Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB radio montaż anteny

crensch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To nie przykręcaj do dachu - może znajdziesz miejsce na skrzyni ? Będzie niżej , ale jak dasz dłuższą antenę to powinno być git. Kabel puscisz pod skrzynią.

Tylko trzeba się jakoś dostać do blachy skrzyni od dołu .

Może udałoby się dostać przez lampy tylne? Kabel dołem - a dziurę na antenę nad lampami. Masa na skrzyni powinna być ok ! ale lepiej przed wierceniem sprawdzić.

Nie będzie na środku ale przy takiej powierzchni blachy będzie megazasięg :)

Antena nie musi być na środku - gdzieś czyałem że umiejscowienie na środku a umiejscowienie z boku auta to różnica zaledwie kilku % zasięgu - więc naprawdę nie ma co sobie dupska zawracać i montować tam gdzie pasuje - grunt to prund i dobra masa :D:D

Trza wiercić dziurę w dachu i koniec. Ja mam taki plan żeby dziurę zrobić zaraz obok anteny radiowej fabrycznej. tam jest dobry dostęp od kabiny bo przez zdjętą lampkę.

nie boicie sie ze jak przyhaczycie o drzewa to poleci woda?

na srodku w okolicach anteny dach jest dosc miekki, nie bedzie to zbyt malo stabilne? moze lepiej gdzies wlasnie na brzegach

jak z gwarancja na takie wiercenie, nie beda sie potem czepiali ze tyl Ci zgnil przez to ze miales dziure w dachu?

no to antena ok a w takim razie papuge to najlepiej chyba pod maske...

Uszczelka z mocowania anteny siedzi dość solidnie, jeszcze mam dołożony silikon czarny do szyb w otwór. Nie ma szans żeby zgniło - tam woda nie ma szans , żeby dojść.

Papuga tylko pod maską , najlepiej jak najbliżej przodu. Trzeba znaleźć jeszcze jakiś przepust między kabina a komorą sillnika. Chyba jakiś będzie ;)

Ja 12 grudnia mam montować zestaw BT i od razu CB to potem zrelacjonuję co i jak mam poprowadzone - w warsztacie są sprytni goście to pewnie coś ciekawego zaproponują.

[ Dodano: Pią 01 Gru, 2006 16:33 ]

Dziś pani w salonie powiedziała, że zamontowanie zestawu BT poza serwisem to ingerencja w układ elektryczny i jakby co mogą być problemy (nie ważne że to tylko przelotka na kostkę do radia).

A podłączenie CB do gniazda zapalniczki to już wg nich nie jest taka ingerencja i może być.

ech... pisać się nie chce.

[ Dodano: Pią 01 Gru, 2006 16:34 ]

to jak wywiercę dziurę w budzie na antenę, to zaraz stracę gwarancję na całą blachę czy co??

• 2 tygodnie później...
Gość Ryży Koń

Ktuś gdzies pytał....ale nie pamietam w którym temacie.

Założyłem CB przed wajchą zmiany biegów. Szału nie ma ale jest dobrze ;)

Postaram sie jutro pstryknąc fotkę i jakos wrzucić.

mam unidena 520

a papuga powinna wejść w okolicach filtra powietrza albo układu ABS :) zależy jaką masz Crensch papugę :520:

Ja też założyłem dziś CB na stałe przed drążkiem zmiany biegów, po skosie frontem do góry.

Wydaje mi się że jest całkiem nieźle, jak się jutro zrobi jasno to wrzucę fotki - może komuś się przyda. Generalnie miejsce się nadaje kiedy radio jest krótsze niż 180mm.

Co do anteny, na razie zostawiam magnesówkę, bo w centrum dachu nie za bardzo się da, tzn. podsufitka jest przylegająca i wystawałoby w dół. Chyba zostanie mi to miejsce które dżemik wybrał.

[ Dodano: Sro 13 Gru, 2006 13:14 ]

Moja instalacja CB:

71d377a756f6c5bbm.jpg

włączona "jedynka":

6857c7d4b1a1c208m.jpg

26319657d8a93e22m.jpg

montaż uchwytu na gruszkę na wcisk pod osłonę:

c32573d4ed936e90m.jpg

c351c6dcf70599e7m.jpg

Elegancko . Fajnie się zmieściło. Nie przeszkadza przy zmianie biegów ?

A zasilanie radyjka? Do czego się podpiąłeś?

hehe, no to widać nie ma zbyt wielu opcji na montaż. Dobrze że to radyjko nie jest dłuższe.

przy zmianie biegów nie przeszkadza, tzn. w momencie włączania biegu lewarek wychyla się mocniej a potem zajmuje pozycję jak na zdjęciu. Ale do radyjka nie dobija podczas włączania np. jedynki, choć robiąc to bardzo zamaszyście dałoby się je dotknąć.

Zasilanie jest podpięte pod górne gniazdko, czyli radyjko dostaje prąd kiedy jest aktywna stacyjka. Podłączenie jest wewnątrz a na kabelku jest dodatkowa złączka. Kabelek schowany jest za radyjkiem.

Ja jestem bardzo zadowolony, lepiej już chyba się nie dało, radio da się demontować, widoczność na panel jest pod właściwym kątem - po prostu ok :one:

Głośnik jest odkryty więc słyszalność super - mam tak na 50% vol, więc nawet jak jest głośno w aucie to jest jeszcze zapas wzmocnienia.

Jeszcze się waham z tą dziurą... z anten które sobie wyselekcjonowałem została mi lemm at 1000, bo ma bardzo dobre parametry, sensowną długość i jest giętka (to dość ważne przy offroadzie).

Ale aż takim maniakiem cb to nie jestem i jeszcze zostawiam sobie czas na przemyślenia. Póki co hustlerka na dachu prezentuje się fajnie :)

A jeśli chodzi o radyjka, to niektóre presidenty z asc (o jakich myślę) są długości cobry, a nawet krótsze więc pewnie da się też tam umieścić.

Mam AT-1000. Potwierdzam - antena potrafi się zgiąć o 90 st. Nie muszę jej nawet składać (ma fajny motylek) przy wjeździe w pojedyncze drzewa zmniejszam jedynie prędkosć- antena sama się przesuwa pod gałęziami.

A poza tym AT-1000 ma super wygląd :)

Gość Ryży Koń

Hehehe no wygląd jest za***iście ważny :D Jak sobie strzelę dziurę w dachu to zamontuję 4m bat :D Albo może gdzies w okolicach przedniego zderzaka?

Albo do pokrywy silnika zamiast do pokrywy bagażnika, której nie mam?

Chłopaki na rajdy4x4 to mają czasem odjechane pomysły :D

A ja kupiłem navare już z dziurą w dachu :D tyle że w dziurze była 10cm antena od telefonu (całkowicie mi on zbędny) więdz w to miejsce w najbliższym czasie mam zamiar wsadzić antenke od CB (o ile otwór okarze się wystarczająco duży...) :)

• 2 tygodnie później...

Ja zamocowałem antene do tylnej klapy i dziala super,

nie wadzi o sufit w garażu :)

Kabel idzie pod samochodem, wchodzi wywietrznikami za siedzeniem,

a radia uzywam ręcznego alan-42.

Myśle, że to dobre rozwiązanie.

Są anteny specjalen do relingu które nie potrzebują masy.

Pozatym są anteny 2 zakresowe (radio FM i CB radio), mocuje się je zamiast anteny od radia.

Kiedyś w innym samochodzie zdemontowałem antene od radia i w jej miejse założyłem od cb radia, używałem specjalnego splitera na cbradio i fm radnio. Mozna tez zastowoć do fm dobrą antene wew.

• 2 tygodnie później...

Zberek: a możesz wrzucić fotkę z instalacji twojej anteny?

Dziś robiłem hard-test mojej antenki Hustler 100 - to jest magnesówka o długości 1m z batem ze stalowego drutu.

Mój garaż ma bardzo nisko belkę sufitową nad drzwiami i do tej pory ściągałem antenę wjeżdżając do garażu.

Ale przetestowałem jest elastyczność i okazuje się że bez problemu zgina się o 90stopni w 1/3 długości patrząc od podstawy (i nie zapamiętuje nowej pozycji).

a w którym miejscu na dachu mocujesz magnesówkę ? Z tyłu są przetłoczenia , a z przodu blacha jest dość giętka ?

Montuję ją tak na wysokości środka tylnych drzwi. Akurat podstawa anteny wchodzi dobrze w wytłoczenie w dachu więc nie ma problemu (anteny z większą podstawą będą mieć problem).

Napiszcie mi: czy wasze anteny też gwiżdżą przy jeździe? Bo ta moja nawet przy niewielkiej prędkości wygrywa jakieś metaliczne melodyjki, a szczególnie podczas deszczu i mgły.