdzałem jest dobra , gdzie jeszcze moze byc wiązka uszkodzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Na sam początek trzeba wyczyścić czujniki z brudu oraz elementy współpracujące z czujnikiem można je przemyć zmywaczem do hamulców i wydmuchać powietrzem i dopiero po takim zabiegu można szukać przyczyny dalej jeżeli to nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uchwyt Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 taka diagznoza w servisie ze najpierw trzeba wymienic pompe , zrobilem to w własnym zakresie i nic dalej to samo , jest jeszcze jedno ja podpinał go pod kompa to wszystkie czujniki pokazywały prawidłowo , jesli chodzi o uszkodzenie wiązki powiedzcie gdzie szukac , za prawym przednim kołem na ramie tą kostke sprawdzałem jest dobra , gdzie jeszcze moze byc wiązka uszkodzna Kabel do czujnika moze byc uszkodzony w dowolnym miejscu ,musisz uzyc omomierza i sprawdzac po kolei od zlacza za pp kolem. Przyczyna moze tagze byc uszkodzone przednie lozysko i wtedy blad niejest staly przynajmiej na poczatku,na jezdzie testowej z podlaczonym komp. moze pokazywac ze wszystkie kola kreca sie ok.ale w pewnych okolicznosciach(okreslona predkosc i skret kol) przy uszkodzonym lozysku czujnik gubi sygnal od pierscienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 taka diagznoza w servisie ze najpierw trzeba wymienic pompe , zrobilem to w własnym zakresie i nic dalej to samo , jest jeszcze jedno ja podpinał go pod kompa to wszystkie czujniki pokazywały prawidłowo , jesli chodzi o uszkodzenie wiązki powiedzcie gdzie szukac , za prawym przednim kołem na ramie tą kostke sprawdzałem jest dobra , gdzie jeszcze moze byc wiązka uszkodzna Ale też jest tez błąd p1008 który świadczy o błędnym odczycie prędkości pojazdu.Ten sygnał jest przekazywany do ABS.Błąd ten tez wskazuje na zwarcie do masy .Wiec albo sam czujnik jest uwalony albo wiązka uszkodzona i robi zware.Dlatego napisałem że jest to sprawa dla dobrego elektryka bo trzeba sprawdzic cała komunikacje na linii czujniki a sterownik abs-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszy Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam wszystkich użytkowników , mam problem z moja navara dotyczący ABS , PO WIZYCIE W SERVISIE , BYŁA TO JUZ OSTATECZNOŚC STWIERDZONO BŁĄD C 1115 ABS SENSOR ( ABNORMAL SIGNAL ) I DIAGNOZA USZKODZONY STEROWNIK POMPY ABSU CAŁA POMPA DO WYMIANY KOSZ 9 TYS , OCZYWIŚCIE ZABRAłem , auto i po zakupie uzywki i wymiany pompy jest dalej to samo , moze miał któs taki przypadek lub wie gdzie szukac przeszukałem cały internet i nic ciekawego nie znalazłem ,interesuje mnie głównie ten kod c1115 czy to oznacza na pewno uszkodzony sterownik , a mozne zna któś jakiegos magika od absu jestem z ślaska jutro jeszcze raz sam go podłącze pod kompa , ale wszystkie prędkosci czujników pokazywał mi dobrze , każdy z czujników chodził tylko sprawdze jak oswieci sie kontrolka , bo problem był taki zapalam auto abs swieci ruszam rozpedzam sie gasnie i po kilku metrach słychac cykanie pompy ( nie zawsze ) i kontrolka sie zapala i juz swieci cały czas , aż do zgaszenia samochodu i znów od nowa zapalam swieci ruszam gaśnie i znów sie zapala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) jutro jeszcze raz sam go podłącze pod kompa , ale wszystkie prędkosci czujników pokazywał mi dobrze , każdy z czujników chodził tylko sprawdze jak oswieci sie kontrolka , bo problem był taki zapalam auto abs swieci ruszam rozpedzam sie gasnie i po kilku metrach słychac cykanie pompy ( nie zawsze ) i kontrolka sie zapala i juz swieci cały czas , aż do zgaszenia samochodu i znów od nowa zapalam swieci ruszam gaśnie i znów sie zapala czyli sam widzisz że dopóki samochód nie osiągnie konkretnej prędkości jest teoretycznie ok.Potem dostaje jakieś błędne sygnały z czujników.Procedura diagnostyczna podczas testu dynamicznego jest opisana tu : http://pdf.textfiles.com/manuals/AUTOMOBILE/NISSAN/FX/2008_FX45-35/brc.pdf co prawda infiniti ale to jest to samo. A tu masz dla dtc p 1808 :http://pdf.textfiles.com/manuals/AUTOMOBILE/NISSAN/armada/2009_Armada/DLN.pdf Edytowane 31 Stycznia 2011 przez logis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi