ranger Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ja woziłem swojego chłopaka na foteliku zapiętym na przednim siedzeniu. Wprawdzie 2 czy 3 razy i tylko na krótkim dystansie, ale jechał. Chciałem zrobić mu frajdę, bo mojego synka strasznie rajcuje jazda samochodem. Skubaniec pokazuje na ulicy - jak idziemy lub jak jedziemy tylko Nissany (poznaje po znaczku). Oczywiście jest przy tym sporo euforii. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że chłopak ma 2 lata i 3 miesiące a już taki Nissanowiec . Wracając do fotelika, jechało mu się fajnie i wszystko było ok. Oczywiście poduszka wyłączona. Mam też dodatkowe lusterko do podglądania małego jak siedzi z tyłu. Fajnie się to sprawdza, tylko musisz sobie znaleźć dobre miejsce na szybie do jego przyklejenia. Chodzi o dobór pola widzenia. Ja mam w prawym górnym rogu przedniej szyby. Dość dobrze widzę małego a mały już dawno wykminił, że w tym lusterku widzie mnie. Od tamtej pory mamy fajny kontakt wzrokowy. Dla mnie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) A tak zapytam w środkowej części naszego Notes jakie są pasy? czy tylko biodrowy czy 3 punktowy jak po bokach? Bo tak sie zastanawiam że może fotelik zamontować po środku tylnej kanapy. Moja na razie że tak powiem uczy się jeździć w nowym foteliku bo pierwszy już trochę przy mały.O poduszkach nie potrzebnie wspominacie bo to jasne jak słońce tym bardziej że mała do tej pory jeździła tylko z przodu no ale fotelik zrobił się już za mały .Ranger a ile ma twój synek? Moja dopiero 11 miesiąc skończy. Jak an razie to dobrze jej się śpi w samochodzie. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Środkowy pas z tyłu, jest "normalny" - nie tylko biodrowy. A więc teoretycznie da się przypiąć tam fotelik. Wydaje mi się tylko, że profil kanapy w tym miejscu sprawi, że faltelik może być nie stabilny. Osobiście nie próbowałem. Mój chłopak ma 2 lata i 3 miesiące i jak mówiłem, jest zadeklarowanym nissanowcem. Interesują go tylko Nissany - inne samochody ignoruje . No oczywiście poza tirami, ciężarówkami, koparkami, spychaczami, autobusami, karetkami i policją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.a.polak Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 z tyłu lepiej montować z prawej lub lewej strony, bo wygodniej zapiąc ISOFIX z fotelika. Z przodu mozesz wozic przodem do kierunku jazdy z włączoną poduszką, ale jest ryzyko, ze w razie jakby co to moze poduszka zlamać nóżki dziecki jak wystrzeli, wiec lepiej ją wyłączyć. mój mlody jeździ od pół roku z przodu i podoba mu się to bardzo więc polecam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Spróbuje ze środkiem kanapy jak będzie nie stabilny to wróci na poprzednie miejsce. Przód jednak odpada całkowicie bo po wjeździe do garażu nie ma mowy aby dziecko wyjąc z fotelika no i włożyć gdy będzie trzeba wyjechać. Tak więc albo środek albo tył. Nie posiadam fotelika z iso fix zdecydowaliśmy się na fotelik 9-36 kg aby był jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Spróbuje ze środkiem kanapy jak będzie nie stabilny to wróci na poprzednie miejsce. Jest niestabilny, przynajmniej z recaro tak jest. U nas najlepiej sprawdza się montaż za fotelem pasażera, żeby do młodej mieć dostęp ręką. Dodatkowo nasz fotelik tak fajnie przypasował do note, że jego górna część "chwycona" jest opuszczonym częściowo zagłówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 U mnie jest tak samo. Górną krawędź fotelika dodatkowo "przyłapuję" zagłówkiem. Mam jakiś krajowy fotelik. Pasował do Matiza (krótkie pasy z tyłu) i pasuje idealnie do Note . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 A co ma wózek do licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Tyle co piernik do wiatraka... Nie rzadko tematy odbiegają od dyskusji... Cóż...Każdemu się zdarza. A teraz też nie na temat...W 4 miesięcznym nowym Note Accenta koledze padło gnazdko zapalniczki z przodu. Troszkę szybko prawda? Co może być powodem...nie wiecie? Oczywiście trzeba podjechać do ASO...gwarancja przecież jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Jacko to sie nazywa umiejętna zmiana tematu - od razu sie spodobało co poniektórym młodym rodzicom:).Ty pewnie już dawno temu to przechodziłeś . Ja kupiłam fotelik Graco Nautilus bo Recaro jak na moje oko i jak małą przymierzałam ciasny niewygodny no i te bezpieczne osłony na głowę gdzie nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Kolega Dysten pewnie solidnie się poirytował. Założył poważny temat z poważnym problemem a skończyło się na fotelikach dziecięcych . Ale cóż, my tu w kąciku Note jesteśmy wybitnie rozgadanym towarzystwem a że nasze autka nie generują zbyt dużej ilości problemów, to tematy zbaczają często na wątki życiowe . A jak już jestesmy poza tematem. Dziś jadąc do pracy pomyslałem sobie, że moglibyśmy założyć wątek "poznajmy się". Propozycja jest taka, żeby umieszczać w nim nasze zdjęcia z naszymi Note`sami - oczywiście kto chce. Pomysł do przemyślenia i przedyskutowania - żeby nie było tak, że skończy się na jednym zdjęciu zakładającego wątek . Edytowane 5 Grudnia 2011 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 U mnie jest tak samo. Górną krawędź fotelika dodatkowo "przyłapuję" zagłówkiem. Mam jakiś krajowy fotelik. Pasował do Matiza (krótkie pasy z tyłu) i pasuje idealnie do Note . Jest niestabilny, przynajmniej z recaro tak jest. U nas najlepiej sprawdza się montaż za fotelem pasażera, żeby do młodej mieć dostęp ręką. Dodatkowo nasz fotelik tak fajnie przypasował do note, że jego górna część "chwycona" jest opuszczonym częściowo zagłówkiem. No cóż, też muszę odbiec od głównego wątku, ale z tym "chwyceniem" zagłówkiem lepiej uważać. Sam miałem tak zamocowane foteliki - takie dla większych dzieci i jak zobaczył to sprzedawca ze sklepu, w którym je wcześniej kupiłem, powiedział, że jest to niebezpieczne. Fotelik powinien być zamocowany, tak jak przewidział jego producent, w innym wypadku nie zadziała prawidłowo i może narobić więcej biedy niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Kolejny sprzedawca "znawca". Im więcej punktów mocowania (chcociaż to z zagłówkiem trudno to tak nazwać), tym stabilniej. Stabilność wpływa na bezpieczeństwo. Przy projektowaniu zresztą robi się to standardowo i sam zawsze wolę dodać jedno dodatkowo niż później każdego dnia zastanawiać się, kiedy zjawią sie smutni panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Respi Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Jeśli już jesteśmy przy fotelikach, to mam pytanie o mocowanie fotelików 15-36 kg z isofixem. Teraz ma fotelik 9-18 z isofixem i ma on dodatkowe mocowanie specjalnymi pasami fotelika do uchwytu/zaczepu z tyłu fotela. Czy większe foteliki na isofix tez maja takie mocowanie? Uważam że bardzo dobrze wpływa to mocowanie na stabilność całego fotelika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.a.polak Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 chicco ultra key fix 2-3 posiada mocowanie ISOFIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxx Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 chicco ultra key fix 2-3 posiada mocowanie ISOFIX i całe 2 gwiazdki za bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Ranger ciekawy pomysł z tym poznajmy się . Po Lublinie jeździ kilkanaście jak nie kilkadziesiąt Notesów a w sumie na forum jakoś mało lublinian jest. Z drugiej strony jak ktoś często wypuszcza się w trasy to warto:). Mój Graco nie ma żadnych europejskich testów ADAC natomiast był testowany w USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Ranger ciekawy pomysł z tym poznajmy się . Po Lublinie jeździ kilkanaście jak nie kilkadziesiąt Notesów a w sumie na forum jakoś mało lublinian jest. Z drugiej strony jak ktoś często wypuszcza się w trasy to warto:). To co Panie i Panowie, zakładamy wątek "Poznajmy się" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Na słupku mam informacje na temat zalecanychch ciśnien w oponach w rozmiarze 185 65 r15 zrobiłąm foto ale starsznie nie czytelne więc nie wrzuciłam. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Na słupku mam informacje na temat zalecanychch ciśnien w oponach w rozmiarze 185 65 r15 zrobiłąm foto ale starsznie nie czytelne więc nie wrzuciłam. Jest taka tabelka dotycząca ciśnienia w oponach przyklejona na słupku przy drzwiach i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ranger sie raz zapytał co ja mam podane na tablece a rozmowa tyczyła rozmiaru opon do notesa bo od zakupu nosił obuwie w rozmiarze 175 65 r 15 a na tabeli mam wskazanie 185 65 r 15. to było pare stron temu na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ranger sie raz zapytał co ja mam podane na tablece a rozmowa tyczyła rozmiaru opon do notesa bo od zakupu nosił obuwie w rozmiarze 175 65 r 15 a na tabeli mam wskazanie 185 65 r 15. to było pare stron temu na tym forum Aha! Złapałem w czym problem. Ja mam też w swoim gumy 185/65/R15. Idąc dalej mieszkałem i wychowałem się w Świdnik City, ale to było dawno temu i nieprawda. Pozdrawiam lubelszczyznę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Temat niespodziewanie odżył . Sprawdzałem u kolegi który też ma 185 i tam jest 2.3 przód i 2.1 tył. + jakieś tam modyfikacje w zależności od obciążenia. Szkoda, że mój pomysł pt. "poznajmy się" nie spotkał się z praktycznie żadnym odzewem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ale te "modyfikacje" różnią sie też od...no właśnie,od wyprofilowania zderzaka?Zauważyliśmy taką różnicę z Was'em,od prześwitu pod autem? trudno powiedzieć,ale dla tych samych rozmiarów opon czasami podawane są różne wartości ciśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.a.polak Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 te modyfikacje wynikają z obciążenia auta przy samym kierowcy to co na słupku (23 przod i 2.1 tył) przy pełnej obsadzie osobowej i bagażu przod bez zmian tył nawet 2.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi