moraw2008 Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) Witam, Chciałbym sprawdzić stan silnika w moim Micrusie, miałem swgo czasu z nim problemy, opisywane zresztą na forum. Nie wiem czy warto jeszcze inwestować w to autko, jak to wygląda pod maską. Mam kilka pytań ,proszę o pomoc: 1. Jakie badania diagnostyczne najlepiej zrobić dla sprawdzenia w jakim stanie jest silnik - oprócz badania kompresji i np. próby olejowej 2. Ile orientacyjnie może kosztowac w/w badanie 3. Możecie polecić jakiś warsztat na terenie W-wy, gdzie solidnie będzie to wykonane. Dzieki za pomoc i pozdrawiam! Edytowane 7 Marca 2011 przez Piotrek_Wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 jesli nie sciagniesz glowicy nie dowiesz sie w jakim stanie jest silnik. nie sprawdzisz luzu na tlokach, nie obejrzysz zaworow i gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Zrób "cylinder balance test". Jest to pośrednia metoda sprawdzenia kompresji silnika. Szybko i w miarę miarodajnie. Tutaj znajdziesz o co chodzi: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/61281-k11-nissan-consult/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moraw2008 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 dziękuje Wam Panowie za odpowiedzi. Ile może kosztować zdjęcie głowicy i sprawdzenie parametrów silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 nie ma sensu tego robic. jesli silnik dziala i wszystko jest ok totalnie bez sensu sciagac glowice. podjedz na hamownie zbadaj moc i moment autka, bedziesz wiedzial ile ci konikow zdechło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Jak mieszkasz bliko mnie to za darmo zrobię ci 'cylinder balance test'. Trwa to 3 minuty i może nie jest najlepszym narzędziem diagnostycznym, ale 'na szybko' określisz,,czy kompresja w silniku jest na odpowiednim poziomie. Zobacz mój temat w diagnostyce "nissan conszult'. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mwmw Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam, Próbuję wykryć niesprawności silnika przy pomocy OBD SCAN TECH (Nissan). Proszę o podanie granicznych wartości następujących parametrów przy określonych warunkach (najlepiej w odniesieniu do N15) : 1.MAF -LH 2.TPS 3.O2 SENSOR 4.IDLE AIRVALE 5.A/F ALFA-LH Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 MAF- przepływomierz powietrza do 5,1V TPS - czujnik polożenia przepustnicy 0,5-4V O2S- sonda lambda, max. to1,6V , ale generalnie powinna pracować sinusoidalnie w zakresie od -1 do +1V A/F ALFA-LH - Air-Fuel Ratio - stosune masy powietrza do masy paliwa, idealny to 100%, waha się od ok.96 do 103%. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mwmw Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Chyba jesteś jedynym życzliwym w tym zagadnieniu, z rozpędu może podasz znane Ci linki traktujące ten temat (interpretacja, itp -szczególnie dla Nissana N15 z 1997r. w oparciu o dostępne programy. ---------------------------- 1. "MAF do 5,1 V" - a jaki optymalny przy obrotach...?,jak interpretować 2. "IDLE AIR VALE" - ? Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2011 przez mwmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Kolego, linkow nie podam - wszystko to moje doświadczenia. Poszukaj w dziale elektryka i diagnostyka.Odezwę się w czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mwmw Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Poczekam z niecierpliwością, przeglądam ale na coś wartościowego trudno trafić. Liczyłem na to doświadczenie- rozumiem też że jest to tylko forum . Sam się Kolego przekonałeś , że trudno zmobilizować innych w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Mwmw. Nalezy tylko dobrze poszukac . Moze np. TO . Bedzie tam duzo danych do starszych samochodow nie tylko nissana. Rowniez TO. Dlatego ze nie znalazlem osobno do N15 z serii SAM Naprawiam to w ktoryms pakiecie bedzie ta ksiazka . Jesli sie to do czegos Ci przyda to napisz NO chyba ze juz to masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mwmw Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 W tych publikacjach nie znajduję potrzebnych informacji praktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi