Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Predkość maksymalna ?

ILLINX
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem na wcieczcie. byłem nad morzem itp. po drodze zahaczyłem o autobany (heh ...) Przełączyłem na benzynę i gaz do dechy (mam automat) samochód bez problemu rozpędził się do 240 km/h :D i miał spory zapas na więcej :D co chyba świadczy o dobrej kondycji silnika nie ? Jak tam u was rekordy wyglądają :D oczywiście na autobanach .. hehe :D

Ja do tej pory rozpędziłem się do licznikowych 270km/h, ale jeszcze to nie było ostatnie słowo :) Swoją drogą ciekawy jestem jak działa ograniczenie elektroniczne do 250, skoro bez problemu można tą prędkość przekroczyć, a z GPSa to raczej na pewno danych nie bierze...

proponuje wlaczyc nawigację ..beda realne wartosci, bo predkosciomierz moze oszukiwac o 10-15% i wtedy v-max bedzie na 250km/h gdzie jest blokada...bez odciecia mysle ze zdrowa Z 270-280 wyciagnie

Edytowane przez hot_rider

dużo zależy też od rozmiaru felg itp. :) No myślę że bez problemu walne 260 km/h bo miałem jeszcze spory zapas mocy i samochod ciągle sie rozpędzał ale nie bede tego sprawdzał ;p mam troche felgi krzywe i strasznie samochód drga, musze wyważyć dobrze bądz oddać je do prostowania. Tak już było po poprzednim właścicielu

Ja jechałem przez dosłownie sekundę 210 i już byłem blady ze strachu.... Wy się nie boicie? Pomiędzy 210, a 270 jest przepaść...

Wszystko zależy od samochodu, tego jak jest stabilny i jak się trzyma drogi. Np. jadąc audi A8 4.2FSI przy 230km/h odpuściłem przyspieszanie, bo zaczęło robić się strasznie niepewnie, a wręcz ryzykownie. W 370Z przy 270km.h czuje się bardziej pewnie, niż w wielu samochodach przy 180km/h,

BTW w fabrycznej nawigacji jest możliwość wyświetlenia aktualnej prędkości?

Edytowane przez CeglA

Ja jechałem przez dosłownie sekundę 210 i już byłem blady ze strachu.... Wy się nie boicie? Pomiędzy 210, a 270 jest przepaść...

Jak jezdze do Polski (co prawda e46 330D) to ponizej 170 km/h nie schodze jak nie ma ograniczen a 200-220 to norma - nie wiem czego sie bac jak masz sprawne auto, a przede wszystkim hamulce, dobry wzrok i potrafisz skupic sie na jezdzie

U mnie na 18" z oponą 225/45 licznik zgadza się idealnie do prędkości 220km/h z nawigacją.

a u mnie w z33 przekłamuje tak o 8km czyli w zetce 108kmh na nawigacji 100kmh

Myślę, że to poczucie bezpieczeństwa jest dość złudne...

Nikt przecież nie twierdzi, że jazda jakimkolwiek samochodem po publicznych drogach z prędkościami 250-270km/h jest wyjątkowo rozsądna i bezpieczna....

270km/h na A4, długa prosta co prawda pod górke, bez zadnego samochodu. Wkurzyl mnie jakis niemiec w BMW 3 bo przy 180 siedzial mi caly czas na ogonie, nie nadążył :punk:

Normalnie jezdze tak do 220, na autostradzie oczywiscie, przy tylu tłukach w tirach albo tych, którzy wyprzedzaja tiry jadac 110 na godzine i wpieprzaja sie na lewy pas nie patrzac w luterko albo nawet patrzac ale majac wszystko w d*pie bo przeciez nie bedzie przyhamowywal do 90 to trzeba byc naprawde czujnym.

• 3 tygodnie później...

"przy tych tłukach w tirach" zauważ, że dzięki tym "tłukom" jak to ich określasz, masz co do gara włożyć, bo dostarczają jedzenie do marketu gdzie kupujesz, a że mają ogranicznik do 90km/h to już nie ich wina, ale to oczywiście nie jest wytłumaczenie dla kogoś, kto ma lepszy(szybszy) samochód od innych... Jeździj tak dalej to w końcu trafisz do kina za 500zł i 10pkt ;) chociaż teraz chyba to już 1000 będzie

• Upvote 1

Mnie też wkurzają bo w innych krajach jeżdzą na pociągach jak przejazdem są... Jest za dużo tirów i w samej Warszawie emga korkują...

Albo dojechać na wyłączonym tachografie ryzykując karą 5000 zł .... Mój tata był kierowcą tira i wiem jaki to ciężki zawód i mam do nich szacunek :) po za tym 90 km/h to odpowiednia prędkość na nasze drogi a na autostradach/ekspresówkach są 2 pasy więc co za problem :D ?

No, ale jak kogoś wkurzają tiry to proszę bardzo, niech wozi sobie jedzenie z fabryk, paliwa z rafinerii itp. itd. we własnym zakresie :] No, ale do takiego 350 czy 370z nie wejdzie 37 euro palet czy 53m^3 paliwa ;)

Edytowane przez Zoidberg

No, ale jak kogoś wkurzają tiry to proszę bardzo, niech wozi sobie jedzenie z fabryk, paliwa z rafinerii itp. itd. we własnym zakresie :] No, ale do takiego 350 czy 370z nie wejdzie 37 euro palet czy 53m^3 paliwa ;)

Ja jestem za rozwojem kolei i budową autostrad :D

Edytowane przez Filon

Zgadzam sie z filonem. Tak jak pisalem. Kolej, kolej i jeszcze raz kolej.... Jak jezdze to ciagle mam tiry sa na lewym pasie wiec cos tu jest nie tak...

Kolego Strider takie umoralniające teksty to zostaw dla swoich dzieci. I nie mów, że ich nie masz, bo zawsze możesz mieć - cytując klasyka.

Są kierowcy tirów i są tłuki jeżdżące tirami. Na drogach klasy S może nie jest to tak odczuwalne ale na autostradach to koszmar co wyprawiają właśnie takie TŁUKI w tirach.

Z harcerskim pozdrowieniem - czuj czuj czuwaj

Bez odbioru.

P.S. Już kilka lat temu podpisałem petycję na temat poruszony przez Filona i Bartka o rozwoju kolei :)http://www.tirynatory.pl

Illinx. Tylko taka prawda, ze to nic niestety nie zmieni.

Ps. Prosze admina bo ja nie moge albo nie potrafie zmienic bo dalem strzalke w dol a chcialem w gore. Wiec prosze o zmiane tego illinxowi bo musi byc plus :-)

• 1 rok później...

U mnie było odcięcie przy 200km/h do których dochodziłem na 4-ce. Jako że miałem jechać z Londka do Kielc  to dorzucilem HKS SLD i problem znikł  :DPo tym zabiegu przejechałem 1800km w trochę ponad 11 godzin(czas tylko za kierownicą) i kilka razy doszedłem do 280km/h. Nie było mocy na więcej, skrzynia jest ok na trochę ponad 300km/h bo był jeszcze zapas na obrotomierzu. Przy takiej prędkośći maska dość mocno się rusza. Też tak jest u Was?

Kurczę coś ty za wersję miał, generalnie ograniczenie predkości w fabrycznych zetkach jest na 159MI - mniej więcej 250km/h i to ze wszystkimi z którymi się spotkałem !!

To samo w 370Z, bolkują mi się na hamowni przy tej prędkości w zależności od opon jest to przedział 250-252... 

Kurczę coś ty za wersję miał, generalnie ograniczenie predkości w fabrycznych zetkach jest na 159MI - mniej więcej 250km/h i to ze wszystkimi z którymi się spotkałem !!

To samo w 370Z, bolkują mi się na hamowni przy tej prędkości w zależności od opon jest to przedział 250-252... 

Fairlady Z z kraju kwitnącej wiśni ma 294KM w standardzie i taki ogranicznik.

P.S. Wszystkie furki z Japonii mają oficjalnie ogranicznik na 112mph, nie mogłem z tym długo żyć.