Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kontrolki

dubik77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.04.2011 o 16:01, Michal KJ napisał:

Mógłbyś to kolego czym podeprzeć? jakieś wykresy albo badania?

Mnie się wydaje, że inżynierowie w fabryce wiedzieli jak skalibrować algorytm włączania się strzałki.

Zliczanych jest dużo więcej parametrów niż tylko obroty. Popróbuj.

mozesz napisac bardziej zrozumiale? niestety nie bardzo rozumiem Twoje pytanie - w stosunku do tego co pisałem wcześniej o jezdzie na za niskich obrotach i wpływie innych czynników niz tylko obroty na spalanie.

pzdr

W dniu 10.04.2011 o 11:35, Decanus napisał:

Przydatna funkcja. Czy w EURO 5 powiększyli display pomiędzy zegarami w stosunku do EURO 4, aby zmieścić wskaźnik zmiany biegów? Jeżeli nie, to przy takim samym wyświetlaczu pewnie możliwy byłby w serwisie upgrade softu komputera.

pzdr.D.

na moje oko takie same a tylko liczniki przebiegu całkowitego i dziennego jest podciągnięta pod wskaźnik chwilowego/średniego spalania wstawiłem obok siebie zdjęcie zamieszone przez Dubika 77 i to co ja zrobiłem więc zobaczcie sami i porównajcie - oczywiście różnica w wyskalowaniu obrotów bo jeden silnik to benzyna a drugi diesel (dci)

post-37113-0-44929400-1302445018_thumb.png

co do algorytmów to nie wiem - ale można się spytać w serwisie czy nie maja jakiejś procedury na włącznie tego bo może to już jest tylko nie aktywne (magiczny schemat przycisków i pokręteł np. wsiadamy do auta przekręcamy na on; przekręcamy na off; włączamy awaryjne jednoczenie przekręcamy na on... itd. itp. podobne procedury robiono żeby aktywować u mnie wskaźnik oleju)

W dniu 9.04.2011 o 06:39, pavelsti napisał:

Tak się prezentuje ikona zablokowanej kierownicy ...

Dzięki za fatyge, u mnie ta ikonka mimo zablokowanej kierownicy sie nie pokazuje. Przy okazji ponowie prośbe do osób (tomi, waszka, lechia ...) które odbierały swoje QQ w +- połowie zeszłego roku, macię tę ikonę ?

W dniu 10.04.2011 o 11:35, Decanus napisał:

Przydatna funkcja. Czy w EURO 5 powiększyli display pomiędzy zegarami w stosunku do EURO 4 ...

Wydaję mi się że z punktu ekonomicznego Nissan nie pozwoliłby sobie na zmianę i produkcję wyświetlaczy o parę centymetrów innych. Zresztą na zdjęciu widać że odległości od "dzyndzli" okresowych przebiegów sa takie same ... przynajmniej na oko.

W dniu 10.04.2011 o 19:15, dubik77 napisał:

Dzięki za fatyge, u mnie ta ikonka mimo zablokowanej kierownicy sie nie pokazuje. Przy okazji ponowie prośbe do osób (tomi, waszka, lechia ...) które odbierały swoje QQ w +- połowie zeszłego roku, macię tę ikonę ?

Wydaję mi się że z punktu ekonomicznego Nissan nie pozwoliłby sobie na zmianę i produkcję wyświetlaczy o parę centymetrów innych. Zresztą na zdjęciu widać że odległości od "dzyndzli" okresowych przebiegów sa takie same ... przynajmniej na oko.

Swoje QQ odebrałem w maju 2010 /składany w fabryce przełom marca-kwietnia/ brak jest ikonki blokady kierownicy i wskazań przełożenia biegów.

W dniu 10.04.2011 o 19:43, lechia napisał:

Swoje QQ odebrałem w maju 2010 /składany w fabryce przełom marca-kwietnia/ brak jest ikonki blokady kierownicy i wskazań przełożenia biegów.

Mój, produkcja wrzesień 2010 i tak jak wyżej brak tych cudeniek. Czy dobrze rozumiem, że albo wskazania oleju albo biegów, nigdy razem?

W dniu 10.04.2011 o 19:56, luc123456 napisał:

Mój, produkcja wrzesień 2010 i tak jak wyżej brak tych cudeniek. Czy dobrze rozumiem, że albo wskazania oleju albo biegów, nigdy razem?

Chyba nie, bo mój '11 ma i biegi, i kierownicę, i olej.

Edytowane przez paba

Do Suzuki Grand Vitary od niedawna serwisy wgrywają nowe oprogramowanie. Może i u nas tak będzie można.

Edytowane przez luc123456

W dniu 11.04.2011 o 17:59, Tom112 napisał:

Ja mam wskaźnik oleju, przełożenia biegów ale kontrolki blokady nie mam, czy można wiedzieć kiedy ona sie pokazuje?

w momencie gdy ma się kierownice zablokowaną :) wyżej chyba opisałem jak się wyświetla ale jeśli nie to pisze teraz :) jak wchodzę do auta i wciskam pokrętło przy stacyjce(inteligentny kluczyk) a mam zablokowaną kierownice (szczególnie przy skręconych kołach w którąś stronę) wyświetla się ikonka blokady :)

To ja już nie wiem jak z tymi kontrolki, który model i silnik może posiadać, a który czego może nie wyświetlać :) trzeba by przeprowadzić głębszą analizę albo i dwie analizy po trzeciej analizie nie kontaktował :P hehehehe