Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyświetlanie spalania na komputerze 1,8

Gość arkadiuszlezon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arkadiuszlezon

WITAM KOLEŻEŃSTWO

Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego wątku a trochę wkurza mnie pewna sprawa

Posiadam Almerę tino 2005 1,8 benzyna.

MOJE PYTANIE:

co jest przyczyną wskazywania przez komputer spalania na poziomie maksymalnym (powyzej 15ltr/100km) - podczas np. stania na światłach na luzie bez gazu (obroty 900) ?

o co chodzi dokładnie:

komputer pokazuje podczas jazy średnie spalanie np. 8,9 ltr/100km, a obok wyświetlane jest wskazanie spalania chwilowego graficzne (wachlarzyk z trzema progami 5 , 10 15 ltr) zrozumiałe ze podczas przyspieszania pokazywane jest chwilowe spalanie na max poziomie pow. 15 ltr ale gdy....

daje na luz i auto jedzie siła rozpędu wachlarzyk (spalanie chwilowe jest poniżej progu 5 ltr czyli minimalne i jest ok ale jade tak bez dotykania pedału gazu az samochód się zatrzyma i wówczas przy zatrzymywaniu (od ok. 20 km/h do zera czyli do zatrzymania auta wartość chwilowa wskakuję na max poziom powyżej 15 ltr/ 100 km - jest to później jest liczone do średniej odcinka,

wychodzi że stojąc na światłach (900obr/min) więcej spala niż jadąc przy 3000 obr/min.

nie jest to zrozumiałe dla mnie.

będę wdzięczny za pomoc AL

arkadiuszlezon@wp.pl

Gość mirekg9

Też kiedyś kolego nurtowało mnie to zjawisko. Byłem nawet z tym pytaniem w serwisie i wytłumaczyli prosto -- kółka się nie toczą więc komputer tak wskazuje, ale wogóle nie ma takiego spalania. Tak już jest zaprogramowane.

Gość arkadiuszlezon
  W dniu 4.07.2011 o 15:49, mirekg9 napisał:

Też kiedyś kolego nurtowało mnie to zjawisko. Byłem nawet z tym pytaniem w serwisie i wytłumaczyli prosto -- kółka się nie toczą więc komputer tak wskazuje, ale wogóle nie ma takiego spalania. Tak już jest zaprogramowane.

dzieki za odpowiedz. nie miałem jeszcze okazji byc w serwisie bo autko mam miesiac i mam nadzieje ze szybko nie bede musial jechac ;-)

z reszta wsadzilem tydzien temu sekwencje wiec troche mniej przeraza

pozdrawiam AL

W nowszych autach rozwiązano to w ten sposób, że po zatrzymaniu pojazdu spalanie przełącza się na godziny.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...