angus Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Serdecznie witam ! Obecnie jeżdżę Primerką rodziciela. Po pewnym czasie pojawił się problem braku mocy powyżej 2500-3000 obrotów. Po wyłączeniu silnika usterka zanika, ale wszystko powtarza się po przekroczeniu tych obrotów. W trakcie usterki żadna dodatkowa kontrolka się nie zapala. W związku z tym iż jestem amatorką samochodów, a nie mechanikiem, chciałabym wiedzieć czy fachowiec do którego oddałam auto nie zaproponuje mi profilaktycznej wymiany silnika. Jeżeli któryś z kolegów na forum spotkał się z tą usterką bardzo proszę o odpowiedź. adres mailowy : martycha.k@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Owszem duzo jest takich usterek nie tylko w nissanie. Wymiana silnka przy takich usterkach nie wchodzi w rachube. nalezaloby sprawdzic czy sitko w kroccu doprowadzajacym paliwo do pompy jest czyste . Druga sprawa to sprawdzic przeplywomierz. jesli masz na 4 lub 5 przewodow przeplywomierz to sprawdzisz go TAK Jesli jest na 3 przewody to spawdzisz go TAK Trzeba sprawdzic turbo czy sia zalacza bo wlasnie w tych granicach ono sie wlaczyc. A kopci jakos na czarno przy tych obrotach . Moze tez byc zachlastany olejem lub nagarem zawor EGR. Spruboj moze go zaslepic Spruboj jeszcze zrobic autodiagnostyke tego silnika TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarcoon Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 A czy działa ci w ogóle pomarańczowa kontrolka silnika check engine? Powinna się zapalać po włączeniu zapłonu i gasnąć po uruchomieniu silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angus Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Dzięki za rady, zrobiłam (znajomy) diagnostykę poprzesz zwarcie dwóch pinów i "wymrugało" kod błędu 12 i 95. Poszperałam na forum i wiem że 12 to przepływka ale kodu 95 nigdzie nie ma. kolega sprawdzał kilka razy i za każdym razem wynik był taki sam - 12 i 95. Jeśli ktoś wie co oznacza kod błędu 95, proszę o wiadomość. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Przeplywomierz Wymien i powinno byc ok z przyspieszeniem. 95- nie wiem u mnie tez czasami sie zapalal, jak sie on pojawial z bledem 21 to zawsze tracil moc. Najpierw wykasuj bledy i moze zniknie ten 95. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angus Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Przepływka wymieniona (dodam iż przed wymianą błędy zostały wykasowane ,,wymrugało'' 55) ostra jazda próbna i po pewnym czasie przy obr.ok.3500 znowu MUŁ sprawdzanie błędów;12 zniknęła ale 95 się pojawił.Mechanior stwierdził że problem może być z zaworem upustowym w turbinie (zbyt wcześnie się otwiera) ?????? tylko że ten zawór jest sterowany mechanicznie a nie elektronicznie , więc dlaczego usterka znika po przekręceniu stacyjki ? Szacunek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 A moze jednak cos z tym EGR-em ze sie przycina od syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angus Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 EGR odcięty od 2 lat. 2 zety w kol. wydechowy a przy kol. ssącym uszczelka z blachy 0,5 mm rura zaś na złom (mniejsza waga lepsze osiągi - sic !!!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 A filtr powietrza czysty? A filtr paliwa kiedy byl wymieniany? I jak rozwiazalas ten problem? Kiedys raz mi wylecial ten blad, bylo pare miesiecy spokoju az do teraz. Niedawno jak jechalem w trasie zlapal jakiegos mula w przedziale 1000-2500, pomoglo tylko ponowne zapalenie, jak narazie blad sie nie pojawia ale jestem w koncu ciekaw co oznacza blad 95? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.