Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Instalacja czasami się wyłącza

bep
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie, coś się pochrzaniło w instalacji i co chwile się całkowicie wyłacza.

Chodzi o to, uruchamiam silnik, wszytskie diodki na wskaźniku się zaświecają, a po jakiś 20 sek gasną (zero reakcji - jakby nie było zasilania w instalacji LPG), potem ujade kilka kilometrów, znów się włączy, tylko po to - żeby zaraz się wyłączyć :angry:

Jestem umówiony dopiero na sobote na serwis, ale nie wiece co to może być? Jakiś brak styku gdzies?

sprawdź połączenie (+) a najlepiej podpiąć sie fejsem

sterownik zfiksował :(( Udało mi sie wcześniej wbić na serwis. Pojechał na serwis gwarancyjny. Buu

• 2 tygodnie później...

Mały updpate: :/

Sterownik po wymianie. Jeździłem 1 dzien, i znów to samo :/ Z tym, że teraz objaw jest jeszcze taki, że instalacja się całkowicie zawiesza :| Tzn. Kontrolka zapala się po włączeniu silnika, ale zawiesza się w ten sposób, że cały czas sobie miga, nie reaguje potem nawet jak chciałbym manualnie przełączyć na benzyne, a dodatkowo po wyłączeniu silnika mryga jeszcze kilka godzin :|

Sytuacja często powraca do normy gdy ... silnik nabierze temp roboczej (po około 30-40 min jazdy miejskiej instalacja nagle "ożywa" :|

Byłem z tym w serwisie, ale zanim dojechałem to już wszytsko było wporządku :|

Więc reasumując, instalacja robi jaja, jak auto postoi kilka godzin i nabierze temp otoczenia, jak pod maską zrobi się ze 100 stopni, wszytsko wraca do normy.

Niewiem czy nie jest to jeszcze problem alternatora, zaraz zejde i zmierzę jakie ma ładowanie na zimnym (od jakiegoś czasu przy rozruchy zimnego silnika podsufitka i zegary delikatnie mrygają :(((

up/

Hmm.. zrobiłem pomiar napięcia w układzie, i wynik mnie trochę zaskoczył. Napięcie spoczynkowe akumulatora to 13.7 V a po uruchomieniu silnika wzrasta do 17 V... Nie zaobserwowałem u siebie przepalania żarówek ani nic z tych rzeczy :| Czy to może mieć wpływ na to że instalacja LPG szaleje?

No wiem właśnie. Mam nadzieje tylko, że będzie tam boshowski regulator napięcia, bo jak będzie hitachi to sobie w głowe strzele :| Albo wymienie całey altek na "używkę" :shifty:

wiem że kuzyn w 100 nx ie przerabiał już 2x i regulator 160 zeta ,,,,

mi zalewa chyba altka i bidnie wygląda i harczy łożysko ,,,, zanim zdechnie na amen może zdążę mu zrobić remoncik na nowe łożyska ..

U mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że jak już sciągają altka, to karze im pewnie zrobić szczotki i nowy pasek bo stary juz sparciały, a oni znajdą jeszcze zużyte łożyska i suma sumarum zapłace 350 zł .... :D:shiftyninja:

EDIT.....

Słuchajcie to nie to :( okazało się że miernik jest rypniety. Wymieniłem w nim baterie i jest ładne 12.6V spoczynkowego i 14.6 pracujący silnik.

Już nie mam pojęcia o co chodzi z tą instalacją :( Dziś znów się w ogóle się nie włącza, czarny wskaźnik i d*pa :(

Wydaję mi się, że jak ona czasami działa a czasami nie, to będzie problem gdzieś z połączeniem.

Chyba go poproszę żeby mi całą wiązkę wymienił :|:angry:

Edytowane przez bep

masz tu schemat podłączenia, może coś z +

a sprawdź przy wtyczce do kompa, czy wszystko OK

stella-schemat.jpg

Wydaje mi się, że plus jest ok, sprawadzałem ja i serwisant.

Jedyne, co wydaję mi się podejrzane, to może połączenie cewki lub obrotomierza (zwłaszcza, że ostatnio wymieniałem cewkę). Może by o to przyczyniło się do zwiechy instalacji, ale nie do jej całkowitego wyłączania :|

jeśli by gubił sygnał obrotów to myślę że by się przełączył na pb ...

sprawdz połączenia bo np s 200 ma kijowe połączenia w wtyczce potem to zrobili lepiej

może główny + pada ???

Co znaczy "może główny + pada"?

Pomierzyłem nawet każdy kabelek, i wszystkie "piszczały" :((

a jak podpinałeś się pod lapka to nie było żadnych błędów?? powienien zapamiętać co i jak i dlaczego się rozłączył

w sumie niedaleko są Tychy a wybieram się tam 29 i pewnie 30 znajdzie się chwila czasu ;) na małe spotkanko, tylko trzaba by było się gdzieś ugadać, kiedyś z Efejem spotkaliśmy się w Mdonaldzie w Pszczynie ;)

Co znaczy "może główny + pada"?

to znaczy, że może pod wpływem temperatury się rozłącza, sprawdź może przy bezpieczniku na + od wiązki

Jak już, to pod wpływem temperatury raczej zaczyna działać :/

Za 15 minut jade z nim na serwis, gostek powiedział, że zmieni chyba całą wiązke, bo też nie ma pomysłu co to może być .. :whistle: