netopeer Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witam Mam problem z cieknącym przednim mostem w terrano 2.7 TDI. Chyba wlałem za dobry olej na jesieni (Castrol SAF XJ albo FX jeden jest do LSD drugi do normalnych dyfrów). Generalnie sprawa wygląda tak ze po zimie spojrzałem pod auto i widzę ze zroszony jest most przy tym długim ramieniu. Zaznaczyłem na fotce, gdzie jak sądzę jest wyciek. Czy może ktoś z kolegów podpowiedzieć jaka to uszczelka lub inne ustrojstwo jest do wymiany. I może macie jakiego dobrego mechanika w łódzkim który nie boi się tego wymienić Pozdrawiam! B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gramek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witaj! na Twoim miejscu bym sprawdzil skale przecieku nafta umyl troche pojezdzil z wlaczonym napędem i jezeli to tylko pocenie sie to bym nie ruszal. Uszczelka pwenie do dostania w serwisie albo jakis podobny zamiennik jak znajdziesz to napisz. Mozesz tez po uprzednim dokladnym oczyszczeniu i odtluszczeniu jezeli stara uszczelka sie nie rozleci skracic ja jeszcze raz ale po obu stronach dajesz silikon na wysoka temperaturę i zasuwasz aż milo. Pozdrawiam uszczelka.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netopeer Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Hej! Wiec sprawa wygląda tak. Wewnątrz tuby przedłużki ramienia dyfra jest stały smar tylko w dyfrze jest olej do przekłądni. Jesli kapie w takim miejscu pewnie pusciła troszke uszczelka miedzy tą tubą a dyfrem. Dalsze uszczelki są do smaru bardziej stałego. Wszystko opisze ze schematem jak dorwe sie do kompa z pracy. Generalnie temat olałem bo po 1 to lekko sie wyraszało, po 2 to NIE LEJCIE ZA DUŻO OLEJU W DYFER bo mnie dla tego zaczeło go wypacać dobra pompa sie tworzy na zębatkach . No i zalewanie tyranozaura najlepszymi sytetykami castrol ma też swoje wady w postaci wyczyszczenia wsystkich "naturalny" uszczelniaczy. Jak będę miał konieczność rozebrania i naprawy opisze więcej. Ps. Kolega miał wyjące dyfry w vitce ... kupił spiraxa troche smaru molibdenowego, mikser wiertarką ... i wlał... i co ... i jeździ 2 rok i jest cicho sucho poprostu pewnie Pozdro B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.