Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozbity wkład lusterka - i co dalej?

undefine
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Podczas jazdy zahaczyłem lusterkiem o lusterko samochodu pędzącego z naprzeciwka. Droga górska, do tego włochy - więc usłyszałem tylko huk, szkło poleciało na mnie (otwarte okno), a drugie auto zniknęło już za zakretem.

Otrzepałem się, wstawiłem resztki szkła do obudowy, podniosłem osłonę (wygląda na nieuszkodzoną - musiałem zahaczyć krawędzią auta i ruszyłem dalej.

Pytanie co dalej robić. Na assistance/policję nie chciało mi sie czekać, więc nawet tego jeszcze nie zgłaszałem (dziecko zasypiające w samochodzie, a w lusterku widać było na tyle że 30km do hotelu dojechałem). Zwłaszcza że całość z godzinę drogi od najbliższej większej miejscowości, a policja podobno tutaj tylko do poważnych wypadków dojeżdża.

Orientuje się ktoś co w takiej sytuacji robić? Lusterko jest sprawne - składa się, rozkłada, przesuwa w prawo, lewo itepe. Jedynie popękane. Ruszać do ASO? Nie będą chcieli mi od razu całego lusterka wraz z połową samochodu wymieniać? Czy da się wymienić sam wkład w lokalnych warsztatach?

Robić samemu, czy przez AC? (AC - z uniqa, pakiet dealerski).

W dniu 4.08.2011 o 20:17, undefine napisał:

Robić samemu, czy przez AC? (AC - z uniqa, pakiet dealerski).

Wróciłeś do Polski?

Sam wkład lusterka to poniżej 500 zl, więc TU umyje ręce. Kup z jakiegoś rozbitego. A na razie (jak daleko we Włoszech do serwisu) do szklarza z szablonem, dorób sobie i przyklej na taśmę dwustronną albo silikon, ale możesz już nie oderwać.

I bedziesz musiał nauczyć się w nie pztrzeć na nowo. :dribble:

W dniu 4.08.2011 o 21:00, Payne napisał:

w aso wklad 200 zl robocizna 30. Temat juz przerabialem. Dostepne na nastepny dzien. Wklad jest z mata grzewcza.

Na Allegro do 30 złł. http://allegro.pl/listing.php/search?string=qashqai&category=18713

W dniu 4.08.2011 o 20:50, sceptyk napisał:

Wróciłeś do Polski?

Sam wkład lusterka to poniżej 500 zl, więc TU umyje ręce. Kup z jakiegoś rozbitego. A na razie (jak daleko we Włoszech do serwisu) do szklarza z szablonem, dorób sobie i przyklej na taśmę dwustronną albo silikon, ale możesz już nie oderwać.

I bedziesz musiał nauczyć się w nie pztrzeć na nowo. :dribble:

no właśnie jeszcze nie wróciłem - a średnio wyobrażam sobie powrót przez austrię i całe niemcy bez lewego lusterka.

Podskoczę do jakiegoś lokalnego warsztatu, może coś wymyślą.

W serwisie zamawiają wkłady na podstawie nr nadwozia – ponoć różnią się odcieniami w różnych rocznikach i zaznaczam, że wkłady od przed FL nie pasują do po FL i pewnie odwrotnie. Cena w serwisie w granicach 200 za szt. Przerabiałem też temat zamienników z allegro i … nie są najlepszej jakości.

• 2 tygodnie później...

Cóż. W lokalnym warsztacie powiedzieli że mogą zamówić na podstawie vinu - będzie kosztować ok 75Euro wraz z montażem... na środę. Ciut późno dla mnie, więc - w innym warsztacie(bosh) znalazłem lusterko które przykleili mi do rozbitego wkładu - teraz tylko muszę to zamontować (jak klej wyschnie) i mam nadzieję że jakoś się do polski doturlam.

Swoją drogą - jak się toto montuje? po prostu na wcisk? Nie chciałem za mocno dusić, ale delikatnie "nie pasuje". Nic nie wygląda na urwane/uszkodzone, więc - innej opcji niż docisnąć nie widzę :/

A w polsce - cóż, 200pln to nie fortuna :) Pochwalę się jak coś się wyjaśni.

po dociśnięciu wskoczyło. to coś do mocowania musiało być maksymalnie wychylone.. hm.. chyba w prawo :) w każdym razie - coś tam widać i mam nadzieję że jakoś na tym do polski dojadę. Mam nadzieję że takie "lewe" lusterko płaskie nie karalne w Włoszech/Austrii/Niemczech/Polsce :)

Trochę miałem też problemów z zamontowaniem pokrywy od lusterka (tej zewnętrznej) - i obawiam się że podczas montażu ułamałem jeden ząbek. Ale - trzymać się trzyma, więc mam nadzieję że będzie ok:)

A w polsce - cóż.. uderzę po ASO i niech się martwią.

(dodane 2011.08.13).

Wczoraj byłem w polodym w poznaniu na Mieszka. "Nie ma problemu, na jutro będzie, rano zadzwonimy jak będzie". Bodajże 210zł wkład i 40zł montaż.

Dziś czekam, czekam na telefon.. byłem przekonany że serwis do 15-ej, wiec się nie spieszę nigdzie. Strona polodego nie działa od rana (dopiero później pojawił się komunikat że wróci po 18-ej - nie działa do tej pory - 19:30), więc nie miałem jak sprawdzić telefonu ani godzin otwarcia. O 14:30 nie wytrzymałem, podjechałem i.. zamknięte - w soboty do 14-ej.

A myślałem że przed powrotem do pracy załatwię temat :/

W dniu 13.08.2011 o 17:38, undefine napisał:

Mam nadzieję że takie "lewe" lusterko płaskie nie karalne w Włoszech/Austrii/Niemczech/Polsce :)

Czy rozumiesz przez to, że nie ma części "sferycznej"? Bo normalnie to lusterko jest właśnie paskie, nie jest wygięte z boku (czego mi czasami brakuje, ale na szczęście jest duże więc dużo widać).

W dniu 13.08.2011 o 19:55, Peri Noid napisał:

Czy rozumiesz przez to, że nie ma części "sferycznej"? Bo normalnie to lusterko jest właśnie paskie, nie jest wygięte z boku (czego mi czasami brakuje, ale na szczęście jest duże więc dużo widać).

nie ma?

Myślałem że fabryczne jest asferyczne(?).

Na zamontowanym w tej chwili płaskim (wielkości zbliżonej do oryginalnego - minut ok 2cm z każdego boku) widać w każdym razie stanowczo mniej niż na tym które było oryginalnie.

W dniu 14.08.2011 o 11:58, undefine napisał:

nie ma?

Myślałem że fabryczne jest asferyczne(?).

Moje nie jest (Accenta, sprzed FL).

W dniu 15.08.2011 o 07:59, Peri Noid napisał:

Moje nie jest (Accenta, sprzed FL).

Rzeczywiście, nie jest asferyczne. Po zamontowaniu - myślałem że coś jest nie tak, bo mimo skrajnej lewej pozycji widziałem trochę brzegu auta. Ale potem spojrzałem że równocześnie widzę dwa pasy - więc chyba jest ok :)

Co do ceny - 218pln brutto. Montaż gratis :)

W dniu 16.08.2011 o 17:41, undefine napisał:

Co do ceny - 218pln brutto. Montaż gratis :)

Czyli 35 PLN szkiełko a 183 PLN montaż? :). Jak mnie te gratisy śmieszą :dribble:

W dniu 16.08.2011 o 21:05, Author53 napisał:

Czyli 35 PLN szkiełko a 183 PLN montaż? :). Jak mnie te gratisy śmieszą :dribble:

Cóż. Można liczyć jak się chce. Nawet 1pln szkło i 217 montaż.

Całość w każdym razie kosztowała mnie w aso 218pln brutto. I była mowa o szkle, o tym że bym chciał z montażem powieziałem później, więc - samodzielny montaż zakupionego w aso lustra nie kosztował by mniej :)

Co do kupowania podróbek na allegro - przekonał mnie leszex :) A że i tak to w koszty wrzucam, to faktyczniy koszt jest poniżej 150pln, więc.. ujdzie :)