Gość haldon Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Witam, mam problem tak jak ten wymieniony w temacie, odkąd łapią pierwsze mrozy codziennie zamarza mi górna klapa od paki, nie idzie jej zupełnie otworzyć. Codziennie jest walka z nagrzewaniem tego - dziś było słońce, wczoraj farelka, są jakieś środki albo sprawdzone sposoby na to? Nie ma opcji garażowania. Może ktoś miał podobny problem i ma jakieś ciekawe rozwiązanie. Czekam na podpowiedzi, z góry dzięki. Pozdrawiam! Paka taka sama jak na obrazku niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Jesteś chyba pierwszą osobą, która pisze o takim problemie. jaką masz zabudowę ? Olej w siłownikach - teleskopach robi się gęsty pod wpływem niskiej temperatury i blokuje uszczelkę. Nic z tym nie zrobisz, trzeba zmienić oba siłowniki na nowe. Na przykład można coś wybrać z FA Krosno. Na forach piszą, że dobre, bo polskie i działają prawidłowo przy - 24 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Co do siłowników to u mnie co roku na zimę przestają trzymać i zawsze przy pierwszych przymrozkach widzę gwiazdy jak dostanę klapą w baniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Spróbuj dobrać się do zamka i popychaczy od spodu klapy. Z tego co pamiętam to chyba cztery wkręty do odkręcenia. Weż WD 40 i potraktuj nim wszystkie ruchome połaczenia, potem smar i powinno pomóc. Tam często jest dosyć dużo wilgoci , która w niskiej temp blokuje zatrzaski boczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymansky Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 wymontować zamek , "wyprać" w benzynie z syfu , przedmuchać powietrzem , smarować ale tylko biały - żaden inny i na pewno pomoże !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Jeśli chodzi o zamki po lewej i prawej stronie to wystarczy przesmarować te plastikowe prowadnice języków zamków. U mnie wystarczyło prysnąć wd40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.