Trubal Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Cześć wszyskim! Mam od jakiegoś czasu nissana pulsara, znanego tez jako exa z 88 roku. Całe tylne hamulce są do wymiany, łącznie z bebnami i chciałbym w związku z tym zamienić je na tarcze. Technicznie to jest Nissan sunny n13/b12 i wszystkie części od niego pasują, poza karoserią oczywiście oraz drobnymi detalami wizualnymi i wnętrzem. Od jakiego modelu powinienem przeszczepic osprzęt tylnych hamulców tarczowych i czy w ogóle jest taka możliwość bez jakichś wielkich modyfikacji cięcio-spawalniczych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton88 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 osobiście posiadam N13 GTI i service manual od EXA właśnie, podczas oględzin stwierdziłem ze to wszystko jest identyczne poza tym co wymieniłeś. Podzespołów musisz szukać z N13 GTI bo tylko tam tarcze były montowane na tył. Kolejna sprawa to inne linki do hamulca ręcznego niż do bębnów. Wiedzieć musisz ze na tyle jest tylko Tarcza (piasto-tarcza) co jest dość drogą inwestycją (ostatnio na promocji płaciłem 280zl na motoneo.pl) i nigdy ręczny nie będzie tak mocny by zblokować ci koło pod czas jazdy jak bęben. Następnym krokiem jest łożysko które tez jest w cenie od 150-200zl za stronę (o ile je znajdziesz, bo dużo sklepów nie wie ze do n13 GTI były większe i sprzedają te do bębna). Życzę powodzenia z rozkręcaniem tylnych wahaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trubal Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Aha... Cóż, ostudziłeś mój zapał Chciałem to zrobić, ponieważ mam w tej chwili praktycznie całe bębny z całym osprzętem do wymiany, więc myślałem że bym trochę zaoszczędził jeżeli by wyszło że tarcze są łatwiejsze do zamontowania. W takim razie będę musiał zostaćprzy bębnach (przynajmniej na razie) i próbować znaleźć je w dobrej cenie. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.