haczepsu Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 czy ktoś może mi powiedzieć jak dokładnie włączać napędy , chodzi mi oto czy można włączyć je w czasie jazdy , czy po wyłączeniu trzeba cofnąć parę metrów żeby się rozłączyły i po czym rozpoznać czy mam LSD i w jaki sposób go się włącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 wpisz w wyszukiwarce forum (u góry z prawej), jest tego mnóstwo; na pewno nie można włączać reduktora (4L) w czasie jazdy!a co do LSD to albo jest albo nie , nie ma opcji włącz/wyłącz i zdaje się że na tylnym moście powinien być symbol LS lub ostrzeżenie o zalecanym oleju (również z symbolem LS) ;może być i tak, że ktoś wlał nieprawidłowy olej i masz LSD ale ...go nie masz ; najlepiej to poczekaj trochę aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony, bo nie chcę cię wprowadzać w błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koval Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Siemka, jeżeli masz przednie sprzęgi automatyczne to przy TII można je włączać do 40 km/h. Ja przynajmniej mam tak napisane we wklejce opisującej napędy (wklejka jest umiejscowiona nad głową kierowcy na przysłonce słońca, właściwie jak to się nazywa? ) Dotyczy to 4H. W innym przypadku zaleca się zatrzymanie auta. Ja zawsze zatrzymuję samochód. Po rozłączeniu automatycznych sprzęgów zawsze należy cofnąć T o 2-3 metry. W przypadku manualnych należy przed jazdą przesunąć włącznik sprzęgiełek w pozycje załączoną (u mnie z 2X4 na 4X4, sprzęgi mam AVM-y). Potem przesunąć biegałką napędów na żądaną pozycje np. 4H i jazda! W tym wypadku nie trzeba cofać auta po rozłączeniu napędów z kabiny auta. Ewentualnie wrócić na pozycję wyłączoną samych sprzęgiełek. Co do LSD - moim zdaniem najprościej można sprawdzić, czy mechanizm działa podnosząc most do góry i kręcimy jednym kołem. Jeżeli drugie kręci się w tym samym kierunku, mamy działające LSD. Tyle mojej wiedzy... Pozdrofka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Whitie Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 ja słyszałem nazwę "słonecznik" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.