Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kiedy wymienic lancuch?

Gość axor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, przy jakim przemiegu wymienia sie lancuch rozrzadu w nissanie ?

NIE ma takigo terminu.Łańcuch teoretycznie powinien wytrzymać cały żywot silnika(niestety w wielu modelach to tylko piękna teoria)Łańcuch gdy się wyciągnie powoduje przestawianie faz i trudności z uruchomieniem silnika.Dla tego warto stosowac się ścisle co do parametrów oleju.(szczególnie lepkościowych)

Edytowane przez manix

Dokładnie to samo usłyszalem w serwisie,tylko nie umiał nikt wyjasnić dokładnie co znaczy cały żywot silnika.Przy różnych stylach jazdy rozrząd i silnik mogą wymagać osobnego potraktowania.Ponoć w naszych maszynkach mamy łańcuchy tytanowe i w normalnych warunkach eksploatacyjnych powinny wytrzymać ok 300000 km(czyli żywot silnika)

Dokładnie to samo usłyszalem w serwisie,tylko nie umiał nikt wyjasnić dokładnie co znaczy cały żywot silnika.Przy różnych stylach jazdy rozrząd i silnik mogą wymagać osobnego potraktowania.Ponoć w naszych maszynkach mamy łańcuchy tytanowe i w normalnych warunkach eksploatacyjnych powinny wytrzymać ok 300000 km(czyli żywot silnika)

Dokładnie,silniki do 1.8 poj.są obliczane na ok.300-400kkm.Co do łancucha to nie problem często w nim samym ,ale w napinaczach(łoża z tworzywa) i tu jest potrzebny rozsadek (olej,styl jazdy itp.)Rekordowy przebieg jaki znam na łancuchu bez wymiany to,,,,520kkm i dalej się kula(nissan sunny)a minimalny to K12 koleżanki(37kkm i zajechany;( )

Edytowane przez manix

Dokładnie,silniki do 1.8 poj.są obliczane na ok.300-400kkm.Co do łancucha to nie problem często w nim samym ,ale w napinaczach(łoża z tworzywa) i tu jest potrzebny rozsadek (olej,styl jazdy itp.)Rekordowy przebieg jaki znam na łancuchu bez wymiany to,,,,520kkm i dalej się kula(nissan sunny)a minimalny to K12 koleżanki(37kkm i zajechany;( )

Obiegowa opinia głosi, że łańcuchy w Micrach, to dość słaby punkt. Ciężko oczywiście wyczuć, czy to wina łańcuchów czy napinaczy, ale słyszy się o tym z wielu źródeł. O Note takiej opinii jak dotąd na szczęście nie słyszałem :).

Gdzieś kiedyś czytałem, że "zabójcą" łańcuchów są oleje typu 0W. Mały opór przepływu sprawia, że łańcuch jest za bardzo napięty (napinacze są hydrauliczne) i to je wykańcza.

Edytowane przez ranger

Obiegowa opinia głosi, że łańcuchy w Micrach, to dość słaby punkt. Ciężko oczywiście wyczuć, czy to wina łańcuchów czy napinaczy, ale słyszy się o tym z wielu źródeł. O Note takiej opinii jak dotąd na szczęście nie słyszałem :).

Gdzieś kiedyś czytałem, że "zabójcą" łańcuchów są oleje typu 0W. Mały opór przepływu sprawia, że łańcuch jest za bardzo napięty (napinacze są hydrauliczne) i to je wykańcza.

Sam o tym pisałem już wiele lat temu na tym forum( almera N15}z autopsji ;)Co do micry to po modernizacji w 2005 r.chyba problem przestał istnieć(lub mocno go ograniczyli, bo córki micruś sprawuje się już 6 latek bez żadnych sensacji,a styl jazdy delikatnie mówiąc ,mocno obciaża ten układ(niskie obroty i ekojazda) Edytowane przez manix

Ponoć łańcuchy niewymienialne u nas...mają wytrzymać do końca żywota naszej bryki i nie ma co tam szukać. ;) A taka ciekawostka..."testuję" pasek rozrządu w 206-tce. 210 tys.km i z rozrządem nic nie było robione...do 240 tys.ma wytrzymać wg instrukcji. ;)

Ponoć łańcuchy niewymienialne u nas...mają wytrzymać do końca żywota naszej bryki i nie ma co tam szukać. ;) A taka ciekawostka..."testuję" pasek rozrządu w 206-tce. 210 tys.km i z rozrządem nic nie było robione...do 240 tys.ma wytrzymać wg instrukcji. ;)

Peugot zaleca wymianę po 120kkm lub 4-latach.Testuj dalej,jak lubisz hard-cor.

Peugot zaleca wymianę po 120kkm lub 4-latach.Testuj dalej,jak lubisz hard-cor.

Oj w 1.4 hdi piersza wymiana kpl. rozrządu po 240 tys. TeZ w to nie wierzyłem widząc to info w książce, ale pytalem w kilku ASO i potwierdzili...Mam 210 tys km, a rocznikowo-niespełna 6 lat ma wozik.

Edytowane przez red

Oj w 1.4 hdi piersza wymiana kpl. rozrządu po 240 tys. TeZ w to nie wierzyłem widząc to info w książce, ale pytalem w kilku ASO i potwierdzili...Mam 210 tys km, a rocznikowo-niespełna 6 lat ma wozik.

Modele HDI,wymiana od98kkm-do 160kkm.5lat

W mitsubishi colt pasek wytrzymał 260kkm .jak strzelił na trasie to były niezłe chece + wymiana silnika.

polecam art.

http://autoswiatlo.m...paska-rozrzadu/

Edytowane przez manix

Jesteś w błedzie kolego...Poczytaj troszkę, zapytaj w ASO lub zajrzyj do oryginalnej ksiązki z tego modelu. No ale nie ważne...To dział Nissana. ;) A 240 tys km i pierwsza wymiana paska (my w Nissanach mamy łańcuch) to taka ciekawostka z mej strony. :)

Jesteś w błedzie kolego...Poczytaj troszkę, zapytaj w ASO lub zajrzyj do oryginalnej ksiązki z tego modelu. No ale nie ważne...To dział Nissana. ;) A 240 tys km i pierwsza wymiana paska (my w Nissanach mamy łańcuch) to taka ciekawostka z mej strony. :)

Wiem że w ksiązce jest 240kkm,ale to dla tego że koła rozrządu połaczone są w hdi 1.6 łańcuchem ,jest tam też pasek (taki patent francuzów napedza jedno główne koło,no i pompa wody która... 240kkm hym powodzenia:) Edytowane przez manix

U mnie w 1.5 dci jest pasek a nie łąńcuch

bo twoje dci wyprodukowały żabojady z renault :rolleyes: - benzyniaki są japońskie i mają łańcuchy

Edytowane przez Dar1962

Uuuu,kolega podniósł Dar'owi ciśnienie :D

• 6 lat później...

Czy łańcuch może przeskoczyć w wyniku tzw żabkowania lub przy nauce jazdy gdy komuś gaśnie silnik, szarpnie lub nie wyłączy sprzęgła jak autko się zatrzymuje ?