Gość jaskulski154 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Witam wszystkich. Mam takie pytanie czy w kazdej almerce jest twarde zawieszenie? w mojej to kazda dziure idealnie czuje. w waszych tez tak jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwaltek Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Tak ogólnie Almerki mają twardszą zawieche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Są to auta lekkie i niewielkich rozmiarów, gdyby było miękkie zawieszenie - koszmarnie by się je prowadziło, bardzo niestabilne auto by się zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 lekkie?? wybacz ale moja n16 z 2.2 dCi wazy 1365kg o 2kg jest ciezsza dla porownania od Astry III kombi z 2006 roku z motorem 1.9 CDTI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 moja n16 2.2Di wazy 1380kg moze n15 sa lekkie a ja mam srednio twarde pewnie dlatego ze jeszcze orginalne sprezyny i amorki wiec sa troche wytłuczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Oczywiście, że lekkie. To są auta tzw. kompaktowe. Auto ciężkie to np. stare Meśki W124, co ważyły po 1800kg lub Volvo 900setki, których masa przekraczała 2 tony. Tam zawieszenie było miękkie i komfortowe, bo dzięki masie i w miarę dużemu rozstawowi kół auto bez problemów dało się prowadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaskulski154 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 a powiedzcie mi jakie sprezyny i amortyzatory byly najlepsze jesli chcialbym zmienic? u mnie to porazka jak jade po jakichs dziurach. auto jest niesamowicie czule na dziury;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Nie wiem, czy dasz radę kupić coś "miękkiego" - wszystkie nowe amorki i sprężyny do N16 będą twarde, bo taka charakterystyka auta. Jak objawiają się te "czułe dziury"? Stuki słyszane w kabinie czy po prostu sztywne auto? Nawet jak uda Ci się dostać jakieś miękkie zawieszenie - będzie Ci prowadzać auto po drodze, szczególnie odczujesz to na nierównej nawierzchni, autko przy większych prędkościach będzie latało od lewej do prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 z ciekawosci sprawdzilem mase wlasna mercedesa w124 i wazy 1320kg:P ogolnie rzecz biorac to wymagania klientow sie zmieniaja i samochody staja sie coraz twardsze by lepiej sie prowadzily ale nie po naszych nie do konca rownych drogach tylko po autostradach ktorymi nie jezdzimy:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Jesteś pewny co do masy własnej tego Meśka? 190tka, którą ojciec miał, 2.0E, na tabliczce pod maską miała 1490kg masy własnej. W124 3.0TD, którym sporo jeździłem - na tabliczce 1590kg. Są to masy auta "suchego", bez paliwa, bez olejów i innych płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość petruś Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 N16 ma twarde zawieszenie?? Ludzie jak wpadnę na nierówność to jeszcze mnie pół minuty buja. To jest twarde zawieszenie? Spróbujcie się przejechać np Fodrem Fistą IV i ciekawe czy któryś z was napisze wtedy że Almerka ma twarde zawieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość luk1300 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 N16 ma twarde zawieszenie?? Ludzie jak wpadnę na nierówność to jeszcze mnie pół minuty buja. To jest twarde zawieszenie? to chyba masz amorki do wymiany i dodatkowo mało wiatru w kołach, u mnie jest twarde jak cholera, każdą nierówność czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 tak mi powiedzial wujek Googiel:P nie bede sie sprzeczal ze jest inaczej, ale z kazdym liftingiem i nowym modelem pojazd o podobnych gabarytach robi sie coraz ciezszy:) tak juz jest i auta sa coraz twardsze(w kazdym modelu montuje sie coraz nizsze opony i twardsze nastawy zawieszenia). a jesli ktos nie moze sie z tym pogodzic to trzeba zainwestowac w daewozidlo i bedzie miekko na pewno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Almera generalnie ma miękkie zawieszenie, z resztą na każdym ostrzejszym zakręcie "szorujemy lusterkami po asfalcie". Wrażenie twardości i głosnej pracy jednoczesnie robi tylne zawieszenie które oparte jest na belce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anazar Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Twarde jak cholera. VOLVO kombi waży na sucho 50kg więcej od Almery i jakoś nie ma takich problemów :-) TWARDO I BUJA - amorki mam w idealnym stanie Takie chyba już są Almerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Tylko zwroc uwage jakie wymiary i rozstaw osi ma to volvo kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wg mnie almera ma fajne zawieszenie, nie buja i nie tłucze. Taki kompromis został zachowany, dość sztywna buda. Jednak na wiosnę jeszcze bardziej będę utwardzał zawieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anazar Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Nie podoba mi się tylko jak Almerka wybiera poprzeczne nierówności, pewnie ze względu na sporą masę (potrafi ostro bująć i zanurkować). Dłuższe trasy po typowo polskich drogach są Almerką bardzo męczące :-) Na nowych "drogach do EURO" jedzie się super :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 masa wlasna raczej podawana jest z płynami itp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Niekoniecznie, zależy od producenta. Niektórzy podają masę auta gotowego do jazdy, niektórzy auta suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Almera ma twarde zawieszenie i nie gadajcie głupot , jak jak zjeżdżam tylnym kołem z krawężnika to aż słychać mocne stuknięcie w kabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmtceo Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Ja niestety wręcz przeciwnie, mam bardzo miękką almerę i zastanawiam się nad wymianą sprężyn. 2,2 di 250 tys przebiegu ( bardzo wątpliwe ) I teraz moje pytanie, czy nowe sprężyny załatwią sprawę, czy lepiej zmienić np. Przód od GTI-R'a , a może znacie jakieś fajne sprężyny pasujące do almery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi