yohny88 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam, pytanko do tych, którzy uporali się z błędęm 0335, jak rozpoznać czy do wymiany jest przepływka czy czujnik położenia wału? Można je jakoś sprawdzić, żeby mieć pewność? Problemy z almerką N16 2002r. silnik 1.8 są okresowe: - gaśnie podczas jazdy, obroty w jednej chwili zaczynają się wahać, spadają do 0 i powodują zgaszenie silnika, - szarpanie w trakcie jazdy, - co jakiś czas wyskakuje check engine i pokazuje błąd 0335, - czasem do 3 biegu rozpędza się normalnie, a od 4 "zamula", - po ponownym odpaleniu silnika wszystko wraca do normy i jedzie normalnie, gdy wyskakuje check to też problemy znikają. Silnik 15 tys km wcześniej miał wymieniany rozrząd i wszystko chodziło idealnie, spalanie niskie ok 7l, na biegu jałowym nie ma wahań obrotów, pracuje równo. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Wedlug kodow dla zlacza OBd2 jest to czujnik polozenia walu korbowego usterka. Prosze sprawdzic opor czujnika . jesli bedzie prawidlowy to prosze go wykrecic i sprawdzic czy nie jest zabrudzony. . Kolego mozesz sprawdzic i to bez kosztow dla pewnosci przeplywomierz poprzez pomiar napiecia. W manualu napewno beda podane wartosci napiecia i opor czujnika polozenia walu korbowego. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yohny88 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 A ktoś wie jakie powinny być prawidłowe?? Bo nie mam serwisówki, żeby sprawdzić.. PS: krzysiek1958, dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddicky Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wracam do tematu błędu P0335. Od kilku dni pali mi się kontrolka check i moja Almera N16II straciła moc. Ma teraz chyba tylko z 20KM i brak przyśpieszenia. Tester pokazuje wyżej wymieniony błąd. Wymieniono czujnik położenia rozrządu (ten z lewego boku nad alternatorem), ale to nie pomogło. Nie wiem czy właściwy czujnik wymieniono czy też jest jakiś drugi czujnik położenia wału korbowego? Jezeli tak, to gdzie go szukać w mojej Almerze. Czy ewentualnie oprócz czujnika może być coś jeszcze innego, co generuje błąd P0335? Proszę o ewentualną pomoc. Będę wdzięczny za każdą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 W benzynach to chyba trzeba go szukac jak staniesz przodem do auta z tylu po prawej rece. P0335 to blad czujnika pol,ozenia walu korbowego wiec wymienili nie ten czujnik. . Wez zamien miejscami te czujnik bo powinny byc takie same i zobaczysz co bedzie Dobrze zebys mial stary czujnik i podmienil. Blad czujnika walka rozrzadu to P340. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddicky Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dzięki "Nissanmaniak" za podpowiedź. Jak tylko przestanie padać, to wyciągnę Almerkę z garażu i spróbuję zlokalizować ten czujnik i zamienić miejscami. Jakby coś, to odezwę się. Pozdrawiam. Niestety czujnik jest OK. Mój mechanik mówi ze już teraz to pozostał rozrząd, a dokładniej łańcuszek. Trzeba zaryzykować i iść w koszty. Ciekawe czy to pomoże i ile taka usługa będzie kosztowała.Czy ktoś może na ten temat coś napisać? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 był temat o tym, ja miałem tak samo - pomogła wymiana rozrządu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddicky Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Potwierdzam.Wymiana rozrządu załatwiła sprawę. Kompetny rozrząd to kosz 450zł i robocizna 500zł (oczywiście w prywatnym warsztacie a nie w ASO). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.