Guest kowalcziSC Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Witam posiadam Patrola GR 3.0. Podczas temp. poniżej 0 ciężko pali. Samochód stoi całą noc na dworze gdy wsiadam rano zapalam cały drży jak traktor i po chwili zapala się kontrolka silnika i gaśnie. Odczekam chwile zapalam i znowu to samo na dodatek idą białe dymy. Jak się zagrzeję trochę jest ok nie gaśnie ale nadal świeci się kontrolka silnika. Podczas jazdy resetuje go wyłączają silnik i włączają ale przez chwilę się nie pali i później znowu... Turbina jest ok bo była wymieniana, filtr paliwa też jest nowy. Podjechałem do mechanika żeby podłączył pod komputer i wyskoczył mu błąd "czujnik układ regulacji początku wtrysku". Skasował ten błąd autko chodziło fajnie ale niestety po przejechaniu 100km znowu się zapalił i nie miał mocy... Teraz nie wiem co robić czy wymieniać pompę czy szukać tego czujnika. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję . Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipp Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Witam posiadam Patrola GR 3.0. Podczas temp. poniżej 0 ciężko pali. Samochód stoi całą noc na dworze gdy wsiadam rano zapalam cały drży jak traktor i po chwili zapala się kontrolka silnika i gaśnie. Odczekam chwile zapalam i znowu to samo na dodatek idą białe dymy. Jak się zagrzeję trochę jest ok nie gaśnie ale nadal świeci się kontrolka silnika. Podczas jazdy resetuje go wyłączają silnik i włączają ale przez chwilę się nie pali i później znowu... Turbina jest ok bo była wymieniana, filtr paliwa też jest nowy. Podjechałem do mechanika żeby podłączył pod komputer i wyskoczył mu błąd "czujnik układ regulacji początku wtrysku". Skasował ten błąd autko chodziło fajnie ale niestety po przejechaniu 100km znowu się zapalił i nie miał mocy... Teraz nie wiem co robić czy wymieniać pompę czy szukać tego czujnika. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję . Podjedz do "pompiarza" i zdiagnozuj pompę. To nie koniecznie musi być czujnik, może być też opóżniony kąt wtrysku itd, itp. Zanim kupisz pompa ma stół u pompiarza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katrinka75 Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Witam, mogę podpowiedzieć, że ja od kiedy dolewam dodatków smarujących/czyszczących wtryski oraz dodatek zabezpieczający paliwo przy niskich temp., nie mam takich problemów a bywało podobnie i gorzej jak u Ciebie. Też trzymam auto pod chmurką. Gdzieś na forum był już poruszany ten problem i to chyba nie raz No chyba że pada Ci pompa wtryskowa, a to już inna sprawa. Na szczęście idzie wiosna i skończą się tego typu problemy w ropniakach Pzdrawiam, Kaśka Link to comment Share on other sites More sharing options...
czopeder Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Witam, mogę podpowiedzieć, że ja od kiedy dolewam dodatków smarujących/czyszczących wtryski oraz dodatek zabezpieczający paliwo przy niskich temp., nie mam takich problemów a bywało podobnie i gorzej jak u Ciebie. Też trzymam auto pod chmurką. Gdzieś na forum był już poruszany ten problem i to chyba nie raz No chyba że pada Ci pompa wtryskowa, a to już inna sprawa. Dokładnie. Pamiętam, że też miałem taki problem, ale chyba tylko raz czy dwa. Wtedy było bardzo, bardzo zimno i pojawił się problem z zapłonem podmarzniętego paliwa, na początku silnik trochę gasł, ale na szczęście w końcu załapał i udało się przepchnąć paliwo. Razem z tym wyskoczyła kontrolka problemu z silnikiem i niechętne wchodzenie na obroty (kombinowałem co by tu zrobić aby silnik nie gasł). Od tamtej pory (od dosyć dawna) po każdym tankowaniu dolewam zimowego uszlachetniacza do paliwa - problemów brak nawet przy -20 stopniach. Nie jest to duży wydatek, a oszczędza wielu problemów. I to tyczy się nie tylko Patrola, ale - jak wspomniała Katrinka75 - chyba każdego diesla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest QbaKJ Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 kowalcziSC, możesz spróbować zrobić tak: Ten preparat http://www.liquimoly.pl/features/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=44&category_id=17 (całe opakowanie) do baku, a ten http://www.liquimoly.pl/features/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=42&category_id=17 do filtra paliwa (odkręcasz filtr, wylewasz z niego ropę, zalewasz preparat, zakładasz filtr, odpowietrzasz pompką) Tak przygotowane autko odpalasz i na postoju powoli dodajesz gazu, jak przestaje wchodzić wyżej na obroty, to odpuszczasz i jeszcze raz. Powinien się przeczyścić i pójść bez problemu do 4500 rpm. A jeżeli nie, to masz szansę go dobić (tzw. godziwa śmierć) i wymienić na V8 U Kaśki taki właśnie zabieg pomógł już 2 razy, jak po zimnej nocy były takie problemy, jak opisałeś. W momencie, kiedy zaczyna wchodzić na pełne obroty, gaśnie kontrolka check engine i jest wszystko OK. Wiem, że te preparaty nie są tanie, ale zawsze to grosze w porównaniu z wymianą pompy wtryskowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.