Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

olej pod dywanikiem???

Guest arekv2
 Share

Recommended Posts

Guest arekv2

Witam.

Przy okazji wiosennych porządków w aucie wyszedł na jaw osobliwy problem- pod dywanikiem po stronie kierowcy zauważyłem plamę oleju. Po wyjęciu fotela i podwinięciu wykładziny okazało się że oleju jest dosyć sporo, w zasadzie cała gąbka wygłuszająca jest nasączona olejem (przynajmniej wygląda to jak olej).

Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd ten olej mógł tam się pojawić?

Dosyć dokładnie obejrzałem przegrodę między kabiną a silnikiem i nie znalazłem żadnej dziury ani miejsca skąd ten olej mógł by się wziąć.

ale to napewno olej, czy inny syf zebrany w zimę pod butami??

pewnie coś tak ktoś może ci wylał i nie powiedział skoro ci z niczego nie ubywa a od strony kierowcy to nie ma raczej z czego pociec. Kiedyś z kolegą patrzyliśmy ze cieknie ze zbiornika paliwa okazało się po dokładniejszym obejrzeniu zew bagażniku była butla 5l płyny chłodzącego korek nie szczelny.

a nie woziłeś przypadkiem pod fotelem jakiegoś oleju na dolewki czy coś takiego ??

Guest arekv2

No ja nie woziłem nic takiego, co prawda auto mam od jakiś 2 miesięcy i nie wiem co wcześniej tam się działo.

no nic puki co postaram się to jakoś powycierać i za parę dni zobaczę co się będzie działo.

Mam jeszcze pytanko- czym najlepiej wywabić te olejowe plamy z wykładziny?

A masz klime? Olej to mozna wybawic benzyna ekstracyjna.

ale olej jest pod dywanikiem a to co piszecie jest w komorze silnika jak niby miało by się tam znaleźć, jak dla mnie poprzedni właściciel albo coś wylał albo jest starej daty ;) i wszystko konserwował olejem na maxa ;)

Możliwe że poprzedni właściciel smarował olejem drzwi od środka, trzymał puszkę na dywaniku i upss. Raczej nie ma możliwości by jakiś olej od strony silnika dostał się do środka bo niby jak.

Guest arekv2

Sam już nie wiem jak ten olej tam się dostał. Jak kupiłem auto to silnik dosyć sporo oleju gubił, ale zostało to już naprawione , zresztą olej na bloku silnika to rozumiem ale skąd w kabinie?

Chyba jednak skłonie się do teorii z wylaniem czegoś (mam przynajmniej taką nadzieję , bo w pierwszej chwili to się przeraziłem , że gdzieś coś cieknie i będę musiał całą deskę rozbierać).

P.s. klimę mam

w kabinie niema jak i z czego się wylać olej, (chyba że z wspomnianej wcześniej butelki).

klima też niema nic do rzeczy.

a skoro piszesz że brał olej to dolewka mogła jeździć pod siedzeniem zamiast w bagażniku (mój teściu tak robi, bo iść do bagażnika to za dużo roboty).

• 5 months later...

Kolego czy wyjaśniła Ci się sprawa tego oleju pod dywanikiem kierowcy? Ja właśnie zauważyłem u siebie w P11.144 identyczny problem. Po odchyleniu wykładziny zobaczyłem praktycznie całą gąbkę wygłuszającą przesiąkniętą olejem (albo czymś co wygląda jak olej)...

U mnie w p11 też jest plama olejopodobna pod dywanikiem kierowcy, więc raczej 3 osobom w ten sam sposób olej się nie wylał :unsure:

U mnie w p11 też jest plama olejopodobna pod dywanikiem kierowcy, więc raczej 3 osobom w ten sam sposób olej się nie wylał :unsure:

Dokładnie.

Narazie postanowiłem wysuszyć wykładziny ale nie jest to proste. Wkładam gazety w nadziei że w końcu oleista maź wsiąknie cała :/

Czy orientuje się ktoś gdzie można kupić takie wygłuszające maty/wykładziny. Najlepiej w okolicach Łodzi?

Czy orientuje się ktoś gdzie można kupić takie wygłuszające maty/wykładziny. Najlepiej w okolicach Łodzi?

jak widzę jesteś z Pabianic, zaraz obok Ciebie w Konstantynowie, albo w Aleksandrowie jest szrot z dużą ilością japończyków i tam powinieneś bezproblemowo dostać.

jak widzę jesteś z Pabianic, zaraz obok Ciebie w Konstantynowie, albo w Aleksandrowie jest szrot z dużą ilością japończyków i tam powinieneś bezproblemowo dostać.

Dzięki za namiar. Znalazłem zarówno w Aleksandrowie jak i w Konstantynowie. Musze obdzwonić i porównać. Zobaczymy, który jest lepszy :)

• 1 month later...

I panowie sprawa z mokrymi plamami pod dywanikiem kierowcy wyjaśniona :search: , leje maglownica w miejscu gdzie wychodzi z niej wałek do kierownicy a olej ładnie ścieka sobie pod dywanik, nigdy w p11 mi wspomaganie nie pracowało tak jak trzeba, raz ciężko raz lekko i lekka plama pod dywanikiem, zmieniłem więc pompę do wspomagania i olej , a tu z maglownicy jak z sikawki i sprawa się rypła, teraz nie mam na dywaniku plamy a kałużę :excl::| :|