Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

NOTE 1.6 - koszt przeglądów

Notatka

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem przegląd gwarancyjny w ASO na Jerozolimskich w Warszafce. Koszta:

przegląd po pierwszym roku: 552.78

uszczelka korka spustowego: 5.45

filtr oleju : 42.67

wkładka przeciwpyłkowa : 123.20

beczka oleju ELF ST 10W40 : 125.90

PS. Wiem, że są tematy podobne, jednak zakładam ten, tylko i wyłącznie dotyczący NOTE 1.6

Wydaje mi się to dość drogo. W kwietniu robiłem przegląd w Szczecinie i zapłaciłem trochę ponad 600 PLN. W tym był olej Shell Ultra Extra 5W30 - a więc droższy od 10W40. Ja mam wprawdzie 1.4 niemniej z tego co się dowiadywałem, koszt pierwszego przeglądu jest niemal identyczny dla 1.6 i 1.4.

Heh...filtr oleju i kabinowy,niezłe ceny.Kupując samemu oszczędność rzędu 120zł.Za olej też sobie policzyli jak za 5L,a wchodzi 4 :D

W dniu 6.08.2011 o 12:56, ranger napisał:
Ja mam wprawdzie 1.4 niemniej z tego co się dowiadywałem, koszt pierwszego przeglądu jest niemal identyczny dla 1.6 i 1.4.

No właśnie nie jest identyczny - stąd założyłem nowy temat dotyczący 1.6.

Przegląd wozu o mniejszej pojemności to 450pln.

W dniu 6.08.2011 o 16:41, Notatka napisał:

No właśnie nie jest identyczny - stąd założyłem nowy temat dotyczący 1.6.

Przegląd wozu o mniejszej pojemności to 450pln.

Coś mi się zdaje, że Cię trochę naściemniali Notatka. Czym się różni pierwszy przegląd przy silniku 1.6 od 1.4? Praktycznie niczym! Może być minimalna różnica w ilości oleju. To wszystko. Podczas pierwszego przeglądu jedyną rzeczą jaką się wykonuje przy silniku to wymiana oleju (z filtrem). Różnica w cenie może wynikać tylko z cen filtrów - a te są zbliżone.

Rożnice w cenach tak naprawdę pojawiają się przy drugim przeglądzie - tzw. dużym. Tu wymienia się sporo materiałów i różnica w cenie między poszczególnymi wariantami silnikowymi może być wyraźna.

U mnie w Szczecinie robiłem przegląd mniej więcej w tym samym czasie z moim kolegą. Ja z 1.4 - kolega z 1.6. Rożnica w cenie wynosiła coś koło 30 PLN.

W dniu 6.08.2011 o 16:54, ranger napisał:

Coś mi się zdaje, że Cię trochę naściemniali Notatka. Czym się różni pierwszy przegląd przy silniku 1.6 od 1.4?

Nie wiem czym - muszę zrobić przegląd aby gwarancja była ważna - więc płacę haracz. Tyle, że chciałem wiedzieć, czy mam możliwość załatwienia tego taniej. Przegląd po 2 roku kosztuje 1000 pln - to także dowiedziałem się :)

A może różni się? Więcej koników = więcej zabawy = więcej przeciążeń = więcej do sprawdzania :)

Więc niczym się nie różni. To znaczy różni się ceną oleju i filtra oleju ;). Nie ma co. Nie od dziś wiadomo, że co ASO to inna cena przeglądu. W Szczecinie drugi przegląd też kosztuje w granicach 1000 PLN (z materiałami).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...