waszka Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Proponuję odświeżenie tematu oraz zamieszczanie uwag , rad oraz doświadczeń dotyczących eksploatacji naszych aut z przyczepami campingowymi. Spostrzeżenia 1.każda przyczepa ma w dowodzie rejestracyjnym wpisaną wartość DMC /dopuszczalna masz całkowita/.Również pojazd ciągnący Qashqai ma w dowodzie rubrykę DMC ciągniętej przyczepy. DMC przyczepy nie może być wyższe niż wielkość DMC które masz w dowodzie rejestracyjnym samochodu /zwracam uwage że nie chodzi o DMC samochodu lecz DMC przyczepy którą można ciągnąć/.W przypadku mojej Kaśki jest to 1400 KG , jeżeli tak oznacza to że nie wolno ciągnąć przyczepy cięższej/DMC/ niż 1400 KG.A więc wybierając przyczepę należy się kierować tą ważną wskazówką 2.Zużycie paliwa w 2,0 dci z przyczepą zależy od ciężaru przyczepy i szybkości jazdy . Należy przyjąć że przy spokojnej jeżdzie będzie to około 10,5 litra na 100km .Na autostradzie jeżeli pojedziemy 110 -120 km/h -czego odradzam -może być trochę więcej. 3.Przy pożyczaniu przyczepy dla rodzin zalecam dwusypialniową ,ale raczej o średniej długości/4,5 - 5 metrów buda/ . Nie należy szalęć z wielkością bo to utrudnia manewrowanie a i ciężar jest niebagatelny. 4.Dobrze aby przyczepa była wyposażona w -przedsionek -instalację gazową -instalacje wodną -łazienkę z toaletą Jeżeli po pierwszym sezonie spodoba ci się można rozważyć kupno własnej przyczepy.Używane w dobrym stanie kupisz za około 9000 - 15.000 zł. Jeżeli planujesz wyjazd za granicę np Chorwacja,Włochy musisz się liczyć że wakacje z przyczepą nie bedą tańsze od pobytu w apartamencie . Mimo wszystko caravaning jest postrzegany jako specyficzny sposób spędzania wakacji i jako taki jest drogi .Koszt campingu w twoim przypadku to może być ponad 30 euro na dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michal KJ Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Mój 2.0 spalił około 11,5 l/100 km z przyczepą KIP 40T (aerodynamiczna), prędkosci do 100, ale bliżej 80 - 90. Miałem już 2 przyczepy, od kilku lat wypożyczam, co rok nowsza i nie musze się o nic martwic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Ja ciągałem przyczepę Lord Munsterland deLux o DMC 1100. Tylko po Polsce, prędkości jak u kolegi wyżej. Spalanie 9.5 do 10.0 l/100km. Nie mam porównania bo, poza zestawem Skoda Favorit + Niewiadówka wiele lat temu, nic nie ciągałem osobówką nie mniej jestem zachwycony zachowaniem samochodu z takim obciążeniem. Oczywiście nie da się nie zauważyć że coś nas przytrzymuje z tyłu ale nawet wyprzedzanie nie stanowi większego problemu. Zabawa na 102. Wszystkim polecam taki sposób spędzania wakacji a nasze QQ na pewno się do tego nadają :-) Minął rok więc może odświerzę temat i podam coś optymistycznego w zalewie postów negatywnych gwarancyjno, kapciowo, wypadkowych ;-) Zestaw na tegoroczny wyjazd QQ+2 i Hobby 495 classic z 1994. Przyczepa ma DMC 1300 więc z moją qqłką waży deko ponad 3.5t i załapałem się na viatoll dla ciężarówek :-) Zestaw jedzie bardzo pięknie ale po jednym dniu na autostradzie spalanie 11 l/100 km Fakt, że jazda trochę za szybko tzn. około stówki. Zobaczymy jak dalej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.