Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nowe radio

dbdariusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Mam pytanie. Czy ktoś próbował wymienić radio, które można obsługiwać w penelu kierownicy? Chodzi o to że w moim notesie jest radio ale nie ma mp3... fabryczne. Sęk w tym, że wymienić się da ale chciałbym zachować sterowność w kierownicy. Może jest jakiś model

Da się wymienić i jest zachowana sterowność z kierownicy.Kilka osób już to wykonało.Z tego co zdążyłem sobie wynotować to zakładali radio Alpine z interfejsem do kierownicy 4083 z nadajnikiem.Co dalej to tak od razu trudno mi powiedzieć,...Ale!Jeden z kolegów podał mi numer do elektronika który mu zakładał to ustrojstwo,jak chcesz ten numer to na PW.

Poszperaj w kąciku Qashqai`a. Tam chyba nawet ktoś oferował pośrednictwo w zakupie "zamienników", które legitymowały się znacznie większymi możliwościami i były kompatybilne z instalacjami fabrycznymi. Nie wiem jak teraz, ale na pewno w QQ z przed liftu było takie samo radio jak w Note. Teraz chyba radia w QQ i Note też są takie same, choć inne niż do tej pory. Teraz są Daewoo a wcześniej Clarion.

Edytowane przez ranger

No właśnie,gdzieś też słyszałem że podpinali Kenwoody

Możesz również poszukać na Allegro lub eBayu przejściówek, które umożliwiają sterowanie z kierownicy niefabrycznym radiem. Miałem taki wynalazek w starym Renault z radiem/CD Sony, kosztowało to na eBayu jakieś grosze.

Panie i panowie nie wiem gdzie to zapytanie podpiąć może właśnie tu. Chodzi mi o jakiś transmiter mp3 do naszego radia (mowa o roczniku 2006 -wąski panel) niestety firmowe radio nie czyta tego formatu a ze człowiek czasem muzyką odreagowuje stresy wiec przydałoby mi sie jakieś cudeńko może coś polecicie lub zaproponujecie?

Panie i panowie nie wiem gdzie to zapytanie podpiąć może właśnie tu. Chodzi mi o jakiś transmiter mp3 do naszego radia (mowa o roczniku 2006 -wąski panel) niestety firmowe radio nie czyta tego formatu a ze człowiek czasem muzyką odreagowuje stresy wiec przydałoby mi sie jakieś cudeńko może coś polecicie lub zaproponujecie?

Chodzi Ci o trasmiter FM pod zapalniczkę?

Kupiłem w tym tygodniu taki transmiter. Jakość dźwięku jeszcze ujdzie za taką cenę, jednak głośność słaba i raczej dyskoteki to nie zrobimy w aucie bo wtedy już dużo bardziej słychać niedoskonałości urządzenia i fal radiowych.

Radia słucham z reguły na 12-15, jak chciałem dyskotekę to ok. 22. Płyty CD to przy 20 miałem już b. mocny bas i słychać było na zewnątrz konkretnie. Na transmiterze słucham na 20, jak przywaliłem kiedyś do 25-30 to od razu ściszyłem bo BARDZO nie lubię jak radio/głośniki nie wyrabiają i ktoś tak słucha.

Ogólnie z urządzenia za te pieniądze jestem zadowolony - wbrew temu co czytałem, że rzadko który po odłączeniu go od zasilania pamięta częstotliwość, a już na pewno straci która piosenka była odtwarzana, tak ten pamięta i częstotliwość i ostatnią piosenkę, którą odtwarzał po wyciągnięciu karty/z gniazda. Szkoda jedynie, że nie ma rozdzielenia na katalogi.

Ale po co kombinować z transmiterami? Może zamiast takiego ustrojstwa lepiej kupić jakiś odtwarzacz mp3 (nawet taki najtańszy z Allegro) i podpiąć pod to gniazdo w schowku nad konsolą? Kilka razy podłączałem swojego grajka i grało całkiem dobrze (tzn dało się posłuchać).

Ale po co kombinować z transmiterami? Może zamiast takiego ustrojstwa lepiej kupić jakiś odtwarzacz mp3 (nawet taki najtańszy z Allegro) i podpiąć pod to gniazdo w schowku nad konsolą? Kilka razy podłączałem swojego grajka i grało całkiem dobrze (tzn dało się posłuchać).

w przedliftingowej acencie nie ma takiego gniazda

Tu od siebie dodam, że bardzo ważny jest przewód łączący mp3 z tym gniazdem (najczęściej mini jack z obu stron). Im krótszy tym lepszy i im cieńszy, tym lepszy. Grube i długie przewody mają większy opór własny i trzeba mp3 solidnie podgłośnić, aby siła sygnału była odpowiednia. Idealne są cienkie i krótkie przewody dodawane do wspomnianych wcześniej transmiterów.

w przedliftingowej acencie nie ma takiego gniazda

W mojej maszynie z 2008 r, (model przed liftingiem) takie gniazdo jest. Wersja wyposażenia taka jak Twoja - Acenta. Może więc był to dodatek do radia 2 din???

W mojej maszynie z 2008 r, (model przed liftingiem) takie gniazdo jest. Wersja wyposażenia taka jak Twoja - Acenta. Może więc był to dodatek do radia 2 din???

Od modelu 2008 (produkcja od wrzesień 2007) było montowane takie gniazdo, jest to jedna ze zmian wprowadzonych w wersji przejściowej. Z bardziej widocznych zmian przeniesiono antenę radia z przodu na tył auta.

Ja tam miałem podpięty odtwarzacz mp3 pod to gniazdo mini jack, ale nie do konca byłem zadowolony z tego rozwiazania (baterie itp.)

Teraz mam transmiter:

http://www.ceneo.pl/10205475?se=yxPyw8UBFn0osfQRpcPhjT_H4ZjbMHZt&gclid=CLiYrMuNl6sCFQLxzAodvj8xxA

kupiłem go za 35 zł chyba. Jakosc dzwięku super w porównaniu z tanszymi transmiterami. Obsługuje katalogi. Mogę go z czystym sumieniem polecic.

Edytowane przez Respi

Czyli co jesli mój notes z 2006 nie ma gniazda do mini-jacka to nici ze słuchania mp3?

Nici nie, musisz kupić zatem transmiter. Jak masz w pobliżu Media Markt, mają tam tego sporo. Coś Ci polecą.

• 3 tygodnie później...

Słyszałem, że takie "przejściówki" działają. Pytanie, czy nie powinny być dedykowane do konkretnych marek samochodów. W tym przypadku trzeba by sobie zagwarantować możliwość zwrotu, gdyby okazało się, że naszymi nissanowskimi instalacjami jest to nie kompatybilne.

Edytowane przez ranger

Kiedyś,chyba jeszcze przed secesją :D

dostałem info od kogoś ,chodziło o wymiane radia właśnie i możliwość sterowania z kierownicy:informacja odnosiła się do:interfejs kierownica 4083 IRR z nadajnikiem.Ponoć działa bez zarzutu.

• 1 miesiąc temu...