Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Hamulce dziwne zachowanie

Guest SinNameOn

Recommended Posts

Guest SinNameOn

Witam,

dziś zaobserwowałem dziwne zachowanie hamulców. Rano jak spuściłem z ręcznego (w nocy nie było przymrozku jedynie padał deszcz) to coś stuknęło w prawym tyle, potem przy delikatnym hamowaniu hamulec nie łapał, aż nagle blokował koła jakbym deptał do podłogi. Po kilku dziesięciu metrach jazdy ustąpiło i hamulce zachowują się normalnie. Co może być przyczyną takiego zachowania?

Guest SinNameOn

Dziś była walka z przednim zawieszeniem. Wymiana łożysk, sworzni i silentblocków. przy okazji pooglądałem klocki. Rzeczywiście kończą się już. Pora na wymianę.

Guest SinNameOn

Tak, wymieniłem oba...znaczy nie ja sam, ale mechanik, któremu pomagałem. Ze sworzniami nie było problemów. Za to wybijanie tego, co pozostało z łożysk zwrotnicy to był dramat.

Objawy jakie miałem to rzecz złożona. Objawy były takie, ze na rondach, garbach i przy hamowaniu stukało/łupało w zawieszeniu. Podjechałem na stacje diagnostyczna i tam pięknie wyszło gdzie są luzy. Razem ze sworzniami i łożyskami wymieniliśmy też wszystkie tuleje dolnego wahacza. Teraz jest miodzik :) Sworznie chyba właśnie takie jak w Twoim linku. Ja kupowałem w IC Lemfordery. Drożej.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...