Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB radio montaż anteny

crensch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc pomysł był zainspirowany montażem Dżemika, no a wyszło tak.

Przez pewien moment nawet kombinowałem z montażem przez któryś z otworów mocujących relingi, ale to wymagałoby już trochę więcej zabawy: śruby relingów są wkręcane w nakrętki przyspawane od spodu dachu, trzeba by jedną oderwać i przyspawać większą. Teoeretycznie się da, ale nie mam takiego warsztatu.

A pomysł kopiujcie do woli :)

Domadm fajnie Ci to wszystko zpasowało. Mnie niestety nabudowa paki zachodzi aż do krawedzi dachu do linii przetłoczenia. Nie jestem w stanie tam wstawić anteny :( . Pozostaje tylko magnesówka , a było przedtem tak fajnie, jak była antena na stałe :diabel:

• 3 tygodnie później...

Panowie,

proszę o radę (jestem nowy na forum): gdzie zamontowac antenę CB do navary ? Mam pokrywę aluminiową na pace. Zgadzam się na wiercenie karoserii.

Macie Panowie jakies nowe doświadczenia w tym temacie ?

Dzięki za pomoc

Cześć

No moje opisałem w tym wątku. A jak nie masz oporów przed wierceniem to na dach - zawsze to najlepsze miejsce (pod warunkiem że antenę możesz zniżyć)

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z Szanownych wymienił już radyjko w Navarze? Bo wyszły ostatnio fajne modele z Bluetoothem, MP3, wejściem USB i AUX, no i zamierzam sobie taki wynalazek zamontować, a istniejący zestaw głośnomówiący BT wyrzucić.

Radyjko firmowe ma rozmiar 2xDIN więc zostanie jeszcze miejsce żeby wstawić tam CB :)

Jak myślicie, da się to tak zrobić?

Pozostaje jeszcze kwestia sterowania radiem. Niektóre mają piloty z uchwytem do kierownicy, ale widziałem nawet jakiś patent z podłączeniem do firmowego sterowania ale to chyba wymaga odpowiedniego sterownika do magistrali auta i radia.

Gdybyście mieli coś ciekawego w temacie do napisania, to czekam... :)

• 4 tygodnie później...

Witam.

W styczniu pisałem o zakłóceniach CB w nawarze (najprawdopodobniej łapie przez antenę) które to polegają na gwizdach w radiu.Czy może ktoś już wynalazł jakieś antidotum?

Pozdrawiam, Grzegorz

Gość oldskool

mam navare d40 model 2007 w srodku jest 6plytowe oryginalne radio chce zmienic na inne ale po wyjeciu radia okazalo sie ze jest b niestandartwa kostka na allegro wszedzie sa kostki do nissana niby po 2000 roku ale te sa za szerokie w manualu servisowym probowalem cos znalezc ale zupelnie mi nie pasuja kolory do tego co mam wsamochodzie ? czy ma ktos moze jakies pojecie ? albo widzial gdzies kostke do navary 2007 albo moze chociaz moze podac ktore kable z oryginalnej kostki z nissana co oznaczaja ?

• 2 tygodnie później...
no ale:

1. to jest rozwiazanie konkretnie pod model - chodzi o prowadzenie przewodow itp

2. w ogolbych dzialach mimo ze w temacie dasz navara to beda sie wypowiadali posiadacze primer itd

znalazlem posta z Twoja instalacja: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=#231734

i:

1. a nie lepiej zamontowac tak jak mowilem przy fotelu? niestety trzeba dac wtedy jeszcze glosnik zewn pod fotel albo jakos bo wewnetrzny u mnie jest za slaby

2. wierciles dach?

3. jak poszedles kablami?

4. nie probowali Ci buchnac anteny odkrecajac motylka?

u mnie (Navara):

1. antena mocowana do relingu (wykonał Koleżka u mnie ze wsi, za dwa browary)

2. "masa" puszczona kablem do śruby (dach)

3. kabel puszczony przez lewe, tylne drzwi, w środku pod wykładziną, do przestrzeni pomiedzy fotelami (przez uszczelkę drzwi)

4. radio pomiedzy tunelem a siedziskiem pasażera z przodu

5. radio podpięte do zapalniczki (zasilanie)

5. głosnik zewnetrzny (całe 30 pln :P ) umocowany na tunelu, pomiędzy lewarkiem skrzyni a podłokietnikiem na taśmie "rzepowej"

DZIAŁA (swr president gamma 90=1,3), nie przeszkadza, nie ma ingerencji w blachę (zdjęcia na życzenie) :D

pozdrawiam

kosa

• 1 miesiąc temu...

Fotki dołącze na dniach jak zrobie w lepszej jakości oczywiście nie dopisałem ale chodzi o instalacje w d40. napotkałem sie odrazu z problemem przejściówki na kostke no i musiałem troche polutować mocowanie w orginalne zaczepy tylko porobiłem dodatkowe dziury w metalowych zaczepach. odnosnie ramki tu tez jest problem przynajmniej ja mialem wczesniej i sam dorabialem z mdf-u i wykończone skórą. ale bedzie zmieniana i lakierowana na czarno. do tego jeszcze zamontowałem kamere cofania w tylnym zderzaku.

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 2007 01:18 ]

Klikajcie na fotki to bedzie wyswietlalo normalnie 1 fota miejsce anteny gps,2 avic,3 widok z kamery, i 4 sama kamerka

• 4 lata później...

Czy ktoś z Szanownych wymienił już radyjko w Navarze? Bo wyszły ostatnio fajne modele z Bluetoothem, MP3, wejściem USB i AUX, no i zamierzam sobie taki wynalazek zamontować, a istniejący zestaw głośnomówiący BT wyrzucić.

Radyjko firmowe ma rozmiar 2xDIN więc zostanie jeszcze miejsce żeby wstawić tam CB smile.gif

Jak myślicie, da się to tak zrobić?

Pewnie się da, ale ten firmowy ori zestaw głośnomówiący przy prędkościach około i powyżej 100 km/h nie daje wystarczającej jakości. Sam wróciłem do zwykłej słuchawki bluetooth. Po prostu zbyt duży hałas zbiera mikrofon. Może ktoś wie jak to wyeliminować ???

• 1 miesiąc temu...