Gość petr1975 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Mam pytanie zakupiłem na jesieni Serenke z silnikiem 1,6 benzyna i wczoraj wyciągnąłem kolo zapasowe i zauważylem ze jest jeden wentylator i miejsce na drugi i nie wiem czy go ktoś wyciągnął czy tak bylo.Samochód jest z klimą.I jeszcze jedno jak załączy mi sie wentylator i zgasze silnik to wentylator tez od razu przestaje chodzic czy tez tak ma być? Z gory dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Z tego co tu na forum czytałem, to wielu ma jeden wentylator, być może do diesli montowane były dwa (w tej samej obudowie) ? [edit] Eee - lepiej niech się mądrzejsi wypowiedzą - do wersji z klimą może jednak powinny być 2 ???? A dugie, to wg mnie wyłączenie silnika = wyłaczenie klimy - czy tak to działa ? Wówczas byłoby OK. Zwykle w każdym aucie miałem tak: jeśli temp. cieczy chłodzącej jest wysoka, to wentylator może pracować PO wyłączeniu silnika. Czy Serenka ma tak samo, to niech kto inny powie - podobny wątek tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/31074-wentylator/page__st__20 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Markoni Rzeszów podany wątek dotyczy wentylatora pod silnikiem. W zależnosci na jaki rynek szły nasze Serenki jedne były z dwoma wentylatorami chłodnicy, a jedne z jednym i nie wiązało się to wcale czy miały klimę czy nie. Wentylator po zgaszeniu silnika powinien chłodzić dopóki czujnik go nie wyłączy, czyli odpowiednio schłodzi. Może trafiłeś akurat na moment, w którym przy zgaszeniu silnika czujnik wyłączył także wentylator, bądź nie było na tyle gorąco, aby wentylator musiał chodzić dalej. Wpisz w wyszukiwarkę słowo "wentylator", tylko w dziale Serena, a znajdziesz kilkanaście tematów w których było co nieco o wentylatorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Wentylator po zgaszeniu silnika powinien chłodzić dopóki czujnik go nie wyłączy, czyli odpowiednio schłodzi. Teraz mogę stwierdzić "organoleptycznie", że u mnie zachowuje się tak samo jak u Petr1975, czyli od razu się wyłącza, nawet jeśli jest bardzo mocno rozgrzany silnik. Czy to prawidłowość, to inna sprawa, ale nie wygląda, abym miał coś przerabiane. Może taka jego uroda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kojocik Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Ja mam 2.0 benz i mam dwa wiatraki przy chłodnicy plus jeden pod silnikiem aczkolwiek nie wiem czy się załącza. Jak zgaszę slinik to równocześnie wyłączają się wiatraki przy chłodnicy a w moim wcześniejszym autku czyli palio wiatrak chodził po zgaszeniu silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Ja mam 2.0 benz i mam dwa wiatraki przy chłodnicy plus jeden pod silnikiem aczkolwiek nie wiem czy się załącza. Jak zgaszę slinik to równocześnie wyłączają się wiatraki przy chłodnicy Czy Te 2 wiatraki chodzą u Ciebie zawsze równocześnie, czy napierw jeden, a jak się bardziej rozgrzeje, to potem drugi ? Zastanawiam się nad dołożeniem u mnie drugie przy chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kojocik Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 kurcze nie powiem ci teraz bo nie zwróciłem na to uwagi ale może w nie długim czasie się załączy w korku to dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Czy Te 2 wiatraki chodzą u Ciebie zawsze równocześnie, czy napierw jeden, a jak się bardziej rozgrzeje, to potem drugi ? Zastanawiam się nad dołożeniem u mnie drugie przy chłodnicy. kurcze nie powiem ci teraz bo nie zwróciłem na to uwagi ale może w nie długim czasie się załączy w korku to dam znać Kolego, udało Ci się może zaobserwować, jak te wentylatorki pracują ? A może jest jeszcze ktoś, kto ma 2 i wie jak to działa (w sensie, jak należy podpiąć drugi, jak sobie dokupię) ? Poszukałem sobie schamatu i wygląda, że w GA16DE są dość prosto połaczone: równolegle i pracują zawsze obydwa, albo na wolnych obrotach (poprzez rezystor) - przekaźnik 1, albo na wysokich obrotach - przekaźnik 2. I tak mam zamiar sobie zamontowac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.